Effect of cinnamon oil on the film properties of polylactide (PLA) and low density polyethylene (PE-LD) Wpływ olejku cynamonowego na właściwości folii z polilaktydu oraz z polietylenu o małej gęstości DOI:10.15199/62.2016.6.26
Cinnamic aldehyde and its complex with beta-cyclodextrin
were added (5%) to the title films, tested then for mech.
and antimicrobial properties. The tests did not show any
significant deterioration of the mech. properties of the
modified films. Cinnamic aldehyde-doped PE-LD films inhibited
the growth of both Gram-pos. bacteria (S. aureus)
and Gram-neg. bacteria (E. coli) by 99.99% and 99.81%.
resp., whereas beta-cyclodextrin complex-doped films by
99.99% for both strains. The PLA films inhibited only the
growth of Gram-pos. bacteria (S. aureus) by 96.45%.
Przedstawiono wyniki doświadczalnych badań
folii otrzymanych z polilaktydu (PLA) oraz
polietylenu małej gęstości PE-LD (low-density
polyethylene) otrzymywanych metodą wylewania
(cast) zawierających w swoim składzie
olejek eteryczny z aldehydem cynamonowym
(CEO) oraz kompleksy z beta-cyklodekstryną
(beta-CD). Olejek eteryczny w obu postaciach dodawano
w celu nadania foliom właściwości antymikrobiologicznych.
Stwierdzono, że dodatek
5% CEO oraz 5% kompleksów β-CD/CEO
nie wpływa znacząco na jakość mechaniczną
folii. Otrzymane folie PE-LD z dodatkiem CEO
hamują wzrost bakterii Gram-dodatnich (S. aureus)
i Gram-ujemnych (E. coli) o odpowiednio
99,99% oraz 99,81% w porównaniu z czystą
folią. Dodatek kompleksów β-CD/CEO hamuje
wzrost obu referencyjnych bakterii o 99,99%.
Badania folii PLA z CEO wykazały działanie
antymikrobiologiczne tylko dla bakterii Gram-
-dodatnich (S. aureus). Liczba drobnoustrojów
zmniejszyła się o 96,45%.
W ostatnich latach główny trend rozwoju technologii dotyczącej opakowań
oraz przetwórstwa polimerów skupiał się na polepszaniu właściwości
pozwalających na zachowanie wysokiej jakości produktów pakowanych.
Zostało to wymuszone wzrastającą z roku na rok świadomością
konsumentów dotyczącą zdrowego odżywiania, jak również wzrastającą
świadomością niebezpieczeństw związanych z psującą się żywnością.
Zaproponowanie nowych rozwiązań wydłu[...]
Potential application of polyhydroxyalkanoates as coatings of the packaging materials Możliwości wykorzystania polihydroksyalkanolanów jako powłoki materiałów opakowaniowych DOI:10.15199/62.2016.9.29
Eight com. polyhydroxyalkanoates were used for coating
packaging paper to decrease the water vapor permeability.
The barrier properties of the coatings increased with increasing
the thickness of the barrier layer.
Zbadano możliwości wykorzystania polihydroksyalkanolanów
(PHA) jako powłoki naniesionej
na materiał opakowaniowy (papier).
Podjęte badania stanowią wstępny etap weryfikacji
przydatności PHA wyprodukowanego
na bazie wody odpadowej pochodzącej z produkcji
papieru (koncepcja zamkniętego obiegu
w przemyśle papierniczym). Zastosowanie
powłok PHA otrzymywanych metodą rozpuszczalnikową
poprawia barierowość papieru niezależnie
od jego gramatury. Barierowość powlekanego
papieru wzrasta wraz z grubością
naniesionej powłoki. Powlekany papier może
być swobodnie poddany recyklingowi w każdej
instalacji przetwórstwa papieru (kategoria
A), co umożliwia zamknięcie obiegu w przemyśle
papierniczym zgodnie z zasadami zrównoważonego
rozwoju.przemysłu
95/9(2016) 1803
Dr inż. Marcin SOBÓL w roku 2008 ukończył
studia na Wydziale Biotechnologii i Hodowli
Zwierząt Akademii Rolniczej w Szczecinie.
W 2015 r. uzyskał stopień doktora nauk o żywności
na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa
Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego
w Szczecinie. Obecnie pracuje
w Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych
Materiałów Opakowaniowych na tym wydziale
ZUT. Specjalność - bioenkapsulacja.
Dr inż. Filip JĘDRA - notkę biograficzną i fotografię Autora wydrukowaliśmy
w numerze 6/2016, str. 1210.
papierniczego koncepcji zrównoważonego rozwoju i zrównoważonego
gospodarowania surowcem.
Powlekane [...]
