Wyniki 1-10 spośród 66 dla zapytania: authorDesc:"Maria J. Przegalińska"

Włączmy się w akcję promocji programu "5 x dziennie owoce i warzywa!"

Czytaj za darmo! »

Stan zdrowia w ponad 50% zależy od właściwego odżywiania się i od trybu życia, jak wykazują badania (p. artykuł prof. Oszmiańskiego, s. 12). Właściwe odżywianie się oznacza stosowanie zbilansowanej diety, czyli takiej, która dostarcza wszystkie niezbędne do życia składniki - oprócz białek, tłuszczów i węglowodanów we właściwych proporcjach także witaminy, sole mineralne oraz różne substancje b[...]

Expol podwaja stawkę

Czytaj za darmo! »

Polska słynie z produkcji zagęszczonego soku jabłkowego. Wyprzedzają nas tylko Chiny. Jesteśmy także potentatem w produkcji owoców miękkich i w wytwarzanych z nich zagęszczonych sokach i aromatach. Do grupy czołowych producentów branży koncentratów dołączyła ostatnio Expol Spółka z o.o. zNowego Sącza, dzięki zakupowi zakładu w Dwikozach koło Sandomierza. Zakład ten został przebudowany w imponuj[...]

"Perspektywy rozwoju branży sokowniczej i owocowo-warzywnej"

Czytaj za darmo! »

Pozostałe referaty II bloku tematycznego pt. "Strategiczne zmiany dla branży sokowniczej" Jan Hermans, sekretarz generalny AIJN, przedstawił prezentację zatytułowaną Polityka UE dotycząca zdrowia i odżywiania. Ochrona kategorii soków. Podczas swojego wystąpienia omówił politykę UE związaną z zagadnieniem zdrowia i odżywiania, z uwzględnieniem szans i zagrożeń dla branży sokowej, a także pr[...]

Konferencja prasowa i promocja win KRWiM

Czytaj za darmo! »

Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa zorganizowała w dniu 30 V konferencję prasową i promocję win we wzorcowni Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem imprezy było propagowanie wyrobów winiarskich wysokiej jakości - laureatów konkursu winiarskiego z 2006 r. - oraz przedstawienie problemów branży. Podczas konferencji prasowej z udziałem Sekretarza Stanu Macieja M. Jabłońskiego i dzi[...]

Owoce i warzywa wspierane przez UE w walce z otyłością

Czytaj za darmo! »

Zagrożenia cywilizacyjne i związane z tym problemy zdrowotne dotykają już coraz większą część ludzkości, a na pewno występują wyraźnie w krajach wysokorozwiniętych. Europejski Regionalny Komitet WHO w 2000 r. przyjął plan na lata 2000-2005 określający nową politykę żywieniową, a następnie drugi plan na lata 2007-2012, mający głównie na celu walkę z otyłością. Ocenia się, że na świecie ponad 800[...]

Co dalej z branżą owocowo-warzywną?

Czytaj za darmo! »

Sytuacja branży owocowo-warzywnej u progu nowego sezonu po katastrofalnym wskutek szkód mrozowych w ubiegłym roku nie napawa optymizmem. Zakłady pozostały z dużymi zapasami drogiego koncentratu, którego nie można sprzedać bez straty, ponieważ nasz spadek produkcji z nadwyżką zrekompensowali chińscy producenci, wytwarzając rekordową ilość koncentratu jabłkowego i zwiększając eksport aż o 53% w st[...]

Światowe targi żywności ekologicznej BioFach 2008 w Norymberdze

Czytaj za darmo! »

Największe targi produktów ekologicznych na świecie BioFach odbywają się w Norymberdze. Ostatnia ich edycja miała miejsce 21-24 lutego br. i zgromadziła ok. 2600 wystawców oraz 45 000 gości z ponad 110 krajów. Produkcja żywności ekologicznej należy do branż o największym potencjale wzrostu, zwłaszcza w krajach rozwiniętych; jego dynamikę rozwoju można porównać tylko z branżą informatyczną. Żyw[...]

O programie "Owoce w szkole", sytuacji na rynku, kryzysie i możliwościach handlu ze Wschodem

Czytaj za darmo! »

Krajowa Rada Przetwórstwa i Zamrażalnictwa Owoców i Warzyw przy SITSpoż. za jedno ze swych głównych zadań stawia organizację konferencji i sympozjów na najbardziej aktualne tematy, nurtujące przetwórców z branży owocowowarzywnej, z udziałem znanych ekspertów i naukowców tego sektora. Kolejna konferencja KRPiZOiW odbyła się 6 listopada w gmachu NOT w Warszawie, a jej tematyka obejmowała: infor[...]

Kampania KUPS "5 porcji warzyw, owoców lub soku" rozpoczęta!

Czytaj za darmo! »

"5 porcji warzyw, owoców lub soku" - pod takim hasłem 18 lutego w Warszawie odbyła się konferencja prasowa inaugurująca program społeczny realizowany przez Stowarzyszenie Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS). Jest on finansowany ze środków: Unii Europejskiej w 50%, budżetu krajowego w 30% oraz członków Stowarzyszenia KUPS - w tym firmy z Grupy Maspex Wadowice (głównie Tymbark) - w 20%. Program ten zachęca do wprowadzania do diety warzyw, owoców oraz soków. Jest to kolejny już projekt Stowarzyszenia KUPS, które czynnie działa na rzecz poprawy żywieniowych przyzwyczajeń Polaków oraz zwiększania świadomości zasad zdrowego odżywiania. Realizacja kampanii "5 porcji warzyw, owoców lub soku" jest przewidziana na dwa lata - od jesieni 2008 r. do jesieni 2010 r. Jej budżet wynosi 2 mln e[...]

 Strona 1  Następna strona »