Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Magdalena Zielińska- -Dawidziak"

Łubin - możliwości wykorzystania DOI:10.15199/65.2019.6.4


  ONZ ogłosiło rok 2016 rokiem roślin bobowatych (rodziny Fabaceae). Już w epoce brązu i żelaza stanowiły one jeden z podstawowych składników diety człowieka, a dane archeologiczne dowodzą, że jadano nasiona roślin strączkowych. W ostatnim wieku zmniejszyło się ich spożycie na korzyść mięsa i produktów wysoko przetworzonych. Jednak najnowsze badania na temat diety człowieka wskazują na zmianę tego trendu. Z jednej strony dzisiejszy konsument wymaga od współczesnej technologii żywności produktu o łatwym sposobie przygotowania i niskiej cenie, a z drugiej produktu o wysokiej wartości odżywczej i pochodzenia lokalnego - czy to znak, aby powrócić do diety bogatej w rośliny motylkowe [26]? Obecnie trzy gatunki łubinu (biały, żółty i wąskolistny) są wykorzystywane w przetworach i produktach żywnościowych, głównie ze względu na ich właściwości funkcjonalne [19]. Jego uprawa staje się coraz bardziej atrakcyjna dla wielu gospodarstw. Małe wymagania agronomiczne oznaczają, że łubin może rosnąć w każdym klimacie, przy niedużym nakładzie na uprawę w stosunku do np. roślin zbożowych [13]. Łubin jest zatem rośliną cenną zarówno pod względem rolniczym, jak i ekonomicznym, dzięki czemu Polska może dążyć do częściowego uniezależnienia się od importu śruty sojowej [22]. Obawy konsumentów związane z wprowadzaniem GMO do pasz oraz konieczność przynajmniej częściowego uniezależnienia Polski od importu surowców wysokobiałkowych podnosi zainteresowanie produkcją rodzimych roślin bobowatych grubonasiennych, takich jak łubin. Coraz częściej stosuje się go jako zamiennik białka sojowego, zarówno w żywieniu zwierząt, jak i człowieka [24, 28]. Jego cechy uprawne (niskie wymagania glebowe, silne korzenie głęboko penetrujące glebę - lepszy dostęp do wody w porównaniu do roślin zbożowych, symbioza z bakteriami brodawkowatymi, masa tysiąca nasion) powodują, że stosunkowo niskim kosztem można wyprodukować dużą ilość białka roślinnego o wysokiej wartośc[...]

Czy łubin może stać się polską soją? DOI:


  Polska gospodarka paszowa zależy od importu soi. Interesującą alternatywą dla soi mogą stać się rośliny strączkowe hodowane na terenie Europy, takie jak łubin, zarówno ze względu na łatwość uprawy, jak i jego wartości odżywcze. Nasiona łubinu są bogate w cenne białka. Wskaźnik aminokwasów egzogennych jest oszacowany na ok. 70%, a zawartość białka w przypadku niektórych odmian przewyższa nawet 40%. W przypadku żywienia człowieka istotna jest także mała ilość skrobi, skład lipidów, zawartość przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Nasiona łubinu wykorzystywane są w piekar-nictwie i cukiernictwie, a także jako zastępniki mleka i produktów mięsnych. Wykorzystywane są zwłaszcza do produkcji żywności dla sportowców, osób na diecie bezglutenowej, wegan i wegetarian. Zawartość interesujących składników pokarmowych sugeruje jednak możliwe wykorzystanie nasion łubinu w produkcji żywności prozdrowotnej, przeznaczonej nie tylko dla osób nietolerujących glutenu, ale także cierpiących na otyłość, cukrzycę, choroby układu krążenia a nawet nowotwory. Zainteresowanie polskiego przemysłu spożywczego łubinem jest jednak nadal małe.Rośliny strączkowe w Europie zwłaszcza soja, są traktowane przede wszystkim jako źródło białka paszowego. Jednak wartość odżywcza białka ich nasion jest coraz bardziej doceniana również przez producentów artykułów spożywczych na całym świecie. Wieloletnie programy rządowe w Polsce dążą do częściowego zastąpienia importowanej, modyfikowanej genetycznie soi rodzimymi bobowatymi, np. łubinem. Z punktu widzenia żywienia człowieka istotne są zarówno właściwości odżywcze, funkcjonalne, jak i prozdrowotne nasion łubinu, w tym zwłaszcza hamowanie rozwoju zespołu metabolicznego. Dlatego coraz częściej stają się one składnikiem europejskiej żywności. Jednak zainteresowanie polskich producentów technologiami wykorzystującymi nasiona łubinu nadal jest niewielkie. Zwiększenie upraw roślin strączkowych w Polsce jest [...]

 Strona 1