Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Bartosz Kulczyński Marzena Grdeń Joanna Kobus-Cisowska"

Nasiona chia DOI:10.15199/65.2017.4.9


  Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) nazywana chią, to gatunek rośliny należącej do rodziny jasnotowanych (Lamiaceae). W przemyśle spożywczym coraz częściej wykorzystuje się nasiona szałwii hiszpańskiej do produkcji żywności. Są one dodawane m.in. do pieczywa, batonów, musli, a nawet masła. Surowiec ten jest popu-larny ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Badania naukowe wskazują na wysoki potencjał prozdrowotny nasion chia. Wymienia się tu przede wszystkim działanie hipoglikemiczne i hipolipemiczne. Nasiona chia charakteryzują się również wysoką aktywnością przeciwutleniającą.W ostatnich latach obserwuje się duże zainteresowanie żywieniem, w kontekście poprawy stanu zdrowia fizycznego i psychicznego. Na rynku produktów spożywczych pojawiają się coraz nowsze artykuły, nazywane żywnością prozdrowotną, funkcjonalną czy superfoods. Wiele surowców, takich jak orzechy, nasiona, owoce tropikalne, a także pre- i probiotyki, dodaje się m.in. do napojów, produktów zbożowych oraz produktów mlecznych w celu podniesienia ich wartości żywieniowej [4]. Jednym ze składników, które cieszą się coraz większą popularnością zarówno wśród dietetyków i technologów żywności, jak i u zwykłych konsumentów są nasiona chia [14]. Nasiona chia są surowcem pozyskiwanym z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), jednorocznej rośliny zielnej należącej do rodziny jasnotowanych (Lamiaceae). Tysiące lat temu podczas religijnych ceremonii Aztekowie i Majowie składali te nasiona bogom w ofierze. W okresie prekolumbijskim wykorzystywane były jako jeden z podstawowych pokarmów spożywanych przez ludy zamieszkujące Amerykę Środkową. Stosowano je również w celach leczniczych [15, 23]. Obecnie są powszechnie dostępne w sprzedaży. Producenci żywności wykorzystują nasiona również do wzbogacania wielu produktów spożywczych, w tym batonów, pieczywa, wafli ryżowych, musli, a nawet masła. W artykule omówiono ich właściw[...]

 Strona 1