Transformacje naringeniny przez drożdże Rhodotorula marina
Transformacje naringeniny przez drożdże
Rhodotorula marina prowadziły do dwóch produktów
hydroksylacji: kartamidyny i izokartamidyny,
których stężenie zależało od wieku prehodowli,
do której dodawano substrat oraz od
czasu jego inkubacji w mieszaninie reakcyjnej.
Największą wydajność kartamidyny uzyskano
po 24 h inkubacji naringeniny dodawanej do
1-dniowej prehodowli, natomiast największe
stężenie izokartamidyny obserwowano po 10
h transformacji naringeniny dodawanej do
3-dniowej prehodowli. Aktywność przeciwutleniająca
otrzymanych produktów jest wyższa
niż zastosowanego substratu i w przypadku
izokartamidyny porównywalna do aktywności
α-tokoferolu.
Naringenin was converted to carthamidin and isocarthamidin
by Rhodotorula marina yeast. The reaction depended
on the age of preculture and time of substrate incubation
in reaction mixt. The highest yield of carthamidin was obtained
after 24 h of incubation of naringenin added to the
1-day-old preculture, while the highest isocarthamidin
concentration was observed after 10 h conversion of naringenin
added to the 3-day-old preculture.
W ekonomicznie rozwiniętych krajach świata coraz więcej uwagi
poświęca się bezpieczeństwu żywności. Pociąga to za sobą konieczność
poszukiwania nowych naturalnych substancji wykazujących działanie
hamujące rozwój drobnoustrojów w żywności lub/i przeciwdziałające jej
utlenieniu. Grupą związków budzących szczególne zainteresowanie w tym
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Anna Madej*, Jarosław Popłoński, Ewa Huszcza
Transformacje naringeniny
przez drożdże Rhodotorula marina
Transformations of naringenin
by yeast Rhodotorula marina
Mgr inż. Jarosław POPŁOŃSKI w roku 2010
ukończył studia na Uniwersytecie Przyrodniczym
we Wrocławiu w specjalności biotechnologia
żywności. Jest doktorantem w Katedrze Chemii
na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu
Przyrodniczego we Wrocławiu. Specjalność
- biotransformacje.
Katedra Chemii, Uniwersytet Przyro[...]
Selective hydrogenation of xanthohumol to alfa, beta-dihydroxanthohumol Selektywne uwodornienie ksantohumolu do alfa, beta-dihydroksantohumolu DOI:10.12916/przemchem.2014.1916
Xanthohumol was reduced to alfa,beta-dihydroxanthohumol
with Et3Si in MeCl, Zn powder in EtOH or AcOH, H2 or 3%
Pt/C and NaBH4 in MeOH. Only catalytic redn. with H2 was
efficient (100% conversion, high selectivity).
alfa, beta-Dihydroksantohumol otrzymano, stosując
3 różne metody redukcji ksantohumolu. Katalityczne
uwodornienie z wykorzystaniem wodoru
i katalizatora zawierającego 5% palladu na
węglu charakteryzowało się stopniem konwersji
substratu 100% oraz najwyższą regio- i chemoselektywnością.
Prenylowane flawonoidy chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus L.)
charakteryzujące się niezwykle szerokim spektrum aktywności biologicznej
od wielu lat są obiektem badań naukowców z całego świata1).
Najbardziej znanymi flawonoidami chmielu są 8-prenylnaringenina,
najsilniej działający fitoestrogen2), oraz ksantohumol (1), wykazujący
dużą aktywność przeciwwirusową, przeciwbakteryjną, przeciwzapalną,
przeciwmalaryczną i przeciwnowotworową3). Zarówno w szyszkach
chmielu, jak i wychmielinach (odpad powstały m.in. po ekstrakcji
szyszek chmielu nadkrytycznym ditlenkiem węgla) głównym prenylowanym
flawonoidem jest 1. Pozostałe prenylowane flawonoidy:
ksantohumole B-M, flawanony oraz α,β-dihydroksantohumol (2, rys. 1)
występują w wielokrotnie niższych stężeniach4). Przeprowadzone badania
wykazały, że związek 2 działa równie silnie przeciwnowotworowo
jak 1 oraz powszechnie stosowany chemioterapeutyk cisplatyna, hamując
proliferację komórek nowotworowych in vitro5). Związek 2 nie był
dotychczas szerzej badany ze względu na śladową zawartość w materia-le biologicznym. W literaturze opisano dwie metody mikrobiologicznego
otrzymywania 2 z 1: z wykorzystaniem wstrząsanych kultur Rhodotorula
marina AM776) oraz Fusarium tricinctum AM165). Internetowa baza
reakcji chemicznych Reaxys wskazuje jeszcze na możliwość otrzymania
2 z 1 w reakcji metalicznego cynku w kwasie octowym7).
Selektywna redukcja α,β-nienasyconych ketonów jes[...]