Standardy otwarte przeznaczone do obliczeń symulacyjnych w inżynierii chemicznej i procesowej
Przedstawiono stan prac nad budową standardu otwartego (CAPE-OPEN), przeznaczonego do łatwiejszego tworzenia zaawansowanych aplikacji do zastosowania w modelowaniu i symulacji procesów inżynierii chemicznej i procesowej, z wykorzystaniem istniejącego oprogramowania pochodzącego z różnych źródeł, w tym symulatorów procesowych. The current status of the open standard (CAPE-OPEN) was present[...]
Zastosowanie sztucznych sieci neuronowych w optymalizacji procesu produkcji kwasu azotowego
Przedstawiono możliwość wykorzystania sztucznych sieci neuronowych w optymalizacji procesu produkcji kwasu azotowego. Sformułowano ekonomiczne kryterium jakości. Jako dane uczące wykorzystano wyniki obliczeń według metody gradientów sprzężonych. Przyjęto bardzo prostą architekturę sieci. Uzyskane wyniki wskazują na dobre właściwości dopasowujące sieci. Zastosowanie sieci umożliwia istotne sk[...]
Program CAPE-OPEN - standaryzacja środowiska do obliczeń symulacyjnych w inżynierii chemicznej i procesowej
Globalizacja rynku światowego stawia producentów przed rosnącą konkurencją w dziedzinie m.in. jakości wytwarzania, ochrony środowiska, poprawy warunków pracy. Jedną z dróg osiągnięcia efektów w wymienionych dziedzinach jest wykorzystanie symulatorów do modelowania, symulacji i optymalizacji pracy instalacji przemysłowych. W celu ułatwienia korzystania z istniejących symulatorów, a zwłaszcza [...]
Modelowanie procesu ekstrakcji nadkrytycznej. Model typu desorpcja–adsorpcja–adsorpcja–desorpcja (model typu DA2D)
Ekstrakcja substancji w układzie ciało stałe- płyn w warunkach nadkrytycznych opisywana jest w literaturze z wykorzystaniem modeli typu adsorpcja/desorpcja lub ich modyfikacji. W warunkach rzeczywistych przebieg zjawiska ekstrakcji jest bardziej złożony. Zaproponowano nowy model z uwzględnieniem zjawiska adsorpcja- desorpcja (A/D), który uwzględnia zjawisko adsorpcji wyekstrahowanego składnika przez powierzchnię złoża powstałą w wyniku jego przygotowania do ekstrakcji, tzw. matrycę wtórną, a następnie desorpcję tego składnika do rozpuszczalnika. Skala dodatkowego zjawiska A/D jest bardzo zróżnicowana i zależy od wielu czynników, w tym od rodzaju rozpuszczalnika, ekstrahowanej substancji, warunków prowadzenia procesu, warunków przygotowania surowca oraz właściwości i charak[...]
ZŻYCIA NASZYCH ZAKŁADÓW_ PRZEMYSŁ O \NY С H DOI:
Klub Techniki i Racjonalizacji w Instytucie Nawozów Sztucznych Instytut Nawozów Sztucznych rozpoczął działalność w styczniu 1959 r. Od tego czasu do końca 1987 r. zgłoszono 698 projektów wynalazczych, z czego uzyskano 230 patentów na wynalazki i 27 praw ochronnych na wzory użytkowe. Zrealizowane projekty przyniosły gospodarce narodowej zysk wynoszący kilkadziesiąt milionów złotych, przy czym część tej kwoty stanowią dewizy. Efekty ekonomiczne ruchu racjonalizatorskiego oraz zwiększone zainteresowanie racjonalizac[...]
Optymalizacja kosztów wytwarzania ekstraktów chmielowych
Przedstawiono model kosztów wytwarzania ekstraktów chmielowych. Sformułowano zadanie optymalizacji kosztów ich wytwarzania wraz ze sposobem rozwiązania zadania. Wyniki zilustrowano na wykresach. An ob[...]
