Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Karolina Kramek"

Margaryna współczesne kierunki produkcji


  W związku z rosnącym wśród konsumentów zapotrzebowaniem na tzw. zdrową żywność, przemysł spożywczy stawia sobie coraz to nowe wyzwania. Jeszcze nie tak dawno temu wystarczyło, aby dany produkt charakteryzował się obniżoną zawartością tłuszczu w stosunku do jego pierwotnego odpowiednika. Obecnie od żywności wymaga się znacznie więcej. Oprócz zredukowanej ilości tłuszczu, od środków spożywczych oczekuje się również, aby były wzbogacone dodatkiem witamin i związków mineralnych, nie zawierały sztucznych dodatków i konserwantów oraz wykazywały się właściwościami prozdrowotnymi, czyli pełniły funkcję tzw. żywności funkcjonalnej. Margaryna, ze względu na proces jej otrzymywania, w przeciwieństwie do pozostałych produktów tłuszczowych, takich jak olej, masło czy smalec, może podlegać modyfikacji pod względem składu oraz właściwości zarówno fizycznych, jak i odżywczych. W myśl rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z 22 października 2007 r. [25] margaryna wraz z masłem i miksami zaliczana jest do produktów tłuszczowych przeznaczonych do smarowania, zawierających nie mniej niż 10% i nie więcej niż 90% tłuszczu, przy czym zawartość tłuszczu, po wyłączeniu soli, wynosi nie mniej niż dwie trzecie suchej masy. Definicja ta obowiązuje w stosunku do produktów, które pozostają w stanie stałym w temperaturze 20°C i nadają się do smarowania. Natomiast zgodnie z normą opracowaną przez Komisję Kodeksu Żywnościowego margaryna zaliczana jest do produktów spożywczych plastycznych lub w formie płynnej emulsji, składających się głównie z wody oraz jadalnych tłuszczów i olejów. Jako jadalne tłuszcze oraz oleje rozumiane są artykuły spożywcze składające się z glicerydów kwasów tłuszczowych. Są one pochodzenia roślinnego (olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, oliwa z oliwek), zwierzęcego, łącznie z mlekiem oraz pochodzenia morskiego (oleje rybne). Norma zawiera również listę dozwolonych dodatków do margaryny, takich jak witaminy (A, D, E), chlorek so[...]

 Strona 1