Wyniki 1-9 spośród 9 dla zapytania: authorDesc:"Zbigniew Duda"

53 Międzynarodowy Kongres Nauki o Mięsie i Technologii Mięsa

Czytaj za darmo! »

Artykuł zawiera dane o uczestnikach, materiale kongresowym, programie, tytułach wykładów plenarnych i tematyce sesji problemowych Kongresu, który odbył się w tym roku w Pekinie.53 Międzynarodowy Kongres Nauki o Mięsie i Technologii odbył się w Pekinie w dniach 5-9 sierpnia 2007 roku w nowoczesnym centrum kongresowym. Komitetowi organizacyjnemu i naukowemu przewodniczył prof. Guanghong Zhou[...]

Nowa publikacja "Mięso - podstawy nauki i technologii"

Czytaj za darmo! »

Wydawnictwo SGGW. Warszawa. 2011 r. Stron 550. Cena 70 zł., opublikowało pracę zbiorową pod redakcją prof. dr hab. Andrzeja Pisuli i prof. dr hab. Edwarda Pospiecha pt.: "Mięso - podstawy nauki i technologii". Na krajowym rynku pomocy dydaktycznych jest to od dawna oczekiwana: zbiorowa, specjalistyczna, akademicka pozycja wydawnicza, prezentująca współczesne rozeznanie nauki o mięsie i jego przetwarzaniu. To jednotomowe, dwuczęściowe, zbiorowe opracowanie nie ma wzoru wśród krajowych wydawnictw dla szkolnictwa wyższego. Na część I pt.: "Surowce zwierzęce i ich [...]

Wszystko o wędzeniu w jednej książce

Czytaj za darmo! »

Nakładem Powszechnego Wydawnictwa Rolniczego i Leśnego, w 2012 r. wydano podręcznik akademicki pt.: "Technologia wędzenia żywności" pod redakcją Edwarda Kołakowskiego (stron 426). Na krajowym rynku wydawniczym jest on pierwszą, zbiorową (wieloautorską), nie mającą wzoru, unikalną pozycją wydawniczą. Wyróżnia się usystematyzowanym przekazem współczesnego stanu wiedzy o wędzarnictwie. Informuje czytelnika o unikalnych właściwościach obróbki wędzarniczej, tj. o jej sensorycznych i towaroznawczo rozpoznawalnych [...]

Nowości wydawnicze DOI:

Czytaj za darmo! »

"Chemia żywności" - praca zbiorowa pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk W Wydawnictwie WNT ukazał się ostatnio dwutomowy akademicki podręcznik, praca zbiorowa (23 autorów) pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego oraz Hanny Staroszczyk. W tomie 1 pod tytułem: "Główne składniki żywności", oprócz przedmowy, znajdują się następujące rozdziały: 1. Zakres i rola chemii żywności. Zdzisław E. Sikorski. 2. Budowa i podstawowy skład surowców i produktów. Robert Tylingo. 3. Rola wody w żywności. Zdzisław Pałacha i Andrzej Lenart. 4. Składniki mineralne - ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne raz rola w żywności. Piotr Szefer. 5. Sacharydy - występowanie i znaczenie. Hanna Staroszczyk. 6. Tłuszcze - właściwości i modyfikowanie[...]

"Chemia żywności" DOI:

Czytaj za darmo! »

W WNT ukazał się ostatnio 2-tomowy akademicki podręcznik, praca zbiorowa (23 autorów) pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego oraz Hanny Staroszczyk. Konstruktywny współudział w redakcji podręcznika miała Magdalena Komarać z PAN Olsztyn. W tomie 1 - Główne składniki żywności znajdziemy następujące rozdziały: Zakres i rola chemii żywności (Zdzisław E. Sikorski); Budowa i podstawowy skład surowców i produktów (Robert Tylingo); Rola wody w żywności (Zdzisław Pałacha i Andrzej Lenart); Składniki mineralne - ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne oraz rola w żywności (Piotr Szefer); Sacharydy - występowanie i znaczenie (Hanna Staroszczyk); Tłuszcze - właściwości i modyfikowanie (Marek Adamcz[...]

"Chemia żywności" DOI:

Czytaj za darmo! »

W WNT ukazał się ostatnio 2-tomowy akademicki podręcznik, praca zbiorowa (23 autorów) pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego oraz Hanny Staroszczyk. Konstruktywny współudział w redakcji podręcznika miała Magdalena Komarać z PAN Olsztyn. W tomie 1 - Główne składniki żywności znajdziemy następujące rozdziały: Zakres i rola chemii żywności (Zdzisław E. Sikorski); Budowa i podstawowy skład surowców i produktów (Robert Tylingo); Rola wody w żywności (Zdzisław Pałacha i Andrzej Lenart); Składniki mineralne - ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne oraz rola w żywności (Piotr Szefer); Sacharydy - występowanie i znaczenie (Hanna Staroszczyk); Tłuszcze - właściwości i modyfikowanie (Marek Adamcza[...]

Recenzja wydawnicza akademickiego podręcznika "Chemia żywności" praca zbiorowa pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk DOI:

Czytaj za darmo! »

Nakładem Wydawnictwa Naukowo-Technicznego (WNT) ukazał się dwutomowy akademicki podręcznik, praca zbiorowa dwudziestu trzech autorów pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego oraz Hanny Staroszczyk. Autorzy podręcznika wysoko ocenili też konstruktywny i refleksyjny współudział Magdaleny Karamać z PAN w Olsztynie. W tomie 1 pod tytułem: "Główne składniki żywności", oprócz przedmowy, znajdują się następujące rozdziały: 1. Zakres i rola chemii żywności - Zdzisław E. Sikorski. 2. Budowa i podstawowy skład surowców i produktów - Robert Tylingo. 3. Rola wody w żywności - Zdzisław Pałacha i Andrzej Lenart. 4. Składniki mineralne - ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne raz rola w żywności - Piotr Szefer. 5. Sacharydy - występowanie i znaczenie - Hanna Staro[...]

 Strona 1