BADANIA MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA NIZYNY JAK NATURALNEJ SUBSTANCJI PRZECIWBAKTERYJNEJ DO MODYFIKACJI POWIERZCHNI OPAKOWAŃ TEKTUROWYCH DO ŻYWNOŚCI
Celem niniejszej publikacji jest określenie możliwości praktycznego wykorzystania nizyny do modyfikacji
powierzchniowej tekturowych materiałów opakowaniowych do żywności. W ramach pracy porównano aktywność
preparatów komercyjnych oraz otrzymywanych w wyniku ciągłej produkcji z zastosowaniem szczepu bakterii
o właściwościach bakteriocynogennych Lactococcus lactis oraz bioreaktora kolumnowego. Badania wykazały, że
powłoka nanoszona na tekturę o gramaturze 245 g/m2 z wykorzystaniem jako materiał powłokotwórczy
oktanylobursztynian skrobi w postaci 30% wodnego roztworu nie obniża właściwości antymikrobiologicznych
bakteriocyny. Aktywność roztworu nizyny otrzymanego w wyniku ciągłej produkcji na poziomie 30 IU/ml jest
zbyt niska dla zapewnia skutecznej ochrony antymikrobiologicznej, gdzie przeprowadzone badania wskazują na
zadowalające wyniki dla roztworów o aktywności w przedziale 200-300 IU/ml.
Słowa kluczowe: powłoki antymikrobiologiczne, aktywne opakowania, tektura, nizyna.
The evaluation of potential application of nisin as natural
antimicrobial substance to modify the surface of paperboard food packaging.
Abstract
The purpose of this paper is to determine the feasibility of the practical use of nisin to the surface modification of
paperboard packaging materials for food. The study compares the activity of commercial products and received as
a result of continuous production with the use of a strain of Lactococcus lactis and column bioreactor. Studies have
shown that the coating applied to the paperboard with a grammage of 245 g/m2 based on film-forming material
octenylsuccinic starch as 30% aqueous solution does not reduce the antimicrobial properties of bacteriocins. The
activity of nisin solution obtained by the continuous production of 30 IU/ml is too low to provide effective
antimicrobial protection, where studies show satisfactory results for the solutions of the activity in the range of 200-
300 IU/ml.
Keywords: antimicrobial coa[...]
Badanie podatności na biodegradację wybranych folii skrobiowych oraz folii celulozowych w warunkach laboratoryjnych
Małgorzata Mizielińska, Katarzyna Sobecka, Sławomir Lisiecki, Wioletta Krawczyńska, Artur Bartkowiak: Badanie podatności na biodegradację wybranych folii skrobiowych oraz folii celulozowych w warunkach laboratoryjnych. W badaniach podjęto próbę określenia podatności na biodegradację dwóch rodzajów folii, celulozowej i skrobiowej, produkowanych na skalę przemysłową. Oba materiały są otrzymywane z surowców pochodzenia naturalnego i zgodnie z informacją otrzymaną od producentów spełniają one wszystkie wymogi Europejskiej normy EN13432, dzięki czemu mogą być klasyfikowane jako materiały biodegradowalne. Ze względu na swoje odpowiednie parametry wytrzymałościowe mogą być one alternatywą dla konwencjonalnych folii polietylenowych. Celem przeprowadzonych doświadczeń było określenie p[...]
Effect of cinnamon oil on the film properties of polylactide (PLA) and low density polyethylene (PE-LD) Wpływ olejku cynamonowego na właściwości folii z polilaktydu oraz z polietylenu o małej gęstości DOI:10.15199/62.2016.6.26
Cinnamic aldehyde and its complex with beta-cyclodextrin
were added (5%) to the title films, tested then for mech.
and antimicrobial properties. The tests did not show any
significant deterioration of the mech. properties of the
modified films. Cinnamic aldehyde-doped PE-LD films inhibited
the growth of both Gram-pos. bacteria (S. aureus)
and Gram-neg. bacteria (E. coli) by 99.99% and 99.81%.
resp., whereas beta-cyclodextrin complex-doped films by
99.99% for both strains. The PLA films inhibited only the
growth of Gram-pos. bacteria (S. aureus) by 96.45%.
