Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Monika Kajze"

Dieta bezglutenowa - ograniczenia, ale i szanse dla sektora piekarskiego DOI:


  Na przestrzeni ostatnich lat obserwuje się stałe obniżanie poziomu spożycia pieczywa przez ludność Polski. Z opracowania przygotowanego przez Główny Urząd Statystyczny "Polska w liczbach" z 2017 roku wynika, że przeciętne miesięczne spożycie pieczywa i produktów zbożowych spadło z 7,01 kg na osobę w roku 2010, do 5,88 kg w roku 2016 [10]. Przypuszcza się, że do głównych przyczyn tego zjawiska należy zmiana preferencji, przyzwyczajeń lub stylu życia konsumentów. Szybsze tempo życia sprawia, że mamy mniej czasu na przygotowywanie kanapek, bardziej dostępne są smaczne i ciekawe alternatywy dla tradycyjnego (nudnego?) pieczywa. Co więcej, w środkach masowego przekazu pieczywo często wskazuje się jako ten produkt, który tuczy. W świecie, w którym panuje moda na odchudzanie, taka narracja skutecznie zniechęca do spożywania wyrobów piekarskich. Do drastycznego ograniczenia spożycia pieczywa z pewnością przyczynia się popularyzacja diet eliminacyjnych, w tym diety bezglutenowej. Ta restrykcyjna dieta, będąca jedynym sposobem leczenia w przypadku celiakii, lansowana jest przez celebrytów jako remedium na problemy z nadwagą i gwarancja dobrego samopoczucia. Brak zrozumienia czym jest naprawdę nietolerancja glutenu i kiedy należy stosować dietę "gluten- free" (GF) sprawia, że znaczna część osób zdrowych rezygnuje ze spożycia pieczywa kierując się modą, a nie racjonalnymi przesłankami. Celiakia to choroba autoimmunologiczna wywołana przez spożycie glutenu, białka występującego w pszenicy, jęczmieniu lub życie, przez osoby genetycznie do tego uwarunkowane. W ich przypadku żywność zawierająca białka glutenowe powoduje zmiany w śluzówce jelita cienkiego, stąd chorobę tę określa się mianem glutenozależnej enteropatii. Przypadłość ta wymaga ścisłego przestrzegania przez całe życie specjalistycznej diety eliminacyjnej, w przeciwnym razie dochodzi do zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych, wyniszczającego organizm [[...]

 Strona 1