Jaja kurze - więcej niż tylko surowiec
We Włoszech przepisy wymagają, aby w produkcji makaronu jajecznego "co najmniej 4 całe jaja kurze, o łącznej wadze nie mniejszej niż 200 gramów, przypadały na każdy kilogram semoliny". Dopuszcza się z[...]
Problemy związane z międzynarodowym obrotemorganizmami modyfikowanymi genetycznie
Protokół z Kartageny (pełna nazwa: "Cartagena Protocol on Biosafety" - w skrócie BSP), regulujący przede wszystkim zagadnienia dotyczące bezpiecznego obchodzenia się, transportu, pakowania i identyfik[...]
Monitorowanie obrotu produktów żywnościowych i paszowych
Regulacja UE Nr 178/2002 opublikowana w Dzienniku Oficjalnym UE l lutego 2002 r., nabierająca mocy prawnej z dniem l stycznia 2005 r., określa ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego wobec dział[...]
Nowość - broszura Poprawiacze pieczywa - działanie i zastosowanie
Backmittelinstitut powołany został w Bonn przez niemieckie firmy w 1983 r. (z początkiem 2000 r. doszło 9 partnerów z Austrii) w celu kontaktowania się ze sobą wszystkich, którzy mają do czynienia i i[...]
Najważniejsze sprawy dla rynku zbożowego UE w 2005 roku
Funkcjonowanie Wspólnej Polityki Rolnej na terenie rozszerzonej Unii Europejskiej (UE-25) Z dniem l stycznia 2005 r. 10 "starych" członków UE wprowadza szeroką reformę WPR (uzgodnioną w czerwcu 2003 r[...]
Owies - zboże o ukrytym potencjale żywieniowym
Wieloletnie badania prowadzone pod patronatem fińskiego Ministerstwa Rolnictwa i Leśnictwa, mające na celu określenie trendów i możliwości w zakresie spożycia, przetwórstwa i produkcji owsa, wykazały,[...]
Znaczący wpływ enzymów na właściwości wypiekowe mąk
Przez długi czas uważano, że jedynie amylazy mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle młynarskim. Pogląd ten uległ zasadniczej zmianie, gdy 20 lat temu wprowadzono na rynek hemicelulazy, a niedawno sukce[...]
Ogólne zasady bezpieczeństwa w UE i wytyczne dla obiektów w których występuje ryzyko wybuchu (w tym młynów i silosów)
W Unii Europejskiej trwa proces unifikacji przepisów odnoszących się do zabezpieczeń przed wybuchami we wszystkich miejscach roboczych, wszędzie tam, gdzie istnieje niebezpieczeństwo pochodzące z ciec[...]
Przemiał kukurydzy na sucho - (cz. 1)
Od redakcji: - Rozpoczynamy cykl artykułów na temat przetwórstwa ziarna kukurydzy na przykładzie USA. Źródłem dla tych artykułów jest książka pt. "Kukurydza - chemia i technologia", wydana w 2004 r. p[...]
Polepszacze jakości pieczywa - działanie i zakres stosowania
Polepszacze jakości pieczywa są stosowane od ponad 100 lat, lecz obecnie, gdy produkcja piekarska ma charakter potokowy, a jakość musi być standaryzowana, ich rola nabrała szczególnego znaczenia. Mech[...]