Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Izabela Przetaczek-Rożnowska"

Opakowania żywności do ogrzewania w kuchenkach mikrofalowych

Czytaj za darmo! »

Tempo życia w XXI w. powoduje, że mamy coraz mniej czasu na przyrządzanie posiłków. Dlatego konsumenci wykazują coraz większe zainteresowanie produktami spożywczymi przeznaczonymi do przygotowania w kuchenkach mikrofalowych. Wygoda oraz łatwość przygotowania posiłków przy małym nakładzie pracy i czasu przyczyniają się do coraz powszechniejszego użycia kuchenek mikrofalowych w gospodarstwach domowych. W 2000 r. kuchenki mikrofalowe były w 23,7% polskich gospodarstw domowych, a w 2006 r. - już w 48,5% [10]. Na rynku produktów spożywczych można znaleźć coraz więcej artykułów żywnościowych przeznaczonych do bezpośredniej obróbki w opakowaniu w kuchenkach mikrofalowych, m.in. warzywa, prażoną kukurydzę, frytki, dania po wstępnej obróbce termicznej czy różnego rodzaju desery [6, 16]. Fot. www[...]

Wykrywanie zafałszowań żywności


  Mimo częstych i rygorystycznych kontroli, fałszowane produkty można znaleźć w każdej gałęzi przemysłu spożywczego - od miodów, przetworów owocowo-warzywnych, przez produkty pochodzenia zwierzęcego, napoje alkoholowe, po kawę, herbatę i czekoladę [30, 32]. Fałszowanie pochodzenia surowca dotyczy głównie win [16], herbaty [9], produktów mlecznych [18] czy mięsa i jego przetworów [3]. Fałszowanie żywności polega m.in. na dodawaniu substancji zmieniającej skład produktu spożywczego, a tym samym obniżającej jego wartość odżywczą. Fałszowaniem jest też dokonywanie zabiegów technologicznych ukrywających rzeczywisty skład artykułów spożywczych albo nadających im wygląd produktów należytej jakości, a także brak deklaracji sposobu produkcji, istotne zwłaszcza dla żywności genetycznie modyfikowanej. Spotyka się również podawanie nieprawdziwej informacji nt. pochodzenia surowca lub produktu, a także niezgodnej z prawdą nazwy produktu, daty produkcji lub daty minimalnej trwałości, miejsca produkcji czy innego nieprawidłowego oznakowania produktu [7, 22, 27, 30, 32]. Wykrywanie takich oszustw jest istotne ze względu na bezpieczeństwo konsumentów. Choć określenie autentyczności produktów spożywczych jest często trudne, pracochłonne i kosztowne, szybki postęp oraz dynamiczny rozwój metod analitycznych pozwalają na oznaczenie zafałszowania i manipulacji autentycznością [29, 32]. Coraz częściej metody analityczne stosowane do określenia autentyczności produktów spożywczych dzielone są na: metody fizykochemiczne, metody immunologiczne i biologiczne oraz analizy chemometryczne, stanowiące uzupełnienie do dwóch poprzednich grup [8]. METODY FIZYKOCHEMICZNE Wśród metod fizykochemicznych można wyróżnić analizy podstawowych parametrów produktów, tj. gęstość, kwasowość, zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów, popiołu czy ekstraktu [7]. Są to jednak metody mało dokładne przy oznaczaniu zafałszowań, gdyż wraz z rozwojem technologii i metod anali[...]

 Strona 1