Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Agnieszka Orzeł"

Raspberry and blackberry leaves as a raw material for pharmaceutical industry Liście maliny i jeżyny jako surowiec dla przemysłu farmaceutycznego DOI:10.15199/62.2015.8.38


  Leaves of 16 mostly Polish cultivars of red raspberry (Rubus idaeus), black raspberry (Rubus occidentalis), and blackberry (Rubus fruticosus), collected twice within two seasons, were analyzed for the phenolics content (Folin and Ciocalteu assay) and compn. (high performance liq. chromatog.) as well as for their antioxidant activity (ferric ion reducing antioxidant power assay and electron paramagnetic resonance spectrometry). Significant differences between cultivars and between terms of harvests in all measured parameters were revealed. The leaves of red raspberry ‘Polka’ and of blackberry were the richest ones in phenolic and antioxidant compds. W liściach 16, głównie polskich, odmian maliny właściwej (Rubus idaeus), maliny zachodniej (Rubus occidentalis) i jeżyny (Rubus fruticosus), pochodzących z dwóch zbiorów w dwóch sezonach wegetacyjnych, oznaczono sumaryczną zawartość (metoda Folina i Ciocalteu) oraz skład (HPLC) związków fenolowych. Dokonano również analizy aktywności antyoksydacyjnej liści (metoda FRAP i spektrometria EPR). Analizowane parametry zależały od odmiany rośliny i terminu zbioru liści. Badania pozwoliły wskazać liście maliny właściwej od-miany ‘Polka’ oraz liście jeżyny jako najbogatsze w związki fenolowe i antyoksydanty. W ostatnich latach Polska stała się jednym ze światowych liderów w produkcji malin. Rozwojowi uprawy sprzyjają dogodne warunki klimatyczne i glebowe, doświadczenie hodowców oraz upowszechnienie odmian jesiennych. Owoce maliny właściwej (Rubus idaeus) zawierają liczne substancje o właściwościach prozdrowotnych, z których większość stanowią związki fenolowe1, 2). Wchodzące w ich skład antocyjany są inhibitorami cyklooksygenazy II (COX II), której aktywność wzrasta u zwierząt w czasie stanu zapalnego, często współistniejącego z nowotworem3-5). Udokumentowano także wpływ antocyjanów na metabolizm węglowodanów i tłuszczów, m.in. poprzez stymulację wydzielania insu[...]

 Strona 1