Wyniki 1-10 spośród 10 dla zapytania: authorDesc:"Dariusz Nowak"

System jakości w laboratorium

Czytaj za darmo! »

Jakość jest podstawą w budowaniu sukcesu w biznesie (przedsiębiorstwie) i marketingu. Nie tylko produkty i usługi potrzebują wysokiej jakości, ale potencjalni klienci potrzebują mieć pewność, że produkty i usługi będą wysokiej jakości.Znane są różne techniki i koncepcje prowadzące do poprawy jakości produktów i usług: TQM, HACCP, ISO 9001 i inne. Laboratorium powinno ustanowić, wdrożyć i utr[...]

Mięso zwierząt egzotycznych nietypowe źródło białka

Czytaj za darmo! »

W Polsce, tak jak w pozostałych krajach Unii Europejskiej, oprócz tradycyjnego mięsa pochodzącego od zwierząt hodowlanych można spotkać także inne, nieco egzotyczne rodzaje mięs. Otwarcie granic sprawia, że podróżnicy napotykają egzotyczne dotychczas rodzaje mięs. Podróżując po Afryce natrafiają w menu na potrawy mięsne ze strusia, zebry, czy gazeli, a w Australii mogą skosztować mięsa kangu[...]

Kruchość mięsa wołowego i metody jej poprawy

Czytaj za darmo! »

Na jakość wołowiny kulinarnej wpływa wiele czynników, z których najważniejsze to rasa, wiek, płeć zwierząt, zabiegi hodowlane, postępowanie przedubojowe, sterowanie zmianami poubojowymi oraz odpowiednie jej pakowanie i przechowywanie [6, 43, 55, 60, 66]. Pomimo prowadzonych badań nad wieloma metodami obniżenia twardości mięsa, przemysł mięsny korzysta z niewielu z nich. Najczęściej stosowana jest elektrostymulacja oraz odpowiednia temperatura kondycjonowania przed szybkim wychłodzeniem. W świetle aktualnych badań naukowych za kruszenie mięsa odpowiadają kalpainy, które do aktywacji i dalszego działania potrzebują jonów wapnia. Stosunkowo dobrze poznano metody wprowadzania tych związków do mięsa i ten kierunek poprawy kruchości może być z powodzeniem stosowany do wybranych elem[...]

Budowa mostu na rzece Skawie

Czytaj za darmo! »

Most na Skawie zaprojektowano w obrębie planowanego obejścia Zembrzyc, w ciągu drogi wojewódzkiej nr 956, na terenie wsi Zembrzyce. W obrębie mostu rzeka ma kręte, nieuregulowane koryto, a jej brzegi nie są umocnione. Ze względu na górski charakter rzeki i ryzyko wystąpienia nagłych przyborów wód została ograniczona konieczność rusztowania konstrukcji mostu nad korytem rzeki i w bezpośrednim jego sąsiedztwie przez planowane podwieszenie konstrukcji mostu. Most projektowany był z myślą o stworzeniu charakterystycznego elementu w krajobrazie, którymógłby stać się swego rodzaju punktem odniesienia w przestrzeni. Elementem tym ma być pylon, który za pomocą stalowych want będzie utrzymywał pomost mostu. Dzięki niemu osoby podróżujące nową trasą będą łatwiej orientować się [...]

Fosfor w produktach spożywczych

Czytaj za darmo! »

Fosfor, należący do makroelementów, spełnia ważną funkcję w organizmie człowieka. Ponad 85% tego pierwiastka jest głównie zgromadzone w tkance szkieletowej i zębach w postaci soli wapniowych. Pozostała część (ok. 14%) znajduje się w tkankach miękkich, a tylko 1% w płynach ustrojowych w postaci fosforu nieorganicznego [2, 9, 14]. Fosfor wchodzi również w skład wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu związków, m.in. fosfolipidów, enzymów i koenzymów, węglowodanów, kwasów nukleinowych oraz związków wysokoenergetycznych (ATP). Bierze udział w procesach metabolicznych i anabolicznych ustroju, w dystrybucji energii, a także pełni istotną funkcję w podziale komórek, reprodukcji i przenoszeniu cech dziedzicznych [14]. Zapotrzebowanie na fosfor u dzieci i młodzieży wiąże się z budow[...]

