Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Maja Bulwarska"

Lody z dodatkami prozdrowotnymi


  Od wielu lat powszechne jest nadawanie żywności cech prozdrowotnych przez usuwanie z niej substancji antyżywieniowych bądź wzbogacanie jej w cenne składniki pokarmowe. Dzięki tym zabiegom spożywanie żywności prozdrowotnej może zmniejszać ryzyko występowania chorób dietozależnych: cukrzycy, chorób układu krążenia, otyłości, schorzeń przewodu pokarmowego, próchnicy zębów, osteoporozy czy niektórych rodzajów nowotworów. Dzięki tworzeniu żywności prozdrowotnej często umożliwia się spożywanie określonych produktów ludziom, którzy do tej pory byli zmuszeni ich unikać. Dotyczy to przede wszystkim osób cierpiących na wszelkiego rodzaju alergie oraz nietolerancje pokarmowe. Produkcją żywności prozdrowotnej są także zainteresowani producenci lodów. Tradycyjne lody mleczne pełnią funkcję jedynie słodkiego deseru, niezbyt cennego z żywieniowego punktu widzenia. Obecnie na świecie produkuje się lody o właściwościach prozdrowotnych - wzbogacane w bakterie probiotyczne, prebiotyki, wapń, kwasy tłuszczowe omega-3, a także lody o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu. Coraz częściej znaleźć można lody niezawierające mleka (produkowane na bazie mleka sojowego). Produkty takie zachowują właściwy dla tradycyjnych lodów smak, zapach, konsystencję i teksturę, choć ich receptura jest bardzo zmieniona. LODY TRADYCYJNE I PRZEMYSŁOWE Polski rynek deserów lodowych charakteryzuje sezonowość - największa sprzedaż przypada na miesiące letnie: czerwiec, lipiec, sierpień. Polacy nie są także największymi światowymi konsumentami lodów - rocznie spożywają średnio 3-4 l, podczas gdy Amerykanie - ok. 22 l, Skandynawowie - 10 l, a Czesi i Niemcy - po 5 l. Pod względem wyboru smaku lodów Polacy są tradycjonalistami - ulubionymi smakami lodów są: śmietankowy (32% rynku lodowego), waniliowy (20%) i owocowy (13%) [6]. Do tradycyjnych lodów zalicza się dwa rodzaj[...]

 Strona 1