Wpływ przeciwutleniaczy i atmosfery pakowania na przeżywalność immobilizowanych probiotyków DOI:10.15199/65.2016.8.8
Wybrane probiotyki kapsułkowano
w maśle kakaowym, pakowano
w MAP oraz w atmosferze powietrza.
Do części kapsułek dodano witaminę C
oraz tokoferol. Kapsułki przechowywano
przez cztery miesiące w temp. 25ºC.
Badania wykazały, że immobilizacja
i pakowanie drobnoustrojów w MAP
spowodowało, że bakterie przechowywane
przez miesiąc w temp.
pokojowej były stabilne, a ich liczba
mieściła się w tym samym rzędzie logarytmicznym. Czteromiesięczny
okres przechowywania immobilizowanych
probiotyków pakowanych w MAP
spowodował spadek ich liczebności
o dwa rzędy logarytmiczne. Przechowywanie
kapsułek pakowanych bez
modyfikowanej atmosfery w temp.
25ºC doprowadziło do spadku liczby
komórek o 4 rzędy logarytmiczne.
Dodatek tokoferolu lub witaminy C nie
wpłynął na zwiększenie przeżywalności
probiotyków.Według FAO/WHO bakterie probiotyczne wprowadzone do organizmu
wywierają korzystny wpływ na jego zdrowie. Są to wyselekcjonowane
kultury bakterii lub drożdży, głównie bakterii
z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium [1-11]. Żywność zawierająca
probiotyki powinna być przechowywana w odpowiednich
warunkach tak, aby liczebność żywych komórek utrzymywała się
na stałym poziomie po całym okresie przechowywania produktu
spożywczego. Tlen, temperatura, pH są ważnymi czynnikami wpływającymi
na liczebność bakterii.
Produkty spożywcze zawierające probiotyki przechowywane
są zazwyczaj w temp. 4‒5°C [11],
ponieważ temp. 20°C obniża ich przeżywalność.
Wykazano, że bakterie należące do rodzajów Lactobacillus
i Bifidobacterium przeżywają w zakresie pH
od 5,5‒6,0 do 6,0‒7,0, przy czym tolerancja na niskie pH
zależy od gatunku bakterii, a niekiedy od szczepu [7, 10, 11].
Istotne znaczenie ma także rodzaj i grubość materiału
opakowaniowego, a także technika pakowania [8, 11]. Aby
umożliwić przechowywanie mikroorganizmów w temp. pokojowej,
można poddać je kapsułkowaniu. Bioimmobilizacja
może poprawić żywotność bakterii w warun[...]
Powlekany papier opakowaniowy. Cz. I. Właściwości mechaniczne i antybakteryjne DOI:10.15199/62.2018.4.29
Tektura i papier są bardzo często wykorzystywane w opakowalnictwie.
Do ich zalet należy podatność na biodegradację oraz biozgodność,
a do wad słabe właściwości barierowe względem pary wodnej, które
wymagają obróbki powierzchni prowadzącej do nadania tym materiałom
nowych właściwości1, 2). Modyfikację można prowadzić na wiele
sposobów. Powszechnie stosowane jest pokrywanie ich powłokami.
Powłoki nadają pokrywanemu materiałowi takie cechy, które są niezbędne
do przechowywania konkretnych produktów wprowadzanych
do opakowania. Powłoki te powinny jak najdłużej utrzymać świeżość
i wysoką jakość żywności. Dlatego bardzo istotne jest, by dokonać
wyboru odpowiedniego nośnika powłokotwórczego1, 3, 4). Powlekanie
papieru może mieć na celu poprawę właściwości barierowych względem
pary wodnej lub gazów. Zastosowanie nośników hydrofobowych,
takich jak Eurocryl 2080, Exceval HR 3010 lub Ecroprint RA 112
może poprawić barierowość materiałów względem pary wodnej1).
Oprócz poprawy właściwości barierowych powłoki mogą chronić
produkty spożywcze przed wzrostem mikroorganizmów powodujących
ich psucie się. Aktywna powłoka o właściwościach antymikrobiologicznych
stanowi warstwę zewnętrzną, a tworzący ją
97/4(2018) 649
Dr inż. Katarzyna SOBECKA w roku 2007 ukończyła
studia na Wydziale Nauko o Żywności
i Rybactwa Akademii Rolniczej w Szczecinie
(obecnie Zachodniopomorski Uniwersytet
Technologiczny w Szczecinie). W 2012 r. uzyskała
stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie
technologia żywności i żywienia na Wydziale
Nauko o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie.
Jest pracownikiem naukowo-technicznym
w Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych
Materiałów Opakowaniowych ZUT tej uczelni.
Specjalność - enkapsulacja bakterii, bioprocesy
pozyskiwania odbakteryjnych substancji aktywnych,
badanie właściwości antymikrobiologicznej
substancji aktywnych.