Przedstawiono wyniki doświadczalnych badań
folii otrzymanych z polilaktydu (PLA) oraz
polietylenu małej gęstości PE-LD (low-density
polyethylene) otrzymywanych metodą wylewania
(cast) zawierających w swoim składzie
olejek eteryczny z aldehydem cynamonowym
(CEO) oraz kompleksy z beta-cyklodekstryną
(beta-CD). Olejek eteryczny w obu postaciach dodawano
w celu nadania foliom właściwości antymikrobiologicznych.
Stwierdzono, że dodatek
5% CEO oraz 5% kompleksów β-CD/CEO
nie wpływa znacząco na jakość mechaniczną
folii. Otrzymane folie PE-LD z dodatkiem CEO
hamują wzrost bakterii Gram-dodatnich (S. aureus)
i Gram-ujemnych (E. coli) o odpowiednio
99,99% oraz 99,81% w porównaniu z czystą
folią. Dodatek kompleksów β-CD/CEO hamuje
wzrost obu referencyjnych bakterii o 99,99%.
Badania folii PLA z CEO wykazały działanie
antymikrobiologiczne tylko dla bakterii Gram-
-dodatnich (S. aureus). Liczba drobnoustrojów
zmniejszyła się o 96,45%.
W ostatnich latach główny trend rozwoju technologii dotyczącej opakowań
oraz przetwórstwa polimerów skupiał się na polepszaniu właściwości
pozwalających na zachowanie wysokiej jakości produktów pakowanych.
Zostało to wymuszone wzrastającą z roku na rok świadomością
konsumentów dotyczącą zdrowego odżywiania, jak również wzrastającą
świadomością niebezpieczeństw związanych z psującą się żywnością.
Zaproponowanie nowych rozwiązań wydłu[...]
Wpływ przeciwutleniaczy i atmosfery pakowania na przeżywalność immobilizowanych probiotyków DOI:10.15199/65.2016.8.8
Wybrane probiotyki kapsułkowano
w maśle kakaowym, pakowano
w MAP oraz w atmosferze powietrza.
Do części kapsułek dodano witaminę C
oraz tokoferol. Kapsułki przechowywano
przez cztery miesiące w temp. 25ºC.
Badania wykazały, że immobilizacja
i pakowanie drobnoustrojów w MAP
spowodowało, że bakterie przechowywane
przez miesiąc w temp.
pokojowej były stabilne, a ich liczba
mieściła się w tym samym rzędzie logarytmicznym. Czteromiesięczny
okres przechowywania immobilizowanych
probiotyków pakowanych w MAP
spowodował spadek ich liczebności
o dwa rzędy logarytmiczne. Przechowywanie
kapsułek pakowanych bez
modyfikowanej atmosfery w temp.
25ºC doprowadziło do spadku liczby
komórek o 4 rzędy logarytmiczne.
Dodatek tokoferolu lub witaminy C nie
wpłynął na zwiększenie przeżywalności
probiotyków.Według FAO/WHO bakterie probiotyczne wprowadzone do organizmu
wywierają korzystny wpływ na jego zdrowie. Są to wyselekcjonowane
kultury bakterii lub drożdży, głównie bakterii
z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium [1-11]. Żywność zawierająca
probiotyki powinna być przechowywana w odpowiednich
warunkach tak, aby liczebność żywych komórek utrzymywała się
na stałym poziomie po całym okresie przechowywania produktu
spożywczego. Tlen, temperatura, pH są ważnymi czynnikami wpływającymi
na liczebność bakterii.
Produkty spożywcze zawierające probiotyki przechowywane
są zazwyczaj w temp. 4‒5°C [11],
ponieważ temp. 20°C obniża ich przeżywalność.
Wykazano, że bakterie należące do rodzajów Lactobacillus
i Bifidobacterium przeżywają w zakresie pH
od 5,5‒6,0 do 6,0‒7,0, przy czym tolerancja na niskie pH
zależy od gatunku bakterii, a niekiedy od szczepu [7, 10, 11].
Istotne znaczenie ma także rodzaj i grubość materiału
opakowaniowego, a także technika pakowania [8, 11]. Aby
umożliwić przechowywanie mikroorganizmów w temp. pokojowej,
można poddać je kapsułkowaniu. Bioimmobilizacja
może poprawić żywotność bakterii w warun[...]
