Wyniki 1-8 spośród 8 dla zapytania: authorDesc:"KAROlINA CHRISTA"

Żywieniowo-profilaktyczna wartość ziarniaków gryki oraz produktów gryczanych

Czytaj za darmo! »

Zainteresowanie gryką w aspekcie żywieniowym wzrasta m.in. ze względu na bardzo niską zawartość prolamin w białkach gryki. Mąka gryczana może stanowić cenny składnik diety przeznaczonej dla osób cierpiących na celiakię, z pewnymi ograniczeniami w początkowej fazie. Celiakia (enteropatia glutenowa) jest uwarunkowaną genetycznie chorobą trzewną, polegającą na nietolerancji glutenu. Jednak ob[...]

Aktywność przeciwutleniająca ziarniaków gryki

Czytaj za darmo! »

Za występowanie chorób cywilizacyjnych odpowiedzialne są wolne rodniki, powstające w nadmiarze w organizmie człowieka. W ostatnich latach do produkcji żywności poszukuje się surowców zawierających metabolity wtórne o działaniu przeciwutleniającym. Ziarniaki gryki i łupina zawierają kilka komponentów wykazujących specyficzne właściwości o biologicznej aktywności. Są to: flawonoidy, flawony, [...]

Ekspandowane i ekstrudowane wyroby zbożowe - definicje podstawowe i możliwości zastosowań

Czytaj za darmo! »

ekspandowanie i ekstruzja to jedne z najbardziej nowoczesnych metod stosowanych w przetwórstwie produktów zbożowych. Obecnie techniki te wykorzystuje się również do produkcji wielu wyrobów określanych jako żywność funkcjonalna czy wygodna. Procesy termoplastycznej obróbki surowców są bardzo korzystne, ponieważ zapewniają odpowiednią jakość uzyskanych produktów oraz nadają im korzystne walory smakowozapachowe. ekspandowanie Ekspandowanie to proces polegający na gwałtownym rozprężaniu uprzednio rozgrzanego i będącego pod wysokim ciśnieniem materiału w chwili momentalnego przejścia do ciśnienia atmosferycznego (rys. 1). Preparowane ziarno zbożowe (ziarno ekspandowane) produkuje się z ziarna ryżu, pszenicy, owsa, kukurydzy, jęczmienia, soi, jak również grochu. Decydującą sprawą [...]

Możliwość zastosowania gryki jako surowca w procesie ekstruzji

Czytaj za darmo! »

W ostatnich latach obserwuje się coraz większy wzrost zainteresowania żywnością funkcjonalną, czyli produktami nie tylko oddziałującymi pozytywnie na organizm człowieka z dietetycznego punktu widzenia, ale jednocześnie selektywnie na jego poszczególne funkcje. Żywność może być uznana za funkcjonalną, jeżeli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który to wpływ polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszaniu ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne działanie w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą - nie są to zatem tabletki czy kapsułki, ale część składowa prawidłowej diety. idealnym przykładem takiej żywnośc[...]

Leczenie żywieniowe w zespole chorób celiaktycznych

Czytaj za darmo! »

Celiakia jest chorobą trzewną polegającą na całkowitej nietolerancji glutenu. Ujawnia się najczęściej u dzieci pomiędzy 6 miesiącem a 3 rokiem życia, gdy do posiłków włączane są produkty zawierające gluten, jednak może się także objawić w późniejszych latach. Istnieje mylne przekonanie o niskiej częstości występowania celiakii jako choroby genetycznej, jednak obecnie obserwuje się tzw. zespół chorób celiaktycznych, z niespecy- ficznymi objawami towarzyszącymi tym schorzeniom. Celiakia przez bardzo długi okres czasu była uważana za chorobę stosunkowo rzadką. W Polsce szacowano, że choroba ta dotyka mniej niż 1 na 1000 dzieci. Aczkolwiek jak pokazują najnowsze badania, jeśli uwzględni się wszystkie postaci choroby (w tym skąpoobjawowe i utajone), to częstość występowania celiak[...]

Orkisz - cudowne ziarno

Czytaj za darmo! »

Orkisz to nazwa właściwa dla podgatunku pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum). Pszenica ta charakteryzuje się luźnym kłosem i łamliwą osadką. Orkiszem również nazywa się jęczmień dwurzędowy (Hordeum distichon). Występuje w formie nagiej, czyli takiej gdzie plewki nie są zrośnięte z ziarnem. Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie, znali i wyjątkowo cenili sobie wysokowartościowe zboże - orkisz, jako pokarm niosący siłę, zdrowie, sprawność fizyczna, jak również inteligencję. Ze względu na swoje wszechstronne właściwości orkisz faworyzowany był przez średniowieczną niemiecką mistyczkę - Hildegardę z Bingen, która przypisywała mu działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie oraz rozweselające. Zalecała, aby spożywać go w każdym posiłku. D[...]

Gryka - cenny surowiec w produkcji żywności funkcjonalnej

Czytaj za darmo! »

Gryka (Fagopyrum esculentum, Moench) jest rośliną jednoroczną, zaliczaną do zbóż ze względu na skład chemiczny oraz podobne wykorzystanie [1, 2]. Spośród wielu gatunków gryki tylko dwa są stosowane w przemyśle: zwyczajna (F. esculentum) i tatarka (F. tartaricum) [3]. Po okresie ograniczonej uprawy gryki, ostatnio ponownie doceniono prozdrowotne właściwości jej ziarniaków [4, 5]. Ważnymi bio[...]

Produkty zbożowe a choroby celiaktyczne

Czytaj za darmo! »

Celiakia (coeliac disease; gluten sensitive enteropathy) jest chorobą trzewną polegającą na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego, związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych zwanych prolaminami, a dokładniej przez pochodzące z nich frakcje: gli[...]

 Strona 1