Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Aneta Tomczak"

Łubin - możliwości wykorzystania DOI:10.15199/65.2019.6.4


  ONZ ogłosiło rok 2016 rokiem roślin bobowatych (rodziny Fabaceae). Już w epoce brązu i żelaza stanowiły one jeden z podstawowych składników diety człowieka, a dane archeologiczne dowodzą, że jadano nasiona roślin strączkowych. W ostatnim wieku zmniejszyło się ich spożycie na korzyść mięsa i produktów wysoko przetworzonych. Jednak najnowsze badania na temat diety człowieka wskazują na zmianę tego trendu. Z jednej strony dzisiejszy konsument wymaga od współczesnej technologii żywności produktu o łatwym sposobie przygotowania i niskiej cenie, a z drugiej produktu o wysokiej wartości odżywczej i pochodzenia lokalnego - czy to znak, aby powrócić do diety bogatej w rośliny motylkowe [26]? Obecnie trzy gatunki łubinu (biały, żółty i wąskolistny) są wykorzystywane w przetworach i produktach żywnościowych, głównie ze względu na ich właściwości funkcjonalne [19]. Jego uprawa staje się coraz bardziej atrakcyjna dla wielu gospodarstw. Małe wymagania agronomiczne oznaczają, że łubin może rosnąć w każdym klimacie, przy niedużym nakładzie na uprawę w stosunku do np. roślin zbożowych [13]. Łubin jest zatem rośliną cenną zarówno pod względem rolniczym, jak i ekonomicznym, dzięki czemu Polska może dążyć do częściowego uniezależnienia się od importu śruty sojowej [22]. Obawy konsumentów związane z wprowadzaniem GMO do pasz oraz konieczność przynajmniej częściowego uniezależnienia Polski od importu surowców wysokobiałkowych podnosi zainteresowanie produkcją rodzimych roślin bobowatych grubonasiennych, takich jak łubin. Coraz częściej stosuje się go jako zamiennik białka sojowego, zarówno w żywieniu zwierząt, jak i człowieka [24, 28]. Jego cechy uprawne (niskie wymagania glebowe, silne korzenie głęboko penetrujące glebę - lepszy dostęp do wody w porównaniu do roślin zbożowych, symbioza z bakteriami brodawkowatymi, masa tysiąca nasion) powodują, że stosunkowo niskim kosztem można wyprodukować dużą ilość białka roślinnego o wysokiej wartośc[...]

 Strona 1