Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Joanna Wajs"

Roślinne substytuty produktów mlecznych najczęściej dostępne na rynku krajowym DOI:10.15199/65.2019.9.7


  W literaturze często spotykane są określenia "napój mleczny" bądź "mleko roślinne", choć organizacje mleczarskie dążą do tego, aby napoje roślinne nie były błędnie nazywane mlekiem. Według nich sformułowanie "mleko" powinno odnosić się tylko do mleka pochodzenia zwierzęcego, a nie jego alternatywy, jaką są napoje roślinne mlekopodobne inaczej nazywane roślinnymi zamiennikami mleka [7]. Na rynku dostępne są głównie napoje roślinne mlekopodobne, ale coraz częściej można także spotkać lody bezmleczne czy analogi śmietany, śmietanki, jogurtów lub kefirów. W związku z tym celem pracy było omówienie roślinnych substytutów produktów mlecznych najczęściej dostępnych na polskim rynku, głównie napojów roślinnych. NAPOJE ROŚLINNE Roślinne substytuty mleka są rozpuszczonymi w wodzie ekstraktami z roślin strączkowych, zbóż czy olejów zbóż, które wyglądem przypominają mleko krowie. Na rynku dominują produkty sojowe, ale można spotkać także wyroby z kokosa, owsa, migdałów, ryżu, orzechów, lnu, konopi, prosa, sorgo, sezamu, orkiszu, miłki abisyńskiej czy komosy ryżowej, a nawet z groszku, kukurydzy czy ziemniaków (tabela 1). Dostępne produkty różnią się wartością odżywczą (tabela 2) i cechami organoleptycznymi, np. zapachem. Substytuty napojów pochodzenia roślinnego powstają zazwyczaj w wyniku ekstrakcji materiału roślinnego w wodzie, usunięcia stałych części, a następnie homogenizacji i obróbki cieplnej [10, 13, 15, 18, 22, 26, 27]. Rynek napojów roślinnych alternatywnych dla mleka prężnie rozwija się w sektorze spożywczym. Światowy rynek w 2018 r. osiągnął wartość 16,3 mld USD, europejski - ok. 300 mln euro, a polski - ok. 35 mln euro [28]. NAPÓJ SOJOWY Jednym z najpowszechniejszych napojów roślinnych jest napój sojowy. Powstaje z ziaren soi lub izolatów sojowych, często do produkcji dodawana bywa też mąka sojowa. W procesie przetwarzania nasion soi na napój podobny do mleka zmniejsza się zawartość składników odżywczych, gdyż ilość[...]

 Strona 1