Wyniki 1-10 spośród 11 dla zapytania: authorDesc:"Teresa Wojciechowska"

Kulinarna matematyka

Czytaj za darmo! »

właściciel pięciu nowojorskich restauracji i szóstej w San Francisco - zdefiniował na nowo sztukę pewnej koncepcji kulinarnej znanej nie tylko w Nowym Jorku, jako "kolacja przed teatrem". Jego imperium restauracyjne przynosi 30 mln dolarów rocznie, ale nadal jeszcze nie zatrudnił sekretarki. Udaje się sam w codzienny obchód, rozpoczynając od swoich słynnych delikatesów, Tri-Bakery. Wszys[...]

Kulinarna matematyka

Czytaj za darmo! »

Na prośby Czytelników przypominamy postać Drew Nieporenta - jednego z najlepszych restauratorów w Stanach Zjednoczonych - o którym już przed laty pisaliśmy na łamach "Przeglądu Gastronomicznego". W poprzednim numerze ponownie spotkaliśmy się z tym niezwykłym gastronomem, właścicielem słynnych restauracji w Nowym Jorku i nie tylko. Dziś druga część opowieści o jego sukcesie i zawodowych spostr[...]

Przepis na sukces

Czytaj za darmo! »

Od lat setki restauracji w Stanach wykazują niezmiennie wysokie obroty. Robią to stylowo i z wdziękiem. Na czym polega ich sekret? Przypominamy artykuł, który już przed laty wzbudził duże zainteresowanie Czytelników. Być może znów będzie on inspirujący dla polskich restauratorów.Największe, niezależne restauracje posługują się niezwykle fachowymi kelnerami, stosują specjalnie "przykrojone" [...]

Bankiety godne Nobla

Czytaj za darmo! »

W 1901 r., Emil von Behring i Wilhelm Roentgen jedli pyszną rybę - turbota - z krabami i krewetkami, w zawiesistym, śmietanowym sosie. 61 lat później, John Steinbeck i Linus Pauling ucztowali przy pieczonych kurczakach i foie gras skropionych sosem Madeira. Za to w 1997 r., Dario Fo, pisarz włoski, zagłębił sztućce w gołębiej piersi nadziewanej grzybami, ziemniakami i cebulką w słodko-kwaśnym sosie z octem malinowym.Każdego roku, 10 grudnia, w rocznicę śmierci Alfreda Nobla, sztokholmski magistrat urządza w ratuszu uroczyste przyjęcie dla laureatów nagrody Nobla w danym roku. Liczba gości dochodzi do 1300 osób, dobrze zsynchronizowana obsługa kelnerska to 200 osób; na stołach 10 tysięcy kwiatów i złocona porcelana. Przyjęcie odbywa się w "błękitnej sali", która w rzeczywis[...]

Strategia w kryzysie

Czytaj za darmo! »

W maju ubiegłego roku właściciel nowojorskiej restauracji Abboccato w centrum Manhattanu zamknął swoją restaurację na trzy dni. W tym czasie zmienił oświetlenie, obicia; praktycznie cały wystrój. Ze stołów zniknęły białe obrusy, a kelnerom odebrano czarne kamizelki. Ale najważniejsze - ceny w karcie poszły w dół o 40%.- Zauważyliśmy, że ludzie nie chcą wydawać pieniędzy, więc musieliśmy przemyśleć cały koncept naszej restauracji od nowa - opowiada właściciel, Jim Botsacos. Abboccato to włoska restauracja, powstała cztery lata temu. Ochłodzenie w ekonomii dało sie odczuć na długo przed faktycznym kryzysem finansowym, który dotknął Stany we wrześniu i październiku 2008 r. Restauratorzy nowojorscy zauważyli to wyraźnie po malejącej frekwencji i mniejszych rachunkach. W odpowie[...]

Dobre imię wypracowuje się latami

Czytaj za darmo! »

Stało się coś, co jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia. Zamknięto restaurację Palm Court w nowojorskim hotelu Plaza. Ten znany nowojorski hotel o wieloletniej tradycji przeszedł niedawno kosztowną renowację i restauracja Palm Court została urządzona od nowa. Uruchomiono ją niecały rok temu, a już w sierpniu okazało się, że biznes nie idzie najlepiej. Wobec tego zawieszono podawanie obiadów i kolacji, serwując tylko śniadania. Niestety, sprawy nie wyglądają dobrze dla wielu biznesów, a gastronomia cierpi z powodu recesji tak samo, jak inne dziedziny. Tak więc w pierwszych dniach stycznia słynny lokal został zamknięty z powodu niskich dochodów. Trudno w to uwierzyć, gdyż jak do tej pory hotel Plaza nigdy nie cierpiał na małą frekwencję. Właściciel nieruchomo[...]

