Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"RYSZARD ZADERNOWSKI"

Rokitnik w produktach spożywczych DOI:10.15199/65.2016.6.6


  W artykule wykorzystano wyniki projektu badawczego, przyznanego przez NCN, pt. "Opracowanie bezodpadowej technologii przetwarzania owoców rokitnika (Hippophaë rhamnoides L.) oraz ocena właściwości bioaktywnych otrzymanych produktów", a także pracy doktorskiej autorki artykułu. Przedstawiono charakterystykę owoców rokitnika (Hippophaë rhamnoides L.) oraz możliwości i kierunki ich wykorzystania w przetwórstwie. Bogactwo składników odżywczych i bioaktywnych sprawia, że są to owoce cieszące się coraz większym zainteresowaniem przemysłu spożywczego oraz farmaceutycznego. O zaletach sensorycznych, żywieniowych i przetwórczych owoców rokitnika w dużej mierze decydują podstawowe składniki: cukry, kwasy organiczne, witaminy, związki aromatyczne, ale przede wszystkim bogactwo substancji bioaktywnych. Dodatkową zaletą owoców rokitnika jest to, że można je wykorzystać do tworzenia produktów owocowych nowej generacji, innowacyjnych z udziałem lipidów tzw. samoemulgujących, typu oleosomy.Rokitnik zwyczajny to cenna roślina lecznicza. Pierwsze zapiski mówiące o jego właściwościach leczniczych zostały opisane w VII w. n.e. w tybetańskich księgach medycznych. W starożytności w celach leczniczych wykorzystywano wszystkie części strukturalne krzewu: owoce, liście, korę, a nawet korzenie. Owoce rokitnika należą do owoców strefy umiarkowanej najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy, polifenole, sole mineralne, kwasy. Roślina ta, podobnie jak oliwki czy awokado, zawiera tłuszcz rozmieszczony w komórkach miąższu. Wyjątkowość tłuszczu rokitnikowego pozyskanego z miąższu owoców polega na tym, iż przypisuje mu się cenne właściwości lecznicze. Olej ten jest stosowany do leczenia odmrożeń, trudno gojących się ran, egzem, a ponadto wspomaga leczenie wielu chorób cywilizacyjnych. Olej z rokitnika był użyty przy leczeniu poparzeń popromiennych spowodowanych wybuchem w Czarnobylu. Właściwości lecznicze owoców rokitnika, które w ostatnich lata[...]

Substancje bioaktywne pozytywne i negatywne skutki dodawania do żywności DOI:10.15199/65.2017.12.3


  Pod koniec minionego stulecia uznano, że był to wiek antybiotyków, a XXI w. będzie wiekiem naturalnych substancji biologicznie aktywnych. Dopiero w drugiej połowie XX w. zwrócono uwagę, że pierwotne, jadalne surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz produkty ich przetworzenia zawierają także substancje czynne, których funkcja i znaczenie są większe niż dotychczas sądzono. Zauważono, że już niewielkie ilości tych biologicznie czynnych substancji mogą chronić nasze zdrowie. Człowiek od początków swojego istnienia nieświadomie dostarczał organizmowi, w postaci pokarmu, różnorodnych substancji bioaktywnych. W zależności od rodzaju składników pokarmu mogły one oddziaływać negatywnie lub pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Rozwój nauk o żywności i żywieniu oraz technik analitycznych w XX w. umożliwił poznanie struktury, budowy i właściwości wielu substancji chemicznych wchodzących w skład żywności tworzącej tzw. matrycę pokarmową. Bioaktywne składniki żywności to różnorodne pod względem budowy chemicznej, nieodżywcze składniki pochodzące z surowców pierwotnych oraz z żywności przetworzonej pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mikrobiologicznego, oddziałujące na organizm człowieka lub zwierząt przez katalizowanie, inhibowanie, uaktywnianie, regulowanie procesów fizjologicznych. W ten sposób organizm zostaje zabezpieczony przed niewłaściwym przebiegiem cykli fizjologicznych. Ponadto są to substancje oddziałujące na mikroflorę, w tym wirusy, bakterie chorobotwórcze, pleśnie oraz pasożyty. Większość substancji bioaktywnych ma właściwości przeciwutleniające - chronią one organizmy żywe przed chorobami. ZWIĄZKI BIOAKTYWNE Narodowe instytuty zdrowia USA (NIH) [17] zdefiniowały związki bioaktywne jako składniki występujące w żywności lub suplementach diety. Podkreśliły, że są to substancje chemiczne inne niż te niezbędne do zaspokojenia podstawowych potrzeb żywieniowych (odżywczych i energetycznych), które są odpowiedzialn[...]

Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w sytuacji zmieniającego się rynku pracy

Czytaj za darmo! »

Czy producenci mogą mieć pewność, że ich systemy bezpieczeństwa żywności oparte w dużej mierze na zaangażowaniu pracowników są skuteczne? Co zrobić, aby niezależnie od zmian struktury zatrudnienia mieć pewność, że system bezpieczeństwa żywności działa i - co najważniejsze - jest nadal efektywny, wydolny i skuteczny? Artykuł nie jest próbą odpowiedzi na pytanie, czy żywność obecnie produkowana[...]

 Strona 1