Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Agnieszka Barszcz"

Wytłoki owocowe jako dodatek do kruchych ciastek DOI:10.15199/65.2016.10.7


  SŁOWA KLUCZOWE: ocena organoleptyczna, potencjał antyoksydacyjny, właściwości przechowalnicze, właściwości mechaniczne KEY WORDS: organoleptic assessment, antioxidant status, preservation properties, mechanical properties Wyroby ciastkarskie ze względu na wysokie walory sensoryczne stanowią popularną grupę produktów spożywczych. W Polsce kruche ciastka są produktem powszechnie spożywanym, bez względu na poziom zamożności, m.in. z powodu znaczącej wartości odżywczej, różnych smaków ciastek oraz długiego okresu trwałości [3]. Konsument stawia tej grupie produktów wysokie wymagania dotyczące nie tyko wyglądu i smaku, ale także tekstury, która podczas przechowywania nie powinna ulegać pogorszeniu [9]. Polska jest liderem wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej pod względem sprzedaży herbatników i ciastek, a mimo to spożycie kruchych ciastek w Polsce jest dwukrotnie mniejsze niż w Wielkiej Brytanii i trzykrotnie niż w Irlandii czy w Niemczech. W 2013 r. wynosiło 4,5 kg/osobę/rok i ciągle rośnie [2]. Według prognoz KPGM w Polsce wzrost sprzedaży wyrobów ciastkarskich typu herbatniki i ciastka w latach 2013-2018 wyniesie ok. 6% [13]. Jednym z powodów jest zwiększenie przez producentów oferty o pełnoziarniste wyroby o wysokiej wartości odżywczej i niskiej wartości energetycznej. Jest to konsekwencją rosnącego zapotrzebowania na zdrową żywność i coraz większą świadomość konsumentów dotyczącą zdrowego żywienia. Producenci żywności starają się wzbogacać wyroby ciastkarskie o surowce podnoszące ich wartość odżywczą [1]. Szansą jest wykorzystanie wytłoków owocowych pozostałych po produkcji soków, które są odpadem przetwórstwa owocowego. Wytłoki owocowe to bogate źródło substancji bioaktywnych o działaniu prozdrowotnym, jak błonnik pokarmowy czy polifenole. Jako dodatek do żywności podnoszą wartość odżywczą produktu finalnego, ale również mogą przedłużyć jego trwałość. Na rynku konsumenckim rośnie popyt na żywność wysokiej jakośc[...]

 Strona 1