Pogotowie ratunkowe

Czytaj za darmo! »

Jest piątek, 8 rano. Po wczorajszym wieczorze zaprawionym tequilą pozostał ból głowy, zmęczenie, suchość w ustach, jednym słowem: kac. Nie najlepsze samopoczucie w drodze do pracy. Ale jest ratunek!Lekarstwem na kaca ma być wprowadzony właśnie na rynek nowy napój w kolorze lazurowego nieba o sugestywnej nazwie Code Blue (w żargonie szpitalnym Code Blue oznacza najwyższy stan gotowości, gdy np. na oddział przyjeżdża karetka reanimacyjna). Trzej przedsiębiorcy z Nowego Jorku - bracia Jeff i Steven Frumin oraz Michael Sachs - stworzyli ten napój z myślą o ciężko pracujących, ale niestroniących od dobrej zabawy mieszkańcach wielkich aglomeracji. Operatywni panowie są dawnymi kolegami z uczelni i odważnie postanowili wprowadzić nowy produkt na słaby, acz zatłoczony rynek ame[...]

Kariera kryzysowa

Czytaj za darmo! »

Młodym ludziom, tuż po szkole, coraz trudniej znaleźć pracę. Kto jest ich konkurencją? Starsi pracownicy, którzy nie spieszą się na emeryturę.John Clancy wiele lat pracował w najlepszych restauracjach Nowego Jorku, obsługując sławnych ludzi z tak zwanej Listy A. Potem prowadził pub w swojej rodzinnej Irlandii, a przez ostatnie pięć lat, znowu w Nowym Jorku, witał gości w jednym z popularnych barów irlandzkich w centrum miasta. Obecnie 73-letni Clancy, spodziewał się, że wreszcie będzie mógł nic nie robić. - Myślałem, że w przyszłym roku przejdę na emeryturę - mówi ze swoim sympatycznym irlandzkim akcentem. Z kolei młoda, 22-letnia Aris Kim, właśnie zaczyna włączać się w szeregi ludzi pracy. Absolwentka New York University, po rocznym bezpłatnym stażu w jednym z renomowanyc[...]

Zielona Gospoda

Czytaj za darmo! »

A jednak nie wszyscy boją się ciężkich czasów i gotowi są podjąć ryzyko wchodząc na rynek z nową restauracją. Warto odnotować takie wydarzenia i posłuchać, czym się kierowali ci odważni. Aktor Robert DeNiro zdecydował się otworzyć nową restaurację w swoim hotelu w Greenwich Village. Jego wspólnikiem w tym przedsięwzięciu jest Andrew Carmellini, znany szef kuchni o imponującym, mimo młodego wieku, doświadczeniu.Nowa restauracja nosi nazwę Locanda Verde, co można przetłumaczyć na "zieloną gospodę". Powstała ona na miejscu dość pretensjonalnej restauracji Ago, która, trzeba przyznać, była fiaskiem. Ani ceny, ani menu nie podbiły nowojorskiej publiczności. Nowa nazwa została wybrana przez tandem DeNiro- -Carmellini po starannych przemyśleniach. Brzmi znakomicie, a szef Carmellin[...]

Pechowa Tawerna

Czytaj za darmo! »

Oto ciąg dalszy kontrowersyjnej afery wokół znanej nowojorskiej restauracji w Central Parku. Miasto skarży obecnego restauratora Tavern on the Green o słynną nazwę. O początkach tej sprawy pisaliśmy już wcześniej.W sądzie prowadzącym sprawę bankructwa został złożony pozew, w którym zgłoszono zażalenie, że rodzina LeRoy znak firmowy na nazwę restauracji zdobyła na drodze oszustwa. Taverna założyła sprawę o bankructwo we wrześniu 2009 roku, podając znak firmowy nazwy jako najważniejszy element majątku trwałego firmy. Trademark tej nazwy w posiadaniu obecnego operatora jest oceniany na 19 milionów dolarów! W następstwie miasto zaskarżyło obecnego operatora Taverny w sądzie upadłościowym, usiłując odzyskać kontrolę nad słynną nazwą. Miasto twierdzi, że rodzina Le- Roy (obe[...]

 Strona 1  Następna strona »