Wyniki 1-10 spośród 11 dla zapytania: authorDesc:"PK"

Żywność wysokiej jakości szansą dla Polski

Czytaj za darmo! »

12 maja br. w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie odbyła się konferencja "Produkty regionalne i tradycyjne wizytówką Polski, szansą dla małych i średnich przedsiębiorstw". Honorowy patronat nad imprezą objął prezydent RP Lech Kaczyński. Celem konferencji było przedstawienie warunków prawnych dla produkcji i promocji polskiej żywności tradycyjnej i regionalnej, a także uświadomienie producentom, jakie korzyści mogą mieć małe fi rmy z produkowania tego rodzaju żywności. Konferencja miała również na celu zapoczątkowanie mody na kupowanie i jedzenie polskich, dobrych wyrobów, produkowanych zgodnie z lokalną tradycją. Do udziału zaproszono przedstawicieli władz, organizacji oraz praktyków zajmujących się problematyką polskiej żywności - jej produkcji oraz promocji. Konf[...]

Profesjonalna obsługa klienta

Czytaj za darmo! »

Większość właścicieli zakładów piekarsko-cukierniczych wie, jak ważne jest zagadnienie profesjonalnej obsługi klienta w sklepie. Dawno minęły czasy, w których największą trudność stanowiło wyprodukowanie wysokiej jakości i dużej różnorodności ciast i pieczywa. Teraz dobra jakość produktów nie stanowi już problemu, a przewaga podaży nad popytem wymusza ciągłe starania o pozyskiwanie i przywiązanie klientów do własnej oferty i miejsca sprzedaży. Jak wielkie znaczenie dla sukcesu sprzedaży może mieć ekspedientka, niech przekona fakt, że aż 70 proc. decyzji kupna zapada w sklepie i to w dużej mierze od tej osoby zależy skuteczność sprzedaży nowych, promocyjnych, droższych (a więc także i bardziej dochodowych) wyrobów. Pamiętajmy też, że sposób obsługi klienta wpływa na opinię innyc[...]

Rynek HORECA zwalnia tempo rozwoju, ale nie cały

Czytaj za darmo! »

Spowolnienie gospodarcze obniży tempo wzrostu rynku restauracyjnego w Polsce. Konsumenci o bardziej utrwalonych przyzwyczajeniach będą raczej wybierać tańszą ofertę niż zupełnie rezygnować z usług gastronomicznych. Według szacunków zawartych w opublikowanym przez PMR raporcie "Rynek HoReCa w Polsce 2009. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2009-2010", wartość rynku restauracyjnego, obejmującego rynek restauracji, fast food, kawiarni oraz barów alkoholowych, wyniosła w 2008 r. 19,4 mld zł, co oznacza wzrost o 6,6 proc. w porównaniu do 2007 r. PMR przewiduje, że w latach 2009-2010 rynek ten będzie rósł wolniej, ok. 3-4 proc. rocznie, co wynika z osłabienia gospodarczego i gorszych nastrojów konsumenckich skłaniających do poszukiwania oszczędności. Czynniki rozwoju W latach [...]

BAKEPOL - targi z przyszłością

Czytaj za darmo! »

W kwietniu br. w Kielcach już po raz drugi odbyły się Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego Bakepol. Przypomnijmy, że są one organizowane przez Międzynarodowe Targi Poznańskie na terenie Targów Kielce. Pomysł ich stworzenia wypłynął od części wystawców targów Polagra, reprezentujących branżę maszyn i urządzeń dla przemysłu piekarskiego i cukierniczego. Pierwsza edycja Bakepolu w 2007 r. pokazała, że pomysł był trafi ony. Ponieważ Salon Piekarski i Cukierniczy Polagry-Tech odbywa się w latach parzystych, w pozostałych latach organizowany jest Bakepol, na który przyjeżdżają klienci, którym łatwiej dotrzeć do Kielc niż do Poznania. Tegoroczne targi pokazały, że branża jest w dobrej formie i dynamicznie się rozwija. Powierzchnia ekspozycyjna była aż o 60 proc. większa od tej sp[...]

Inspirujące Noce Cukiernika i Piekarza

Czytaj za darmo! »

Po dwóch latach przerwy do kalendarza wydarzeń branżowych powróciły Noce Cukiernika i Piekarza. Akademia Mistrza stworzyła tym samym platformę wymiany doświadczeń, okazję do poszerzenia wiedzy, a także do rozmów w miłej atmosferze. W sierpniu w Zakopanem, we wrześniu we Władysławowie, w październiku w Kudowie-Zdroju, a w listopadzie w Mrągowie spotkali się przedstawiciele Z.T. Kruszwica, dystrybutorzy i klienci tej firmy - osoby, które łączy szczególna dbałość o jakość wyrobów oraz otwartość na zmiany. Ostatnie ze spotkań, 23 listopada w Mrągowie, podobnie jak poprzednie zgromadziło ponad stu przedstawicieli branży. C[...]