Wpływ masła kakaowego na przeżywalność bakterii probiotycznych po inkubacji w warunkach niskiego pH DOI:10.15199/65.2016.9.7
Lactobacillus rhamnosus kapsułkowano
za pomocą suszenia rozpyłowego.
Wykorzystano emulsję skrobiową
z 10-procentową zawartością masła
kakaowego, którego dotychczas
nie wykorzystywano w procesie
suszenia rozpyłowego probiotyków.
Analizowano przeżywalność bakterii
po procesie suszenia oraz po 3 h
inkubacji w pH 2. Zastosowano dwa
warianty suszenia: temp. wlotowa 180°C, temp. wylotowa 65°C,
przepływ 290 mL/h oraz temp. suszenia
130°C, temp. wylotowa 55°C,
przepływ 290 mL/h. Masło kakaowe
ochroniło mikroorganizmy przed wysoką
temperaturą procesu oraz przed
niskim pH. Optymalna temperatura
suszenia wynosiła 130°C, wysoka
przeżywalność bakterii po procesie
(1 log) oraz najmniejsza wrażliwość
na działanie niskiego pH.Proces immobilizacji bakterii może poprawić ich przeżywalność
w organizmie ludzkim w obecności kwasu żołądkowego, zwiększyć
tolerancję na ciepło oraz ochronić przed niekorzystnymi reakcjami
zachodzącymi w czasie przechowywania bakterii [1-4,
6, 7, 10, 11]. Do najczęściej stosowanych metod bioimmobilizacji
probiotyków należą: suszenie rozpyłowe, liofilizacja oraz kapsułkowanie
komórek w żelowych kapsułkach za pomocą ekstruzji lub
koekstruzji [1-4]. Badanie polegało na pułapkowaniu probiotyków
i analizie ich liczebności po inkubacji w kwasie żołądkowym
[1, 2, 5-7]. Badano także wpływ skrobi, alginianów, np. natywnego
alginianu, palmitoilowanego alginianiu oraz białka serwatkowego
na wydajność enkapsulacji. Dowieidziono, że zarówno białko, jak
i polisacharydy chroniły mikroorganizmy, natomiast tłuszcze czy
woski mogą stanowić ochronę dla bakterii [12].
Suszenie rozpyłowe jest jedną z najczęściej stosowanych
metod kapsułkowania w przemyśle spożywczym
i - co ważne - jest to metoda korzystna pod
względem ekonomicznym. Umożliwia uzyskanie
kapsułek o średnicy mniejszej niż 40 mm [8, 10, 12]. Istotnym
czynnikiem suszenia rozpyłowego jako sposobu kapsułkowania
jest odpowiedni dobór parametrów procesu, ale
nie mniej ważn[...]
Powlekany papier opakowaniowy. Cz. I. Właściwości mechaniczne i antybakteryjne DOI:10.15199/62.2018.4.29
Tektura i papier są bardzo często wykorzystywane w opakowalnictwie.
Do ich zalet należy podatność na biodegradację oraz biozgodność,
a do wad słabe właściwości barierowe względem pary wodnej, które
wymagają obróbki powierzchni prowadzącej do nadania tym materiałom
nowych właściwości1, 2). Modyfikację można prowadzić na wiele
sposobów. Powszechnie stosowane jest pokrywanie ich powłokami.
Powłoki nadają pokrywanemu materiałowi takie cechy, które są niezbędne
do przechowywania konkretnych produktów wprowadzanych
do opakowania. Powłoki te powinny jak najdłużej utrzymać świeżość
i wysoką jakość żywności. Dlatego bardzo istotne jest, by dokonać
wyboru odpowiedniego nośnika powłokotwórczego1, 3, 4). Powlekanie
papieru może mieć na celu poprawę właściwości barierowych względem
pary wodnej lub gazów. Zastosowanie nośników hydrofobowych,
takich jak Eurocryl 2080, Exceval HR 3010 lub Ecroprint RA 112
może poprawić barierowość materiałów względem pary wodnej1).
