Wyniki 1-4 spośród 4 dla zapytania: authorDesc:"Andrzej Brodowicz"

Innowacje w pomiarze temperatury


  Endress+Hauser jest liderem w dziedzinie przemysłowych pomiarów temperatury na świecie. Wprowadzając do termometrów iTHERM® TM411 zaawansowane rozwiązania techniczne w postaci czujników iTHERM® QuickSens, iTHERM® StrongSens, iTHERM® QuickNeck dostarcza swoim klientom rozwiązań poprawiających bezpieczeństwo procesu, obniżających koszty eksploatacji oraz redukujących liczbę przestojów.TERMOMETR SKROJONY NA MIARĘ Termometr iTHERM® TM411 to modułowy przyrząd do pomiaru temperatury, umożliwiający swobodną konfigurację wszystkich części składowych począwszy od osłony termometrycznej po głowicę podłączeniową. Osłona termometryczna ma bezpośredni kontakt z medium procesowym. Jej zadaniem jest ochrona wkładu pomiarowego przed wpływem warunków procesowych, z wyjątkiem oddziaływania temperatury. Parametry konstrukcyjne osłony, takie jak średnica zewnętrzna, typ końcówki, grubość ścianek, długość zanurzeniowa, mają wpływ na czas odpowiedzi czujnika, wytrzymałość mechaniczną oraz zmniejszenie przekroju przepływu w rurociągu. Endress+Hauser oferuje osłony o końcówce zredukowanej do średnicy 4,3 lub 5,3 mm, charakteryzujące się mniejszą grubością ścianek, co znacząco skraca czas odpowiedzi całego termometru. Natomiast osłony o końcówce zwężanej do średnicy 6,6 i 8 mm mają ścianki większej grubości, są więc odporniejsze na obciążenia mechaniczne. Bogata oferta ponad 50 przyłączy procesowych pozwala w[...]

Jak właściwie dobrany pomiar ciśnienia może wpłynąć na wydajność procesu?


  Wymagania stawiane technice pomiarowej w przemyśle spożywczym zależą nie tylko od warunków aplikacyjnych, ale również od potrzeby prowadzenia procesów produkcyjnych elastycznie i niezawodnie. Dlatego zakłady mleczarskie stosują aparaturę, która maksymalizuje wydajność linii produkcyjnych.Produkcja wyrobów mlecznych wymaga przetwarzania dużej ilości mleka każdego dnia. Pomiary ciśnienia są obecne na każdym etapie produkcji - od przyjęcia mleka, przez homogenizację, pasteryzację, składowanie, aż do pakowania gotowego produktu. W produkcji mleczarskiej wykorzystuje się duże moce przerobowe oraz krótkie czasy przezbrajania. Stosowana aparatura musi umożliwiać szybkie dopasowanie do warunków procesowych. Linie produkcyjne są projektowane tak, aby umożliwić łatwe i szybkie przezbrojenie do produkcji i napełniania nowym produktem. Kluczowym aspektem oceny wydajności OFE (Overall Equipment Effectiveness - ogólna wydajność sprzętu) jest dostępność procesu, szybkość produkcji oraz jakość produktu. Pod tym względem aparatura do pomiaru ciśnienia odgrywa krytyczną rolę. Jest bowiem stosowana w wielu miejscach np. do pomiaru poziomu w tankach z mlekiem. Zastosowana aparatura do pomiaru ciśnienia powinna umożliwiać szybką wymianę i dopasowanie do procesu produkcyjnego. Podczas gdy czujnik do pomiaru ciśnienia produk[...]

Optymalizacja efektywności energetycznej pasteryzatorów Zastosowanie bardzo szybkich czujników temperatury iTHERM QuickSens


  Produkty spożywcze bardzo często są poddawane obróbce termicznej mającej na celu zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych. W tym celu wykorzystywane są wymienniki ciepła nazywane pasteryzatorami. Umożliwiają one wymianę ciepła pomiędzy cieczami o różnej temperaturze. Podczas pasteryzacji produkt musi osiągnąć wymaganą minimalną temperaturę i utrzymać ją przez określony czas. Prawidłowy i powtarzalny pomiar temperatury jest krytycznym parametrem dla procesu pasteryzacji. Od niego zależy bowiem jakość produktu, jego walory smakowe oraz termin przydatności do spożycia. Związek temperatury z czasem pasteryzacji Proces pasteryzacji, zależnie od produktu, jest prowadzony w różnej temperaturze i z zastosowaniem różnego czasu pasteryzacji. Wspólnym mianownikiem jest uzyskanie tego samego efektu, którym jest zabicie drobnoustrojów chorobotwórczy[...]

Pomiar poziomu schłodzonych cieczy w wilgotnym otoczeniu - Wyzwanie?


  Pijąc schłodzone piwo w upalny, letni dzień każdy doświadczył efektu kondensacji chwytając za mokry kufel. Owa kondensacja jest również przyczyną uszkodzeń sond hydrostatycznych z "otwartą" celą pomiarową. Hermetycznie zamknięta cela CONTITE w przetwornikach poziomu Deltapilot gwarantuje spokojną pracę bez konieczności ingerencji służb utrzymania ruchu.Dostępność różnorodnych technik pomiaru poziomu cieczy w zbiornikach sprawia, że wybór rozwiązania odpowiedniego do zadania może przyprawić o zawrót głowy. Podczas gdy każda technika pomiarowa ma swoje zalety i ograniczenia, hydrostatyczny pomiar poziomu pozostaje ulubioną metodą w branży spożywczej i produkcji napojów. Ciągłą popularność tej metody można przypisać względnie niskiej cenie i łatwości montażu, a także faktowi, że pomiar jest niezależny od lepkości cieczy i przewodności oraz niewrażl[...]

 Strona 1