Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"Agnieszka Zaborska"

Witamina D rola i znaczenie dla człowieka


  Współcześnie obserwuje się epidemię otyłości, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych. Paradoksalnie właśnie w tych państwach występuje niedożywienie jakościowe organizmu. Jego przyczyną jest nieprawidłowa kompozycja diety, która składa się głównie z wysoko przetworzonych produktów, co skutkuje niedoborem witamin oraz składników mineralnych i przyczynia się do powstawania wielu schorzeń [6, 32]. Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, wzrostu oraz rozwoju każdej żywej komórki. Ponieważ ludzki endogenny metabolizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie lub wytwarza znikome ilości, należy je regularnie dostarczać wraz z pożywieniem. Na szczególną uwagę zasługuje witamina D, której niedobór jest obecnie uznawany za poważny problem zdrowia publicznego, a nawet pandemię [10]. FORMY I METABOLIZM Termin witamina D odnosi się głównie do dwóch jej form, tj. witaminy D2 (ergokalcyferolu) i D3 (cholekalcyferolu). Witamina D2 występuje w tkankach roślinnych, drożdżach i grzybach, natomiast w organizmach zwierzęcych jest wytwarzana witamina D3. Witamina D3 może pochodzić ze źródeł pokarmowych lub może być wytwarzana w skórze pod wpływem ekspozycji na światło słoneczne [21, 22, 33]. Endogenna synteza następuje zwłaszcza pod wpływem promieniowania słonecznego UVB o długości fali 290-315 nm, podczas której prowitamina D3 (7-dehydrocholesterol) jest przekształcana w prewitaminę D3, a ta z kolei pod wpływem ciepła ulega izomeryzacji do witaminy D3. Dostarczona do organizmu z dietą czy syntetyzowana w skórze, po połączeniu z białkiem ulega dwukrotnej hydroksylacji, tj. w wątrobie z wytworzeniem 25-hydroksywitaminy D, a następnie w nerkach z wytworzeniem aktywnej formy tej witaminy, tj. 1,25-hydroksywitaminy D (kalcytriol) [4, 22, 25, 31]. Obie formy witaminy D są oficjalnie uznane za równoważne i wymienne. Jednak ich równoważność budzi wiele kontrowersji. Według Hughton i Vieth [12] niewielkie różnice w budowie łańcuchów[...]

Witamina A funkcje i znaczenie dla człowieka DOI:10.15199/65.2015.7.6


  Witamina A pełni bardzo ważne funkcje i ma ogromne znaczenie w wielu procesach fizjologicznych przebiegających w organizmie człowieka. Przede wszystkim jest znana z udziału w procesie prawidłowego widzenia (jej podstawowa forma - retinol). Witamina A ma duży wpływ na wzrost i różnicowanie się komórek organizmu, utrzymuje w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie, likwiduje przebarwienia wywołane promieniami słonecznymi, stymuluje wytwarzanie kolagenu i elastyny w warstwie właściwej skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych, przyspiesza Witamina A pełni bardzo ważne funkcje i ma ogromne znaczenie w wielu procesach fizjologicznych przebiegających w organizmie człowieka. Przede wszystkim jest znana z udziału w procesie prawidłowego widzenia (jej podstawowa forma - retinol). Witamina A ma duży wpływ na wzrost i różnicowanie się komórek organizmu, utrzymuje w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie, likwiduje przebarwienia wywołane promieniami słonecznymi, stymuluje wytwarzanie kolagenu i elastyny w warstwie właściwej skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych, przyspiesza proces gojenia naskórka oraz leczy schorzenia skórne - trądzik i łuszczycę. Produkty pochodzenia zwierzęcego są wyłącznym źródłem witaminy A przy czym najwięcej tej witaminy zawierają tłuste ryby, wątroba, mleko i produkty mleczne oraz jaja. Karotenoidy będące prekursorami witaminy A występują w warzywach i owocach. W Polsce nie ma większego zagrożenia wystąpienia niedoborów witaminy A w diecie, ale spożywanie coraz większej ilości produktów z obniżoną zawartością tłuszczów lub beztłuszczowych może do tego doprowadzić.Witaminy stanowią ważną grupę substancji organicznych o wysokiej aktywności biologicznej, niezbędnych do wzrostu i funkcjonowania organizmu [33]. Uczestniczą w licznych ważnych procesach życiowych, wspomagają procesy przemiany materii, poprawiają działanie enzymów i białek katalizujących. Organizm człowieka potrzebuje niewielkich ilo[...]

Witamina E właściwości i znaczenie dla człowieka DOI:10.15199/65.2015.12.4


  Witamina E początkowo była uważana jedynie za składnik dietetyczny, niezbędny do prawidłowej reprodukcji ludzi i zwierząt. Obecnie przypisuje się jej znacznie szerszy zakres działania, przy czym podstawową funkcją witaminy E jest działanie antyoksydacyjne. Hamuje proces starzenia się komórek, zapewnia efektywną ochronę przed utlenieniem i degradacją lipidów. Jest nazywana witaminą młodości, co potwierdza jej powszechne zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ponadto witamina E wykazuje działanie antykancerogenne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwzapalne, znacząco wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego zwiększając odporność zwierząt na choroby. Człowiek pobiera witaminę E jako kompozycję jej homologów wraz z pożywieniem. Bogatym źródłem witaminy E w diecie człowieka są naturalne tłuszcze roślinne. Dodatkowe źródło tej witaminy stanowią również produkty zwierzęce, w tym głównie świeże ryby, jaja oraz masło.Witaminy pełnią różnorodne funkcje regulacyjne, decydujące o rozwoju, stanie zdrowia i wydolności fizycznej ustroju. Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem [35]. Dotyczy to także witaminy E, której nazwa - tokoferol (tocos po grecku oznacza urodzić, pherein - nieść) wywodzi się od udowodnionego oddziaływania na płodność [36]. Witamina ta jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, hamującym starzenie się komórek. BUDOWA I METABOLIZM Witamina E to organiczne związki chemiczne, w skład których wchodzą tokoferole (T) oraz tokotrienole (T3). Grupę tę tworzy osiem naturalnie występujących odmian, tj. czterech tokoferoli - α, β, γ, δ oraz czterech tokotrienoli - α, β, γ, δ. Wymienione związki są wielkocząsteczkowymi fenolami z chromianem w formie pierścieniowej oraz izoprenowym łańcuchem bocznym. Tokoferole mają nasycony boczny łańcuch węglowy oraz trzy jednostki izoprenowe, natomiast [...]

 Strona 1