Oprócz poprawy właściwości barierowych powłoki mogą chronić
produkty spożywcze przed wzrostem mikroorganizmów powodujących
ich psucie się. Aktywna powłoka o właściwościach antymikrobiologicznych
stanowi warstwę zewnętrzną, a tworzący ją
97/4(2018) 649
Dr inż. Katarzyna SOBECKA w roku 2007 ukończyła
studia na Wydziale Nauko o Żywności
i Rybactwa Akademii Rolniczej w Szczecinie
(obecnie Zachodniopomorski Uniwersytet
Technologiczny w Szczecinie). W 2012 r. uzyskała
stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie
technologia żywności i żywienia na Wydziale
Nauko o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie.
Jest pracownikiem naukowo-technicznym
w Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych
Materiałów Opakowaniowych ZUT tej uczelni.
Specjalność - enkapsulacja bakterii, bioprocesy
pozyskiwania odbakteryjnych substancji aktywnych,
badanie właściwości antymikrobiologicznej
substancji aktywnych.
Mgr Michał JAROSZ w roku 2008 ukończył
studia na Wydziale Biotechnologii i Hodowli
Zwierząt na Akade[...]
Powlekany papier opakowaniowy. Cz. II. Wpływ starzenia się powłok na ich właściwości przeciwbakteryjne DOI:10.15199/62.2018.4.30
Przeprowadzone poprzednio badania1) wykazały, że hydrofobowe
powłoki Exceval, Ecroprint i Eurocryl pozwoliły uzyskać papier opakowaniowy o zwiększonej barierowości względem
pary wodnej, a dodatkowe pokrycie powłokami MerthocelTM
z polilizyną (2%) lub z PSP (2%) umożliwiło uzyskanie materiału
hamującego wzrost szczepów S. aureus i E. coli. Powlekanie
papieru zwiększyło też siłę przebicia i maksymalną siłę przy
zerwaniu. Uwzględniając właściwości barierowe oraz antymikrobiologiczne
uzyskanych materiałów, stwierdzono, że powłoka
Eurocryl pokryta warstwą zawierającą polilizynę okazała się
najlepszym rozwiązaniem i zalecono jej wykorzystanie w opakowalnictwie
jako powłoki aktywnej. Nośnikami powłokotwórczymi
są też emulsje parafinowe i kopolimery na bazie poliuretanu lub
styrenu2). Przykładem takich nośników są komercyjne emulsje
woskowe Aquacer 2650 (Byk, Niemcy) i Ultralub (Keim Additec
Surface, GmbH, Niemcy).
Nanoszone na materiały opakowaniowe powłoki ulegają starzeniu
podczas przechowywania. Istotne jest, by zachowały one
wszystkie nadane im właściwości po procesie starzenia. Podjęto
wiele prób zbadania wpływu przyspieszonego starzenia na antymikrobiologiczne
właściwości powłok. Badano, czy przyspieszone
promieniowanie UV-A oraz Q-Sun ograniczy aktywność powłok,
czy doprowadzi[...]
Badanie podatności na biodegradację folii skrobiowych oraz folii celulozowych w warunkach kompostu organicznego
Małgorzata Mizielińska, Katarzyna Sobecka, Maria Chojnacka, Wioletta Krawczyńska, Sławomir Lisiecki, Artur Bartkowiak: Badanie podatności na biodegradację folii skrobiowych oraz folii celulozowych w warunkach kompostu organicznego. Folie celulozowe i skrobiowe są kompostowalnymi materiałami wytwarzanymi odpowiednio na bazie pulpy celulozowej i skrobi. Oba badane w ramach projektu materiały są certyfikowane zgodnie z normami EN13432 oraz ASTM D6400 jako materiały do otrzymywania biodegradowalnych opakowań. Folie te mogą zatem być poddane kompostowaniu w warunkach określonych w powyższych normach. Ulegają one rozkładowi pod wpływem mikroorganizmów znajdujących się w odpadach komunalnych oraz w glebie. W wymienionych warunkach już po kilku tygodniach folie te powinny według produ[...]
Przeżywalność bakterii probiotycznych suszonych rozpyłowo w skali ćwierćtechnicznej DOI:10.15199/65.2017.7.5
Według WHO bakterie probiotyczne wykazują właściwości prozdrowotne,
gdy są podawane w ilości nie niższej niż 107 komórek/g
produktu spożywczego [1-11]. Mikroorganizmy te wprowadzane
są często do suchych produktów spożywczych, których przydatność
do spożycia datowana jest w miesiącach. Ważne jest zatem, aby
ich liczebność nie spadła poniżej wymaganego poziomu przez cały
okres przydatności do spożycia danego produktu spożywczego.
