Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Katarzyna Łukasik"

Zastosowanie soków jagodowych do wytwarzania wysokiej jakości suszy z jabłek DOI:10.15199/65.2017.6.6


  Obecnie owoce mogą być wykorzystywane do wytwarzania nowych produktów (przekąsek) i mogą stanowić źródło naturalnych substancji wzbogacających w postaci soków, ich koncentratów lub ekstraktów pozyskanych z produktów odpadowych (wytłoków) [4]. Charakteryzują się wysoką zawartością polifenoli, których głównym przedstawicielem są flawonoidy. Wiele źródeł literaturowych, w tym medycznych, zwraca uwagę, że regularne spożywanie jabłek, m.in. ze względu na obecność w ich skórce triterpenoidów [3] oraz kwercetyny [17], przyczynia się do zmniejszenia występowania chorób cywilizacyjnych, np. raka wątroby i jelita grubego [18]. Ciężarne kobiety spożywające jabłka mogą uchronić dzieci przed ryzykiem rozwoju astmy [16]. Owoce, głównie jagodowe, zawierające związki polifenolowe, mają działanie przeciwzapalne, antywirusowe, odtruwające i redukujące toksyny w organizmie, a także zapobiegają powstawaniu nowotworów. Zalicza się do nich m.in. aronię, zawierającą ok. 2080 mg w 100 g, czarną porzeczkę (560 mg), wiśnie (460 mg), truskawki (225 mg w 100 g) [1]. Mają one także duży wpływ na cechy sensoryczne surowców roślinnych, tj. barwę, smakowitość, konsystencję i wygląd zewnętrzny [10]. Za najcenniejszy owoc jagodowy, ze względu na właściwości odżywcze i antytoksyczne, uważa się aronię. Zawiera ona proantocyjanidyny, których liczne grupy OH wykazują znacznie wyższą aktywność przeciwutleniającą niż witaminy C i E [8]. Błonnik uzyskany z owoców aronii stanowi dobry nośnik aromatów, barwników i substancji przeciwutleniających [1]. Owoce mogą być dodawane do żywności w postaci suszu lub ekstraktów jako naturalne przeciwutleniacze, związki stabilizujące i wzmacniające barwę produktów zawierających antocyjany i naturalne substancje zapobiegające rozwojowi bakterii. Koncentrat soku z aronii lub innych owoców jagodowych jako składnik roztworu osmotycznego może znaleźć zastosowanie w wytwarzaniu produktów wzbogaconych o naturalne substancje, a także w [...]

 Strona 1