Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Agnieszka Leszczu-Piankowska"

Wartość odżywcza ryb i produktów rybnych DOI:10.15199/65.2017.12.1


  O wyjątkowości ryb i produktów rybołówstwa decyduje korzystny profil wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz obecność łatwostrawnego białka i składników mineralnych. Żadna inna grupa żywności nie dostarcza organizmowi człowieka tak cennych składników odżywczych, do których zaliczają się kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Właściwości prozdrowotne kwasów omega-3 są dobrze znane i udokumentowane w literaturze naukowej, a zaliczanie np. makreli czy łososia do grupy superfood, czyli żywności o takich cechach żywieniowych i prozdrowotnych, jest faktem [3, 7-9]. W literaturze naukowej oraz różnego rodzaju źródłach informacji można spotkać się z dwoma sprzecznymi poglądami na temat korzyści i potencjalnych zagrożeń zdrowotnych wynikających z konsumpcji ryb i produktów rybnych. Ryby i produkty rybne kumulują zanieczyszczenia środowiska, takie jak metale ciężkie (zwłaszcza rtęć, a w szczególności niebezpieczną formę metylortęci oraz ołów i kadm) i dioksyny. Są też źródłem łatwostrawnego białka, rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (A, D), rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B (a przede wszystkim B12), składników mineralnych (wapń, magnes, sód, selen, potas, fosfor) i - najważniejsze - kwasów tłuszczowych omega-3 [2-6, 13-19]. KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 Ryby i produkty rybne to jedyna naturalna grupa żywności, która w profilu kwasów tłuszczowych zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, tj. kwas eikozapentaenowy (EPA, C20:5) i dokozaheksaenowy (DHA, C22:6). Organizm człowieka co prawda może syntetyzować kwasy EPA i DHA z kwasu α-linolenowego (ALA, C18:3), jednak jego możliwości są ograniczone i często uwarunkowane wiekiem, płcią, stanem zdrowia, gospodarką hormonalną czy uwarunkowaniami genetycznymi [1, 19]. Kwasom tłuszczowym omega-3 przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. takich jak: obniżanie ryzyka zachorowania na serce i zakrzepicę, która może prow[...]

 Strona 1