Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Sylwia Przybylska"

Żywność tradycyjna klasy premium na święta Bożego Narodzenia DOI:


  Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej i jak każdego roku zastanawiamy się nie tylko nad dekoracją stołu, ale przede wszystkim nad tym, co na nim postawić. Na świąteczny czas, w którym spotykamy się z najbliższymi, przygotowujemy wyjątkowe potrawy. Nie da się ukryć, że w Polsce kulminacyjnym momentem są święta Bożego Narodzenia. Pierwszym uroczystym i tradycyjnie postnym posiłkiem jest Wigilia, która ma rodzinny charakter. Przypisane tylko do tego jednego dnia w roku są potrawy wigilijne i obyczaje. OBYCZAJE WIGILIJNE pielęgnowane od pokoleń W każdym domu i każdym regionie obowiązują specyficzne obyczaje wigilijne, pielęgnowane od pokoleń. Tradycją jest wspólne dla wszystkich przygotowywanie dwunastu postnych dań i każdej z nich należy skosztować, aby zapewnić sobie i rodzinie szczęście przez cały następny rok. Najczęściej podawaną zupą jest barszcz czerwony z uszkami z nadzieniem grzybowym, ale bywa, że jest to zupa rybna, grzybowa, owocowa albo żur. Dawniej na wigilijnym stole pojawiały się potrawy ze wszystkich płodów ziemi, które obowiązkowo jeść należało dużo, żeby głód nie doskwierał w nadchodzącym roku. Jeść i - broń Boże! - nie odkładać łyżki dla odpocznienia, gdyż ten, kto to uczynił, mógł nie doczekać następnej Wigilii [13]. W Wigilię na polskich stołach królują karpie i śledzie. Przyjmuje się, że tradycyjną rybą wigilijną jest karp i to przeważnie smażony lub w galarecie. Doskonale smakuje również karp wędzony, chociaż w tej postaci nie jest szczególnie popularny w Polsce. Jednak, jak podają źródła, dawniej podstawową rybą spożywaną w Wigilię był szczupak. Przyrządzano go głównie w szafranie, a czasem w chrzanie. Konsumpcja szczupaka na Wigilii wynikała z dużej liczebności tego gatunku w dawnych czasach, a także z łatwości jego pozyskania w grudniu na terenie całego kraju. Poza karpiem i szczupakiem podczas wieczerzy wigilijnej konsumowano inne gatunki ryb, takie jak: okonie, węgorze, karasie, liny czy śledzie. [...]

 Strona 1