Wyniki 1-10 spośród 52 dla zapytania: authorDesc:"Władysław Serwatowski"

Olimpijski catering

Czytaj za darmo! »

Apetyt na XXIX Letnie Igrzyska Olimpijskie przygotowywane w Pekinie w 2008 r. rośnie na całym świecie. Smakowite kąski pobudzające apetyt oferują redakcje telewizyjne, radiowe i prasowe. Medialne dania podnoszą ciśnienie kibiców, mimo że są neutralne, bezkaloryczne i wyróżniają się niewykrywalnością środków zabronionych przez najbardziej zaawansowane, olimpijskie komisje fair play. Informac[...]

Paszport Kulinarny

Czytaj za darmo! »

Wśród rozmaitych paszportów wystawianych na świecie nie odnotowano dotychczas paszportu kulinarnego. To zrozumiałe. Do czego miałby taki paszport służyć? Do przekroczenia jakich granic upoważniać? "Przegląd Gastronomiczny" wprowadza cykl felietonów, które zabierać będą Czytelników w podróże wirtualne po miejscach, sytuacjach i zwyczajach niekiedy zapomnianych. Paszport Kulinarny, jako felieto[...]

Smak, apetyt i fantazja restauratorów

Czytaj za darmo! »

Francuski sędzia Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) opublikował w 1825 r. książkę pt. Fizjologia smaku, która uznawana jest na świecie za utwór najwyższej próby. Książka miała w Polsce kilka wydań, rozchodziła się natychmiast i wciąż jest poszukiwana, dzięki wyrafinowanej lekkości i historiom o kulturze kulinarnej.Jedna zmyśli A. Brillat-Savarina brzmi jak przesłanie wielu restauratorów: [...]

Najsłynniejszy szczupak świata

Czytaj za darmo! »

Łacińskie wyrażenie Horacego - Ab ovo usque ad mala - oznaczało spożycie pełnego posiłku od jajek do jabłek. Określenie nawiązywało do rzymskich zwyczajów podawania pełnego posiłku od zakąski aż do deseru. W języku współczesnym określenie wywodzące się z tradycji gastronomicznej państw Morza Śródziemnego rozumiane jest jako: od początku do końca.Ztego samego obszaru cywilizacyjnego[...]

Talerze jako dyplomacja wizualna

Czytaj za darmo! »

Środowiska artystyczne oraz dyplomatyczne są cenione i szanowane na międzynarodowym rynku gastronomicznym. W wielu krajach świata, urządzanie przyjęć w tych grupach zawodowych stanowi ważny fragment działalności i stymulator pracy.Służba zagraniczna przyjmuje i jest przyjmowana na przyjęciach różnorodnych, ale zawsze starannie skomponowanych. Spotkania międzynarodowe mają w programach wizyt[...]

Apetyt na piłkarskie przysmaki

Czytaj za darmo! »

XII Międzynarodowe Targi Gastronomiczno- -Hotelarskie EuroGastro w Warszawie były multiwitaminą dla zawodowców i wystawców, a inspiracją dla odwiedzających. Pokazano nowe wzory sprzętu w profesjonalnej gastronomii, smakową rzeczywistość i fantazje oraz rywalizację o hotelowo- -restauracyjnego gościa. Sprzęt gastronomiczny zyskuje ludzkie oblicza dzięki rozpoznawalnym, młodym i modnym styli[...]

Ambasadorowie gastronomii regionalnej

Czytaj za darmo! »

Pełnia sezonu urlopowego. Spoglądamy na mapy i korzystamy z przewodników. Jest grupa podróżujących, którzy przed urlopem sięgają do słowników, encyklopedii, starych kalendarzy, publikacji historycznych, prasowych. Wertują przekazy pamiętnikarsko-wspomnieniowe, bardzo osobiste i bardzo lokalne. Nowoczesną turystykę rozwija ciekawość poznania faktów wpisanych w nasze historie osobiste oraz hi[...]

Apetyczny wizerunek Polski.

Czytaj za darmo! »

Woda stanowi problem - ogłosił noblista Nelson Mandela na Szczycie Zrównoważonego Rozwoju w 2002 r. Po tej wypowiedzi Zgromadzenie Ogólne ONZ ustanowiło lata 2005-2015 Międzynarodową Dekadą Działań "Woda dla Życia" i usytuowało w Saragossie główny sekretariat tego programu. W 2004 r. przedstawiciele państw w Międzynarodowym Biurze Wystaw w Paryżu przyznali Saragossie organiza[...]

Czekoladowe rocznice szczęścia

Czytaj za darmo! »

Restauratorzy organizujący przyjęcia dyplomatyczne, firmowe czy rodzinne zawsze chcą, by to uroczyste zdarzenie wokół nakrytych stołów było długo zapamiętane w danym środowisku. Zadowoleni fundatorzy i ich goście wracają wówczas do takiej restauracji lub ponownie angażują znaną sobie firmę cateringową. To zrozumiałe, że jakość usługi ma znaczący walor marketingowy.Przyjęcia dyplomatyczne czy[...]

Dwa papierobrusy proszę! i Azyl

Czytaj za darmo! »

W Polsce mamy coraz więcej lokali gastronomicznych, które dbając o swój wizerunek świadomie różnią się kartą dań, wystrojem wnętrza i cenami. Kuchnie oferują smaki i potrawy charakterystyczne dla odległych geograficznie miejsc, a właściciele lokali atakują ogłoszeniami, reklamą wizualną oraz opiniami gości, którzy zakosztowali już oryginalnych potraw. Restauracje pod tym samym adresem zmienia[...]

 Strona 1  Następna strona »