Modelowanie procesu ekstrakcji chmielu w warunkach nadkrytycznych
Przedstawiono model matematyczny ekstrakcji chmielu. Współczynniki desorpcji dla różnych obciążeń złoża wyznaczono na podstawie wyników badań na instalacji doświadczalnej. Model zweryfikowano również [...]
International Conference on Supercritical Fluid Technologies and Applications DOI:
W dniach 20 i 21 października 2016 r.
w salach Puławskiego Parku Naukowo-
Technologicznego odbyła się Międzynarodowa
Konferencja nt. technologii płynów nadkrytycznych
i ich zastosowań. W Konferencji
wzięło udział 70 uczestników, w tym z Czech,
Niemiec, Serbii, Czarnogóry, Rumunii
i Ukrainy. Otwarcia Konferencji i powitania
uczestników Konferencji dokonał prof. dr inż.
Cezary Możeński, dyrektor Instytutu Nowych
Syntez Chemicznych (INS) w Puławach.
Organizatorem Konferencji był INS. Następnie
głos zabrał prof. dr hab. inż. Edward Rój,
kierownik Zakładu Ekstrakcji Nadkrytycznej
w INS, który podał program Konferencji
oraz jej zasady organizacyjne. Pierwszą sesję
Konferencji prowadził prof. Dusan Misic
(Uniwersytet w Belgradzie, Serbia).
Pierwszy referat Konferencji wygłosiła
dr Helena Sovova (Laboratorium Płynów
Nadkrytycznych, Czeskiej Akademii Nauk,
Praga, Czechy). Referat miał tytuł “Research
on the application of supercritical fluids.
Extraction, fractionation, foams, nanoparticles".
Prelegentka przedstawiła zespół
badawczy, w którym pracuje i tematy jakimi
zajmują się poszczególni naukowcy z tego
zespołu. Dr H. Sovova, której domeną są
modele fenomenologiczne procesu ekstrakcji
nadkrytycznej, omówiła różne modele zjawisk
zachodzących na granicy faz materiał
ekstrahowany-płyn nadkrytyczny i kinetykę
ekstrakcji nadkrytycznej różnych roślin i ziół.
Omówiła także preparaty uzyskane metodą
ekstrakcji ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym
do zastosowań w ochronie roślin
(jako insektycydy), a także reakcje enzymatyczne
olejów w nadkrytycznym CO2. Jako
przykład zastosowania podała rozdzielenie
kwasów alfa- i gamma-linolenowych.
Drugą prelegentką była dr Vanja M. Tadic
(Institute for Medical Plant Research, Belgrad,
95/12(2016) 2509
Serbia). Tematem jej wystąpienia była analiza
chemiczna ekstraktów uzyskanych metodą
ekstrakcji nadkrytycznym ditlenkiem węgla
wybranych roślin. Jako przykład podano ekstrakty
z me[...]
Extraction of paprika carotenoids with supercritical carbon dioxide. Ekstrakcja barwników karotenoidowych z papryki ditlenkiem węgla o parametrach nadkrytycznych
Three samples of paprika with various seed contents were
ground and extd. with supercrit. CO2 (280-350 bar, 60-
80°C) under pilot plant conditions to recover carotenoid
pigments from the biomass. The highest yield of the extract
(11.0% by mass) was achieved when a seeds-contg.
raw material (30%) was used. An increase in pressure resulted
in an increase in the color of extracts. Przedstawiono wyniki badań otrzymywania
barwników karotenoidowych z suszonych owoców
słodkiej papryki z wykorzystaniem ditlenku
węgla o parametrach nadkrytycznych. Badania
przeprowadzono w instalacji ćwierćtechnicznej.
Ocenie poddano surowiec użyty do ekstrakcji
oraz jakość uzyskanych ekstraktów. Potwierdzono
możliwość pozyskiwania ekstraktu
z papryki spełniającego wymagania jakościowe
produktu handlowego. Jakość otrzymywanych
ekstraktów określano poprzez oznaczanie barwy
ekstraktów metodą spektrofotometryczną.
