Thermal and structural studies of some emulsion poly(vinyl chlorides) Badania strukturalne i termiczne wybranych emulsyjnych poli(chlorków winylu) DOI:10.15199/62.2015.7.9
Four com. emulsion poly(vinyl chlorides) were studied
for grain morphol., chem. structure, thermal stability, decompn.
heat and crystallinity. Trace amts. of impurities
present in the polymer samples contributed to a decrease
in their thermal stability. The crystallinity of the polymer
was evidenced.
Przedstawiono wyniki badań 4 emulsyjnych
poli(chlorków winylu) (PVC E-68 Pbs, Pevikon
P-682, Slovinyl EP-702 oraz Vestolit B-7021
Ultra). Używając mikroskopu konfokalnego,
określono rozmiary ziaren polimerów i ich rozrzut
granulometryczny. Metodą spektroskopii
w podczerwieni zbadano budowę chemiczną
i zawartość śladowych pozostałości innych
związków w ziarnach polimeru po procesie
emulsyjnej polimeryzacji chlorku winylu. Termograwimetrycznie
wyznaczono początkową,
maksymalną i końcową temperaturę rozkładu
polimerów oraz wartości efektów cieplnych. Za
pomocą spektroskopii w bliskiej podczerwieni
i rentgenometrii zmierzono też stopień krystaliczności
poszczególnych polimerów.
Wyroby z poli(chlorku winylu) (PVC) lub kopolimerów zawierających
powyżej 50% mas. chlorku winylu stanowią ok. 25% ogólnej
światowej produkcji wszystkich polimerów. Szybki wzrost produkcji
wyrobów z tych polimerów spowodowany jest ich niskimi cenami oraz
dobrymi właściwościami przetwórczymi, fizykomechanicznymi, elektrycznymi,
odpornością chemiczną, a także zdolnością do fizycznej
modyfikacji. Plastizol, utworzony z plastyfikatora i emulsyjnego PVC,
można przetwarzać w gotowe wyroby przez zanurzenie, odlewanie,
formowanie rotacyjne i nakładanie rozpyleniem pneumatycznym lub
hydrodynamicznym z natryskiem płomieniowym oraz na walcach1-5).
W technologii przetwórstwa polimerów najważniejszym czynnikiem
jest rodzaj użytego materiału. Zasadniczą rolę odgrywa sposób
polimeryzacji monomeru, masa cząsteczkowa polimeru, rozmiary
cząstki lub ziarna, charakterystyka powierzchni cząstki, odporność
termiczna, a także jego morfologia6-9). Właściwości te są decydujące
w[...]