Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Andrzej Sidor"

Czarny bez Sambucus nigra w dietoterapii chorób cywilizacyjnych DOI:10.15199/65.2015.1.9


  Rynek żywności XXI w. to przede wszystkim rynek konsumenta świadomego jej wpływu na zdrowie i dobrostan. Szczególnie intensywny rozwój dotyczy segmentu żywności funkcjonalnej, wykazującej dodatkowy, korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu ponad ten wynikający z jej podstawowej wartości odżywczej. Świat roślinny jest źródłem wielu substancji o wysokiej aktywności biologicznej, dlatego żywieniowcy zalecają zwiększenie udziału warzyw i owoców w codziennej diecie. Jednym ze stosunkowo mało poznanych źródeł związków bioaktywnych jest czarny bez, którego spożycie wpływa profilaktycznie i leczniczo w wielu stanach chorobowych. CHARAKTERYSTYKA BOTANICZNA i chemiczna czarnego bzu Czarny bez jest rośliną należącą do rodzaju Sambucus, rodziny piżmaczkowatych Adoxaceae. Komercyjnie są przede wszystkim wykorzystywane dwa gatunki czarnego bzu - europejski, występujący natywnie w Europie, Afryce Północnej i Azji Zachodniej oraz amerykański, rosnący głównie w Ameryce Północnej [33]. Czarny bez, ze względu na powszechność występowania, długo pozostawał rośliną dziko rosnącą, obecnie coraz częściej zakładane są plantacje w Europie i USA. Czarny bez rośnie na podłożu zasobnym w składniki pokarmowe pojedynczo lub w małych grupach w postaci rozłożystych krzewów, zasiedlając lasy liściaste, nieużytki i wysypiska śmieci. Liście czarnego bzu są duże, kwiaty drobne, kremowe, zebrane w płaskie, szerokie kwiatostany, kwitnące od maja do lipca. W czasie dojrzewania kuliste owoce zmieniają barwę z zielonej na czarną, zawierają dużo soku, są słodko-kwaśne i mdłe w smaku. Surowcem zielarskim są najczęściej kwiaty (Flos sambuci) i owoce (Fructus sambuci) czarnego bzu, rzadziej liście (Folium sambuci), korzeń (Radix sambuci) i kora (Cortex sambuci) [57]. Skład owoców czarnego bzu zależy m.in. od odmiany, stopnia dojrzałości, warunków środowiskowych i klimatycznych [39]. Jest on dobrym źródłem białka, którego zawartość w owocach wynosi ok. 3%, w kwiat[...]

 Strona 1