W ostatnich latach obserwuje się wzmożone zainteresowanie rynku ofertą
wytwarzanych ekologicznie produktów naturalnych, z obniżoną zawartością
substancji szkodliwych i konserwujących. W przemyśle spożywczym,
obok przypraw w formie suszu, istotne znaczenie zaczęły odgrywać również
ekstrakty płynne, których olbrzymią zaletą jest jednorodność dużych partii,
dłuższy okres przechowywania oraz tańszy transport i magazynowanie.Czerwona, s.odka papryka jest ro.lin., ktorej owoce s. wykorzystywane
jako .rod.o barwnikow zarowno w postaci proszku, jak i ciek.ego
ekstraktu1). Sproszkowana papryka stosowana jest do barwienia mieszanek
przyprawowych (np. chili), zup, wyrobow w.dliniarskich oraz
do produktow ekstrudowanych. Poprawia smak potraw i stanowi cenny
sk.adnik zdrowej diety.
Ekstrakt z papryki sk.ada si. g.ownie z t.uszczow, karotenoidow,
kapsaicynoidow i jest wa.nym naturalnym .rod.em pigmentow (m.in.
znany jako dodatek do .ywno.ci E 160c). Ze wzgl.du na zdolno..
barwienia i zawarto.. [...]
The iso-alfa-acids preparation methods Metody wytwarzania izo-alfa-kwasów DOI:10.12916/przemchem.2014.1321
A review, with 50 refs., of chem., thermal and photochem.
methods for isomerization of α-acids in hop exts.
Omówiono rolę chmielu i ekstraktu chmielowego
jako głównej przyprawy podczas wytwarzania
piwa. Wyjaśniono podstawową reakcję,
której ulegają chmielowe α-kwasy w brzeczce
warzelnej oraz wpływ tej reakcji na smak piwa.
Przedstawiono metody wytwarzania pochodnych
α-kwasów poza kotłem warzelnym.
Współczesne piwo to napój wytwarzany na bazie słodu (skiełkowane
i wysuszone ziarna zbóż), wody, drożdży i doprawiany chmielem. Swoje
początki wywodzi od sfermentowanych napojów na bazie dostępnych
zbóż, a metoda ich produkcji była najprawdopodobniej dziełem przypadku.
Jedne z najstarszych dowodów produkcji sfermentowanych napojów
z ryżu, miodu i owoców (owoc głogu i/lub winogron) uzyskano
w wyniku analiz chemicznych materiału organicznego zaadsorbowanego
na powierzchni elementów ceramicznych1). Próbki do badań
pozyskano z terenu neolitycznej wioski Jiahu w prowincji Henan,
w Chinach. Datowanie radiowęglowe wskazało na okres ok. 7000
lat p.n.e. Interpretacja wyników analiz chemicznych pozostałości
archeologicznych sprzed kilku tysięcy lat jest niezwykle trudna.
Warunki w jakich artefakty przetrwały do naszych czasów muszą
sprzyjać redukcji aktywności mikrobiologicznej i autoutleniającej,
a jednocześnie należy mieć pewność, że zidentyfikowano związek,
który jednoznacznie charakteryzuje daną pozostałość pożywienia2).
Za pierwsze piktograficzne dowody świadczące o wyrobie piwa
uznaje się gliniane tabliczki (ok. 4000 lat p.n.e) z wygrawerowanymi
postaciami przygotowującymi piwo z orkiszu, pochodzące z państwa
Sumerów. Późniejsze dokumenty to rysunek postaci pijących piwo
przez słomki oraz tekst (w piśmie klinowym) "Hymnu do Ninkasi"
bogini piwa, opisujący "boski napój" - piwo sikaru. Utwór, spisany
ok. 1800 lat p.n.e., zawiera zarówno składniki sikaru, jak i metodę jego
otrzymywania. Wzmianki o piwie pojawiają się w jedn[...]