Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Emilia Senetra"

Ocena termofizycznych właściwości liofilizowanych pian białkowych jako opakowania mrożonej żywności DOI:10.15199/62.2018.5.8


  Opakowanie stanowi istotny czynnik zachowania jakości żywności i atrakcyjności handlowej, ułatwiając przy tym jej transport. Do podstawowej i zarazem najstarszej funkcji opakowania produktów żywnościowych należy funkcja ochronna. Opakowanie powinno zabezpieczać produkt przed uszkodzeniami mechanicznymi, wpływem czynników klimatycznych, środowiskowych i utratą świeżości. W celu zapewnienia zakładanej funkcji opakowanie musi wykazywać określone cechy użytkowe, a szczególnie wytrzymałość mechaniczną, odporność na czynniki zewnętrzne (w tym niskie temperatury) i składniki produktów, obojętność pod względem chemicznym oraz stałość podstawowych właściwości w szerokim zakresie temperatur1-3). Z punktu widzenia zachowania jakości produktu żywnościowego właściwy wybór opakowania wymaga zarówno wnikliwej analizy właściwości samego produktu, jak i znajomości możliwych do zastosowania materiałów, rozwiązań opakowaniowych, a także systemów pakowania. Wybór opakowania jest również bezpośrednio związany i wzajemnie uzależniony od metody utrwalania surowców i produktów żywnościowych. Jedną z najprostszych metod przedłużania trwałości surowców i produktów żywnościowych jest ich przechowywanie w warunkach chłodniczych oraz zamrażalniczych. W tym przypadku materiał opakowaniowy jest elementem pośrednim pomiędzy surowcem o odpowiednio niskiej temperaturze a środowiskiem zewnętrznym. Dariusz Górala, Katarzyna Kozłowicza,*, Franciszek Kluzaa, Marek Domina, Agata Blikarz-Kaniaa, Emilia Senetrab, Dariusz Dzikia, Anna Kocirac, Tomasz Guza 97/5(2018) 701 Mgr inż. Emilia SENETRA w roku 2004 ukończyła studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Akademii Rolniczej w Lublinie. Obecnie jest pracownikiem przedsiębiorstwa Agram S.A w Lublinie zajmującego się produkcją mrożonych owoców i warzyw. Pracuje jako kierownik Działu Kontroli Jakości. Specjalność - zarządzanie jakością, produkcja i analiza żywności. Dr inż. Marek DOMIN w roku 2[...]

 Strona 1