Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Tadeusz Kuchciak"

Konsumencki Konkurs Piwa - Chmielaki Krasnostawskie

Czytaj za darmo! »

Powstanie i rozwój krasnostawskiego chmielarstwa w I połowie XX w. za sprawą inżyniera Tadeusza Śleszyńskiego stało się impulsem do zorganizowania pod koniec lat 60. dożynek chmielowych pod nazwą "Krasnostawskie chmielaki". Pomysłodawcą tej imprezy był ówczesny I sekretarz KP PZPR P. Piwowski, a nad programem artystycznym "Chmielaków" przez wiele lat czuwał Janusz Dwornicki, wieloletni dyrekt[...]

Kompendium wiedzy o piwie


  1. Cel opracowania Zwykły przechodzień zapytany na ulicy z czego robi się piwo, odpowie najczęściej, że z chmielu. Odpowie tak zapewne z powodu powszechnie znanego słowa "podchmielony", określającego kogoś niezupełnie trzeźwego. Tymczasem chmiel to tylko przyprawa, jak sól i pieprz w zupie. Głównym surowcem do produkcji piwa jest skiełkowany jęczmień, czyli słód. Na hektolitr przeciętnego piwa trzeba przerobić na słód 20 kg jęczmienia, a chmielu w takiej czy innej postaci potrzeba najwyżej 200 g, czyli 100 razy mniej. Tak więc wiedza o piwie, mimo sporego spożycia tego napoju, w społeczeństwie polskim jest słaba, zarówno wśród konsumentów, sprzedawców, gastronomów, czy nawet urzędników bliskich temu tematowi. Stąd jawi się potrzeba takiego kompendium podstawowej wiedzy o piwie, które w sposób przystępny i adekwatny wyjaśni istniejące problemy i jasno zdefiniuje najważniejsze pojęcia. Znajomość ich jest niezbędna dla rzetelnej oceny gotowego wyrobu. 2. Cechy napoju, który można nazwać piwem W Polsce przyjęliśmy, że piwo to napój powstały w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki podstawowej (inaczej zwanej nastawną lub piwną), czyli roztworu wodnego substancji pochodzących z surowców przerabianych w browarze. Wsad surowcowy powinien zawierać co najmniej 50% słodu (zwykle jęczmiennego). Taki poziom udziału słodu można wyinterpretować z wyjaśnień do Nomenklatury Scalonej, potocznie zwanej taryfą celną, którą stosuje się przy klasyfikacji wyrobów akcyzowych. Według nieobowiązującej już Polskiej Normy (Piwo. PN-A-79098) wymagany udział słodu wynosił nawet 55%. Jako pozostałe części wsadu surowcowego mogą występować zboża niesłodowane, słód pszeniczny, płatki kukurydziane i inne surowce skrobiowe. Ta podstawowa definicja piwa jest zgodna z zasadami uznawanymi przez większość krajów UE. Nazwa piwa specjalnego powinna wskazywać na udział innych surowców niż słód. Profesor dr Jean De Clerck, autor znakomitego podręcznika browarnictwa i w[...]

 Strona 1