Tradycja i nowoczesność w cukiernictwie

Czytaj za darmo! »

T o nie przypadek, że temat specjalny tego wydania brzmi właśnie tak. Mówimy bowiem o tym, że na dzisiejsze cukiernictwo składają się jednocześnie tradycja i nowoczesność, a nie pytamy o to, czy jest ono bardziej przywiązane do tradycji, czy też powinno podążać za nowoczesnością. Produkując wyroby znane od lat, często zwane tradycyjnymi, nie każdy cukiernik pozostaje wierny również dawnym metodom produkcji. Współcześni rzemieślnicy mają do dyspozycji gotowe mieszanki i półprodukty umożliwiające szybkie przygotowanie najróżniejszych produktów, korzystają z nowoczesnych maszyn i urządzeń, usprawniających wiele etapów produkcji. I dobrze, że tak jest. Rze[...]

PAKFOOD po raz drugi

Czytaj za darmo! »

Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD, organizowane w Poznaniu co 2 lata, na przemian z targami Taropak, tym razem odbędą się w dniach 14-17 września. Jest to impreza organizowana z jednej strony z myślą o przedstawicielach zakładów produkcyjnych i fi rm handlowych sektora spożywczego, a z drugiej dla branży poligrafi cznej. W pierwszej edycji targów w 2007 r. wzięło udział niemal 200 wystawców z 18 krajów. Ekspozycje przygotowane na powierzchni 6,5 tys. m2 spotkały się z zainteresowaniem 34 tys. zwiedzających (razem z targami Polagra-Food, które odbywały się w tym samym terminie). Przedsiębiorstwa oferujące opakowania oraz pomocnicze środki opakowaniowe, materiały do pakowania i wyrobu opakowań, a także firmy zajmujące się projektowaniem opakowań. Drugą grupę stanowią oferenci mas[...]

Z wizytą u pana Wedla

Czytaj za darmo! »

Dzieci, czyli najmłodsi konsumenci, chłoną nowinki i są ciekawe świata, dlatego warto wykorzystać ich zapał i otwartość, by kształtować ich wiedzę i umiejętność świadomego wyboru produktów. Często o tym piszemy na łamach "PPiC", zachęcając cukierników, piekarzy i fi rmy związane z branżą do podejmowania akcji edukacyjnych. W wielu krajach edukacja kulinarna jest bardzo rozwinięta. W szkołach organizowane są lekcje kształtowania smaku, podczas targów branżowych wydzielane są specjalne obszary, na których dzieci mogą spotkać się z fachowcami, by dotknąć i popróbować najróżniejszy[...]

...Jestem zainteresowany produkcją lodów rzemieślniczych bardzo wysokiej jakości

Czytaj za darmo! »

Od jakiegoś czasu czytam "Przegląd Piekarski i Cukierniczy", a szczególnie dodatek dla lodziarzy. Sam prowadzę dwa punkty w znanych uzdrowiskach południowej Polski z lodami włoskimi, amerykańskimi, goframi. W następnym roku planuję otwarcie kolejnego i jestem bardzo zainteresowany produkcją wysokiej jakości lodów rzemieślniczych. Niestety mam jeszcze małe doświadczenie w tej branży. Interesuje mnie co muszę wziąć pod uwagę, by wybrać dobre maszyny? Jakie marki? Jakie parametry? W jaki sprzęt musi być wyposażona lodziarnia z lodami rzemieślniczymi? Czy warto jest zainwestować na początek w używany sprzęt i na co zwracać w takim wypadku uwagę? czy istnieje możliwość wypożyczenia takiego sprzętu? Gdzie można się nauczyć robić lody rzemieślnicze, a także wszelkie informacje, które są potrzebne w tej tematyce. Za poświęcony czas z góry dziękuję. Piotr Sabadasz Skoro planuje Pan uruchomienie własnej produkcji lodów rzemieślniczych w przyszłym roku, warto już teraz zacząć intensywne przygotowanie do tej inwestycji, gdyż sezon lodowy zaczyna się w kwietniu i wówczas wszystko już powinno działać. W dużych miastach najlepszy okres przypada na maj i czerwiec (o ile pogoda nie spłata takie niespodzianek jak w tym roku). Natomiast w miejscowościach turystycznych najlepsze są miesiące wakacyjne, co daje dodatkowo 1-2 miesiące na uruchomienie. Niemniej przygotowanie lokalu, wybór maszyn, uzyskanie zgody Inspekcji Sanitarnej, wyszkolenie personelu itp. pochłania zazwyczaj kilka miesięcy. Jeśli zacznie Pan intensywną pracę nad tym tematem po zakończeniu tegorocznego sezonu, to, moim zdaniem bez problemu powinien Pan zdążyć przed na czas. Pytania, które nam Pan przesłał stają przed każdym, kto planuje taką inwestycję. Co muszę wziąć pod uwagę, by wybrać dobre maszyny? Jakie marki? Jakie parametry? Niestety nie ma jednoznacznych odpowiedzi na nie. Przykł[...]

 Strona 1  Następna strona »