Mikrokapsułkowanie może stanowić ochronę dla komórek bakteryjnych,
a jedną z metod pułapkowania bakterii jest suszenie
rozpyłowe [8-11].
Chociaż suszenie rozpyłowe ma dużo zalet, wiele
czynników może spowodować spadek liczebności
probiotyków. Do czynników tych zalicza
się: temperaturę suszenia, stężenie i rodzaj nośnika
stanowiącego fazę ciągłą, rodzaj i stężenie protektantów
oraz specyfikę szczepu, temperaturę i warunki
przechowywania produktu końcowego, a także rodzaj
opakowania. Ze względu na wyższe koszty operacyjne
produktów spożywczych, które muszą być przechowywane
w warunkach chłodniczych, trudności w transporcie
i dystrybucji, a także ograniczoną dostępność magazynów-
chłodni, pożądane są produkty zawierające bakterie
probiotyczne stabilne w temp. pokojowej [1-11].
Proces suszenia prowadzony w skali ćwierćtechnicznej,
ze względu na wyższą temperaturę wylotową, wymaga
opracowania formulacji wykorzystywanych w procesie
i dobrania parametrów tak, aby uzyskać jak najwyższą
liczebność bakterii po suszeniu oraz jak najwyższą stabilność
przechowywanych próbek.
Celem przeprowadzonych badań było opracowanie
formulacji na bazie skrobi i masła kakaowego oraz dobór
parametrów suszenia rozpyłowego w skali ćwierćtechnicznej,
aby uzyskać niski spadek liczebności bakterii
po suszeniu.
[...]
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ substancji ochronnych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus po 4-tygodniowym przechowywaniu w 25°C - część 1. DOI:10.15199/42.2017.9.1
Influence of protectants on the survival of Lactobacillus rhamnosus after 4 weeks storage in 25°C conditions - part 1
STRESZCZENIE: Opracowano 13 formulacji emulsji, zawierających substancje hydrofobowe. Do emulsji wprowadzono komórki Lactobacillus rhamnosus. Bakterie kapsułkowano za pomocą procesu suszenia rozpyłowego w skali laboratoryjnej. Proszki zapakowano w niskobarierowe woreczki PLA. Porównywano przeżywalność bakterii po procesie suszenia oraz po 4 tygodniach przechowywania proszków w temp. 25°C. Najlepszym protektantem dla L. rhamnosus podczas suszenia była 20% skrobia, dla której liczebność komórek spadła z 2,98 x109 jtk/g do 2,26 x109 jtk/g. Skrobia nie chroniła jednak bakterii po 4 tygodniach przechowywania w temp. 25°C. Najlepsze wyniki w testach przechowalniczych uzyskano dla emulsji zawierających 20% skrobi, 10% masła kakaowego i 10% maltodekstryny oraz dla emulsji składającej się z 20% skrobi z 10% dodatkiem masła kakaowego. Dla tych układów liczebności komórek spadły tylko o 1 rząd logarytmiczny, tzn. z 1,52 x109 jtk/g oraz 1,77 x109 jtk/g do 2,19 x108 jtk/g i do 2,46 x108 jtk/g. ABSTRACT: 13 different emulsions containing hydrophobic substances were used to protect Lactobacillus rhamnosus cells during spray drying. The powders were introduced into low-barier PLA bags and packed in air conditions. The viability of bacteria after drying and after 4 weeks storage in 25°C was analyzed. The 20% starch was the best protectant for L. rhamnosus cells after drying due to the lowest decrease of their viability (from 2,98 x109 cfu/g to 2,26 x109 cfu/g). It was demonstrated that 20% starch contaning 10% of cocoa butter and 10% of maltodextrin and an emulsion consisted of 20% starch and 10% cocoa butter were the best protectants for probiotics after 4 weeks of storage in 25°C. The numbers of survinal cells for these emulsions decreased from 1,52 x109 cfu/g to 2,19 x108 cfu/g and from 1,77 x109 cfu/g to 2,46 x108 cfu/g respectively.
Wprowadze[...]