Współczesne możliwości zastosowania probiotyków w przemyśle mięsnym DOI:


  Probiotyki to bioaktywne składniki żywności, które najpowszechniej stosuje się w mlecznych napojach fermentowanych. Aktualnie sporo uwagi poświęca się produkcji przetworów mięsnych o właściwościach funkcjonalnych. Zaletą mięsa jako nośnika probiotyków jest brak potrzeby stosowania wysokiej temperatury podczas produkcji. Z kolei niekorzystna jest wysoka zawartość soli, niska aktywność wody i niewielka ilość węglowodanów. Szczególnie istotna jest przeżywalność szczepów probiotycznych w przetworach mięsnych oraz ich wpływ na kształtowanie cech jakościowych, zarówno gotowego produktu, jak i po okresie przechowywania chłodniczego. Aspekty zdrowotne probiotycznych przetworów mięsnych związane są głównie z kształtowaniem prawidłowej mikroflory, zapobieganiu chorobom jelit i wspomaganiem układu odpornościowego. Zastosowanie probiotyków w produkcji wędlin wpisuje się w nowe trendy opracowywania żywności funkcjonalnej o właściwościach prozdrowotnych. Słowa kluczowe: probiotyki, przetwory mięsne, aspekt zdrowotny Nazwa probiotyk oznacza "dla zdrowia" (od greckich słów "pro bios"). Probiotyki według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) są to drobnoustroje, które podawane w odpowiedniej ilości działają dobroczynnie na zdrowie gospodarza [11]. Najczęściej kojarzy się je z bakteriami fermentacji mlekowej, które są powszechnie stosowane jako suplementy lub kultury starterowe w przemyśle mleczarskim. Mleczne napoje fermentowane najczęściej zawierają w swoim składzie bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki znajdują też zastosowanie w przemyśle owocowo-warzywnym, piekarniczym i mięsnym. Dotychczas bakterie fermentacji mlekowej wykorzystywano przy produkcji surowo dojrzewających produktów mięsnych, głównie kiełbas typu salami. Farsz mięsny składający się z rozdrobnionego mięsa, słoniny, soli peklującej mieszano z bakteriami fermentacji mlekowej, poddawano procesowi fermentacji, wędzeniu, a następnie dojrzewaniu w odpowiednich warunkach [19[...]

Karnozyna - naturalny antyoksydant w mięsie DOI:


  Karnozyna należy do naturalnych antyoksydantów zawartych w mięsie wołowym, jagnięcym oraz drobiowym (głównie u ciemnych ras kur). Dipeptyd ten ma działanie przeciwutleniające oraz buforujące i chelatujące w stosunku do jonów metali. Właściwości te sprawiają, że karnozyna może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, których genezą jest stres oksydacyjny i karbonylowy. Oprócz chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych spore nadzieje wiąże się z leczeniem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona oraz chorób metabolicznych. Nie bez znaczenia może okazać się również rola karnozyny w hamowaniu procesu starzenia.Antyoksydanty należą do grupy związków stanowiących ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz reaktywnych form tlenu. Największym źródłem antyoksydantów w diecie człowieka są owoce i warzywa oraz ich przetwory, np. soki. Bogatym źródłem tych związków są także przyprawy oraz inne ekstrakty roślinne. Oprócz surowców pochodzenia roślinnego, źródłem antyoksydantów może być także żywność pochodzenia zwierzęcego. W mięsie ryb i skorupiaków, tj. łososia i kryla, znaleziono astaksantynę - silny przeciwutleniacz, a w tkankach kręgowców dipeptyd - karnozynę, składającą się z β-alaniny i L-histydyny. Związek ten odkrył po raz pierwszy w 1900 r. rosyjski chemik Gulewitch [2]. Nieco później poznano strukturę tego związku, a dopiero niedawno metabolizm oraz źródła karnozyny w żywności. Występuje ona w mięsie niektórych ssaków, a jej właściwości antyoksydacyjne wynikają ze zdolności chelatowania jonów metali i unieczynniania wolnych rodników nadtlenkowych i hydroksylowych. Właściwości te sprawiają, że karnozyna może być istotnym czynnikiem w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Źródła karnozyny Największe stężenie karnozyny u ssaków obserwuje się w mięśniach szkieletowych, ośrodkowym układzie nerwowym (20) oraz w żołądku, nerkach i mię[...]

 Strona 1