Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Dorota Grzeszczak"

Tendencje na rynku przetworów owocowo-warzywnych z udziałem roślin rzadkich i mało znanych DOI:10.15199/65.2019.6.3


  Przemysł owocowo-warzywny odgrywa ogromną rolę w zaspokajaniu potrzeb konsumenckich. Według najnowszych badań Polska jest w czołówce producentów przetworów owocowo-warzywnych w Unii Europejskiej [7]. Postęp w przemyśle owocowo-warzywnym spowodowany jest między innymi wzrastającą stopą życiową społeczeństwa oraz panującymi trendami konsumenckimi. Wiadomo, że innowacje w przetwórstwie owoców i warzyw podążają za ogólnymi trendami panującymi na rynku żywnościowym. Są to przede wszystkim: zdrowie (produkty nisko przetworzone), wygoda (łatwe i szybkie do przygotowania), ekologia (produkty bio, niski ślad węglowy), produkty regionalne i tradycyjne, bezpieczeństwo (bez skażeń chemicznych i mikrobiologicznych), nowości (produkty nieznane lub produkowane z mało znanych owocówi warzyw), spersonalizowana żywność (przeznaczona dla poszczególnych grup konsumentów, np. wegetarian, chorych, dzieci, seniorów). Jednym z najsilniejszych obserwowanych trendów jest zwiększenie innowacyjności w obszarze pozytywnego wpływu żywności na zdrowie. Rynek takiej żywności rośnie w siłę, inspirując coraz więcej osób do zadbania o dietę i zdrowy styl życia. Bardzo interesujący jest zwrot ku naturze. Trend dotyczący naturalności jest bardzo silny. Coraz chętniej sięgamy po żywność, która jest efektem wykorzystania darów natury. Im więcej niewłaściwych i sztucznych składników wyeliminujemy z diety, zastępując je pełnowartościową żywnością, tym zdrowsze stanie się nasze życie. Producenci wartosciowych produktów dbają też o to, by ich oferta była nie tylko dostępna, ale także przystępna cenowo. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do analizowania składów produktów spożywczych. Potrafią czytać etykiety, ale nie chcą zbyt skomplikowanych receptur ani sztucznego "ulepszania". "Czysta etykieta" jest jednym z najważniejszych trendów, klienci doceniają transparentność i brak technologicznych dodatków. Coraz więcej osób preferuje odżywianie oparte w więks[...]

 Strona 1