Photo- and biodegradation of cellulose triacetate - modified polystyrene. Foto- i biodegradacja polistyrenu modyfikowanego trioctanem celulozy
Polystyrene (PS) and cellulose triacetate (CTA) as well as
their mixts. were exposed to short-wavelength UV-irradn.
(253,7 nm) and subjected to action of microorganisms
present in an activated sludge. The changes in structure
of polymers were monitored by FTIR and UV-Vis spectroscopy
as well by gel permeation chromatog. The amt. of
crosslinked gel was estd. by gravimetry. Photooxidative
degradn. of PS and its blends with CTA was obsd. The
addn. of CTA to PS matrix enhanced its susceptibility to
biodegrdn. Próbki kompozytu polistyrenu (PS) z trioctanem
celulozy (CTA) oraz czystych polimerów
poddano działaniu krótkofalowego
promieniowania UV (λ = 253,7 nm) oraz działaniu
mikroorganizmów zawartych w osadzie
czynnym. Zmiany, które zachodziły
w strukturze polimerów i ich mieszaninach
badano metodami spektroskopii FTIR i UVVis,
a także chromatografii żelowej. Wyznaczono
też zawartość usieciowanego żelu
metodą wagową. Badania wykazały, że PS
i jego mieszaniny z CTA ulegają procesowi
fotodegradacji utleniającej, tworzenia grup
chromoforowych i fotosieciowania z różną
wydajnością. Dodatek TC do matrycy PS
powoduje wzrost podatności próbek na biodegradację.Polistyren (PS) jest polimerem powszechnie stosowanym w wielu
gałęziach przemysłu i gospodarki. Produkuje się z niego obudowy
urządzeń elektrycznych, artykuły gospodarstwa domowego, elementy
budowlane służące jako izolatory cieplne i akustyczne, jednorazowe
naczynia, kamizelki ratunkowe i wiele innych artykułów1). Swoją
popularność zawdzięcza dobrym właściwościom mechanicznym,
termicznym, dielektrycznym, odporności chemicznej oraz łatwości
przetwórstwa. Jest jednak polimerem niepodatnym na degradację
w środowisku, co stwarza problem utylizacji jego odpadów, któremu
w dzisiejszych czasach poświęca się szczególną uwagę.
Dlatego też bada się procesy degradacji PS oraz możliwość
przyspieszania jego rozkładu poprzez dodatek polimeru naturalnego
(najczęściej skrobi lub celulozy). [...]