Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Katarzyna Michalska Jolanta Kowalska"

Adaptacja wymagań standardu BRC w zakładzie produkującym karmę dla zwierząt DOI:10.15199/65.2018.11.4


  Właściwa kondycja zwierząt domowych w głównej mierze zależy od ich prawidłowego żywienia. Odpowiednio zbilansowana dieta dla psów i kotów zapewniająca odpowiednią dawkę energii, witamin, białka oraz składników mineralnych dostosowanych do wieku oraz rasy zwierzęcia wpływa na ich zdrowie i dobrostan [7]. W myśl Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz dostępne na rynku pełnoporcjowe karmy dla psów i kotów spożyte w odpowiedniej ilości powinny całkowicie zaspokajać dzienne zapotrzebowanie żywieniowe [8]. Zwierzęta domowe powinny otrzymywać karmę z odpowiednią zawartością białka, tłuszczu oraz dodatkowo minerałów (np. wapnia, fosforu, potasu), pierwiastków śladowych (np. miedzi, jodu, żelaza) i witamin (np. A, D, E) [7]. Karma dla zwierząt oprócz odpowiedniej wartości odżywczej musi być przede wszystkim bezpieczna dla zwierzęcia. Niektóre choroby pokarmowe zwierząt domowych mogą przenosić się na ludzi, zagrażając zdrowiu lub nawet życiu człowieka. Choroby odzwierzęce mogą być pochodzenia bakteryjnego, np. leptospiroloza, salmonelloza, listerioza, kampylobakterioza, jersinioza. Zwierzęta mogą również zarazić człowieka chorobami pasożytniczymi, takimi jak glista psia i kocia, tasiemiec bąblowcowy i tasiemiec wielojamisty [9, 10, 11]. Jednym z narzędzi wspomagających usystematyzowanie produkcji, zapewnienie powtarzalności jakości produktów, a także bezpieczeństwa zdrowotnego są systemy zarządzania jakością. Globalny standard bezpieczeństwa żywności BRC Food (ang. British Retail Consortium) został opracowany i opublikowany w 1998 r. Aktualne, 7 wydanie potwierdza dbałość producenta o dostosowywanie standardu do aktualnych trendów i zmienności rynku oraz potrzeb klientów. BRC jest zbiorem konkretnych wytycznych dla firm, usprawniających wytwarzanie żywności bezpiecznej, o powtarzalnej jakości, zgodnie z oczekiwaniami klientów. Norma g[...]