Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Sandra Masłowska"

Myjki ultradźwiękowe stosowane w przemyśle spożywczym


  Mimo że fale ultradźwiękowe od wielu lat są wykorzystywane w badaniach i diagnostyce medycznej, to zaledwie od pięciu lat, na szeroką skalę, są badane pod kątem ich wykorzystania w technologiach przetwórstwa spożywczego i w tym kierunku komercjalizowane. Fale ultradźwiękowe (US) stosowane w przetwórstwie żywności należy podzielić na dwa rodzaje: ultradźwięki o niskim natężeniu, poniżej 1 W/cm2 (przy częstotliwości 100 kHz - 1 MHz), nie oddziałujące w sposób fizyczny i chemiczny na materiał, przez który przechodzą oraz ultradźwięki o wysokim natężeniu, których zakres jest bardzo szeroki, od 1 do 1000 W/cm2 (przy częstotliwości 16-100 kHz). Częstotliwość ultradźwięków stosowanych w diagnostyce jest znacznie wyższa i mieści się w granicach 1-10 MHz [12]. STOSOWANIE ULTRADŹWIĘKÓW w technologiach przetwórstwa spożywczego Najnowsze doniesienia na temat wykorzystania ultradźwięków w procesach wytwarzania i odróbki żywności pokazują, że ich użycie poprawia i zwiększa efektywność tradycyjnych operacji stosowanych w technologii żywności, m.in. wspomaga procesy ekstrakcji, homogenizacji, emulgowania, krystalizacji, odwadniania czy odgazowywania. Ultradźwięki ułatwiają gaszenie piany, pasteryzację w obniżonej temperaturze, aktywację i inaktywację enzymów, niszczenie komórek drobnoustrojów, pomagają w rozbijaniu wielkocząsteczkowych substancji, takich jak białka, tłuszcze czy wielocukry oraz wpływają na zmiany lepkości [1, 12, 14, 16]. Inne badania wskazują, że ultradźwięki mogą być również wykorzystywane do tworzenia żywności projektowanej, o odpowiednim, zmienionym, ale z góry założonym składzie substancji odżywczych i właściwościach sensorycznych [15]. Wykorzystywane są w kuchni molekularnej, gdzie biorą udział w przenoszeniu smaków i zapachów oraz do tworzenia nietypowych połączeń smakowo-zapachowych, np. lody o smaku jajecznicy, stek z łososia w formie ptasiego mleczka. Kolejne badania wskazują na ich wykorzystanie w nieniszcząc[...]

 Strona 1