Jakość zbiorów zbóż chlebowych w Austrii i na Węgrzech w 2004 r.
Okres wegetacji wiosennej w Austrii był raczej wilgotny i chłodny, sprzyjający dobrej wydajności zbóż. Zbiory spóźnione o dwa tygodnie, przebiegały bez zakłóceń przy pięknej pogodzie. Pod względem ilo[...]
Schładzanie kukurydzy w połączeniu z suszeniem
Uprawa kukurydzy na świecie jest bardzo rozpowszechniona, a wykorzystuje się ją zarówno jako surowiec spożywczy, jak i paszowy. Dla uzyskania trwałości przechowalniczej ziarna kukurydzy niezbędne jest[...]
Doniesienia z niektórych nowych krajów członkowskich UE
Polska zawiadomiła Unię Europejską o nowych regulacjach mikrobiologicznych dotyczących otrąb pszennych, jak również środków spożywczych. Odnośnie otrąb pszennych podano wartości najwyższych dopuszczal[...]
Przetwórstwo ziarna gryki
Gryka pod względem botanicznym należy wprawdzie do roślin rdestowatych (takich jak np. rabarbar czy szczaw), ale w codziennym użytkowaniu traktowana jest jako produkt zbożowy. W niektórych językach na[...]
Pszenżyto dla brojlerów i prosiąt
Od początku lat 90. ub. wieku powierzchnia upraw pszenżyta w Niemczech uległa skokowemu wzrostowi, i w latach 1992-2000 powiększyła się z 0,28 do 0,48 min hektarów. Kraje Związkowe o glebach piaszczys[...]
Informacje z rynku zbóż i pasz niektórych krajów
W Rosji udział pszenicy chlebowej w całości produkcji zbóż powinien zostać ograniczony od 2005 r., bowiem - zdaniem ministra rolnictwa - zbiory 2004 r. dały dwukrotnie więcej pszenicy chlebowej niż mo[...]
Jakość orkiszu z upraw ekologicznych ze zbiorów 2004
Powierzchnia upraw ekologicznych w Niemczech, spełniających przepisy UE, wzrosła z 310 tyś. ha w 1995 r. do 734 tyś. ha w roku 2003, tak więc stanowiła już 4,3% całości zagospodarowanej powierzchni Ni[...]
Nowy Podręcznik przetwórstwa mąk i kasz
W listopadzie 2003 r. ukazał się w języku niemieckim nowy "Podręcznik przetwórstwa mąk i kasz". Autor: Dr Peter Erling. Wydawnictwo: "AgriMedia" Sp. z o.o., 466 stron, 297 ilustracji, 52 tabele, forma[...]
Eksport mąki z Niemiec zmniejsza się
Eksport mąki z Niemiec zmniejszył się wyraźnie w 2002 r. Jak informuje Yerband Deutscher Mtihlen (Bonn) - Związek Młynów Niemieckich - eksport mąki pszennej wynoszący 552658 ton jest mniejszy o 75090 [...]
Aktualne projekty Stowarzyszenia Młynarzy w Austrii
Głównym celem Stowarzyszenia Młynarzy w Austrii, jako przedstawiciela zakładów przemysłowych, jest możliwie wczesne reagowanie na nowe regulacje i problemy oraz dostarczanie przedsiębiorstwom członkow[...]