Mgr Michał JAROSZ w roku 2008 ukończył
studia na Wydziale Biotechnologii i Hodowli
Zwierząt na Akade[...]
Powlekany papier opakowaniowy. Cz. II. Wpływ starzenia się powłok na ich właściwości przeciwbakteryjne DOI:10.15199/62.2018.4.30
Przeprowadzone poprzednio badania1) wykazały, że hydrofobowe
powłoki Exceval, Ecroprint i Eurocryl pozwoliły uzyskać papier opakowaniowy o zwiększonej barierowości względem
pary wodnej, a dodatkowe pokrycie powłokami MerthocelTM
z polilizyną (2%) lub z PSP (2%) umożliwiło uzyskanie materiału
hamującego wzrost szczepów S. aureus i E. coli. Powlekanie
papieru zwiększyło też siłę przebicia i maksymalną siłę przy
zerwaniu. Uwzględniając właściwości barierowe oraz antymikrobiologiczne
uzyskanych materiałów, stwierdzono, że powłoka
Eurocryl pokryta warstwą zawierającą polilizynę okazała się
najlepszym rozwiązaniem i zalecono jej wykorzystanie w opakowalnictwie
jako powłoki aktywnej. Nośnikami powłokotwórczymi
są też emulsje parafinowe i kopolimery na bazie poliuretanu lub
styrenu2). Przykładem takich nośników są komercyjne emulsje
woskowe Aquacer 2650 (Byk, Niemcy) i Ultralub (Keim Additec
Surface, GmbH, Niemcy).
Nanoszone na materiały opakowaniowe powłoki ulegają starzeniu
podczas przechowywania. Istotne jest, by zachowały one
wszystkie nadane im właściwości po procesie starzenia. Podjęto
wiele prób zbadania wpływu przyspieszonego starzenia na antymikrobiologiczne
właściwości powłok. Badano, czy przyspieszone
promieniowanie UV-A oraz Q-Sun ograniczy aktywność powłok,
czy doprowadzi[...]
Addition of poly(sodium styrene sulfonate) to aqueous dispersion of poly(hydroxyalkanoates) used as coating material in packaging Zastosowanie poli(soli sodowej siarczanu styrenu) jako dodatku do wodnej dyspersji poli(hydroksyalkanolanów) stosowanej jako powłoka w opakowaniach DOI:10.15199/62.2017.3.11
Soln. of a com. poly(hydroxyalkanoate) in CH2Cl2 was dispersed
in an aq. soln. of poly(Na styrene sulfonate) (PSS)
to produce a stable emulsion for packagings. The size of
dispersion particles and emulsion stability decreased with
decreasing mol. mass of PSS. No improvement in barrier
properties of coated papers against water vapour was
obsd.
Przedstawiono wyniki badań wpływu stężenia
oraz masy cząsteczkowej poli(soli sodowej
siarczanu styrenu) (PSS) na wielkość cząstek
wodnej dyspersji poli(hydroksyalkanolanów)
(PHA). Stwierdzono, że im mniejsza jest masa
cząsteczkowa zastosowanego PSS, tym mniejsza
jest wielkość cząstek PHA w dyspersji.
Spośród analizowanych stężeń najmniejszą
wielkość cząstek dyspersji uzyskano przy zastosowaniu
PSS o stężeniu 0,25% mas. Otrzymana
dyspersja była stabilna po 7 dniach przechowywania.
Nie stwierdzono jednak poprawy
właściwości barierowych względem pary wodnej
papieru powlekanego tą dyspersją. Analiza
SEM wykazała na powierzchni papieru obecność
miejscowych skupisk PHA zamiast jednolitego
filmu.
Poli(hydroksyalkanolany) to naturalnie występujące w środowisku
biopoliestry syntetyzowane przez bakterie. Od czasu ich odkrycia
w 1926 r.1), można zauważyć coraz większe zainteresowanie przemysłu
tą grupą polimerów, a to ze względu na ich biodegradowalność,
biokompatybilność, bioodnawialność oraz różnorodność właściwości
fizykochemicznych2). Cząsteczka PHA jest zbudowana zazwyczaj
z 600-35000 jednostek monomerowych (R)-hydroksy kwasów
tłuszczowych3). W zależności od całkowitej liczby atomów węgla
w monomerze PHA można podzielić na krótkołańcuchowe (SCL-PHA,
3-5 atomów węgla), średniołańcuchowe (MCL-PHA, 6-14 atomów
węgla) i długołańcuchowe (LCL-PHA, 15 lub więcej atomów węgla)3).
Do tej pory zidentyfikowano ok. 150 różnych monomerów PHA,
ale ich liczba zwiększa się wraz z syntezą nowych rodzajów PHA,
otrzymanych poprzez chemiczną lub fizyczną modyfikację naturalnie
występujących PHA4) bądź też [...]