Oddziaływanie krzemianu sodu na kukurydzę rosnącą w warunkach stresowych
Przedstawiono wyniki doświadczeń laboratoryjnych
dotyczących wpływu krzemianu sodu
(Na2Si3O7) na kukurydzę rosnącą w warunkach
stresu osmotycznego. Stwierdzono, że dodatek
krzemu do pożywki korzystnie wpływa na rośliny
rosnące w warunkach stresu solnego (60 mM
NaCl), natomiast w niewielkim stopniu modyfikuje
reakcję roślin na stres suszy. Uzyskane
wyniki wskazują, że krzemian sodu może poprawiać
kondycję roślin w warunkach stresowych
i znaleźć praktyczne zastosowanie w produkcji
roślinnej, konieczne są jednak dalsze badania.
Na2Si3O7 was applied on maize growing under lab. osmotic
stress conditions. Some negative effects of salt stress
(60 mM NaCl) were alleviated by the Si addn. but the plant
response under drought conditions was not significantly
modified. An improvement of the vigour plant was possible.
Wzrost i rozwój roślin uprawnych jest ograniczany przez różne
czynniki stresowe, wśród których stres wodny jest jednym z poważniejszych
problemów. Najczęściej jest on spowodowany suszą glebową lub
nadmiernym zasoleniem gleb. Obydwa te czynniki zaburzają funkcjonowanie
roślin i powodują liczne biochemiczne i fizjologiczne dysfunkcje,
które powodują znaczne ograniczenie produktywności roślin. Wzrost
liczebności populacji ludzkiej, kurczenie się areału obszarów uprawnych
oraz zmiany klimatu z towarzyszącymi im różnymi niekorzystnymi
zjawiskami atmosferycznymi zmuszają do poszukiwania nowych rozwiązań,
mających na celu wzrost produktywności roślin oraz zwiększenie
ich odporności na niekorzystne warunki środowiskowe. Jednym z takich
niekonwencjonalnych rozwiązań może być zasilanie roślin krzemem1).
Krzem jest drugim po tlenie pierwiastkiem najpowszechniej występującym
w skorupie ziemskiej i stanowi ok. 26% jej składu2). W naturze
Dr Elżbieta SACAŁA w roku 1988 ukończyła
studia na Wydziale Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu
Wrocławskiego. Doktorat z nauk biologicznych
uzyskała na tym samym Wydziale. Jest
adiunktem w Katedrze Ży[...]