Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Barbara Szmyt"

Nadawanie barwy peklowniczej - Nowe trendy w produkcji DOI:

Czytaj za darmo! »

Panujące trendy żywności wynikają z chęci zdrowego odżywiania, wzrostu świadomości konsumentów, a co za tym idzie - wymuszają konkurencje na rynku żywnościowym. Coraz bardziej powszechna staje się redukcja etykiety - więcej żywności wolnej od syntetycznych dodatków, głównie konserwantów oraz żywność o obniżonej zawartości soli i tłuszczu [Cerkowniak i Kostecki, 2011]. Wartość odżywcza i walory prozdrowotne żywności, świadomość zależności pomiędzy sposobem odżywiania się a występowaniem przewlekłych chorób, stają się coraz ważniejsze dla współczesnego konsumenta. Wpływają one na jego preferencje i wymagania wobec produktów spożywczych - w tym mięsa i wyrobów mięsnych [Stadnik, 2016]. Skutkuje to zastępowaniem składników produktów mięsnych, które konsumentom kojarzą się z czymś niezdrowym czy sztucznym, substancjami biologicznie aktywnymi [Arihara, 2006; Zhang i in., 2010]. W ostatnim czasie, jedną z idei przemysłu mięsnego jest obniżenie ilości azota[...]

 Strona 1