Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2004 roku
Artykuł niniejszy przedstawia wyniki tzw. szybkiej oceny podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2004 r., wykonanej przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechn[...]
Prawo żywnościowe Unii Europejskiej - stan na 2005 rok
ECCO - European Consulting Company - to założona w Brukseli w 1975 r. firma konsultingowa działająca na rzecz organizacji branżowych sektora żywnościowego, specjalizująca się w zagadnieniach dotyczący[...]
Spotkanie nowych członków GAM w Budapeszcie
W dniu 9 lutego 2005 r. w Budapeszcie odbyło się spotkanie zorganizowane przez Komitet Wykonawczy Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy GAM, w którym uczestniczyli nowi członkowie GAM, czyli przedstaw[...]
Podnoszenie kwalifikacji pracowników zatrudnionych w firmie młynarskiej
Ważnym elementem przygotowania firmy młynarskiej do konkurowania na rynku z młynami ze "starych" państw unijnych jest stałe podnoszenie kwalifikacji pracowników zatrudnionych na wszystkich stanowiskac[...]
Liczba opadania i rozpływalność glutenu-za pomocą aparatów NIR
Ziarno pszenicy jest ze swej natury surowcem niejednorodnym, a obecna struktura agrarna polskiego rolnictwa powoduje, że do magazynów zbożowych i zakładów przetwórczych (młyny, wytwórnie pasz) dostarc[...]
XV-lecie działalności Stowarzyszenia Młynarzy RP
Zajęci rozwiązywaniem problemów dnia powszedniego, działając w coraz trudniejszych i bardziej skomplikowanych warunkach struktur gospodarczych Unii Europejskiej, a codziennie zasypywani ogromną liczbą[...]
Wspomnienie o mgr. inż. Andrzeju Filipiaku
W dniu 13 kwietnia 2005 r. minęła czwarta rocznica śmierci Andrzeja Filipiaka - wieloletniego i zasłużonego pracownika przemysłu zbożowo-młynarskiego, współzałożyciela Stowarzyszenia Młynarzy RP i jeg[...]
Aktualne problemy branży młynarskiej
Najistotniejsze obecnie problemy młynarstwa w Polsce to: - Cena mąki, a w zasadzie jej gwałtowny spadek (o blisko 40%) od września 2004 roku. - Cena ziarna pszenicy. Żądania producentów ziarna pszenic[...]
Analiza Okrężna w zakresie ziarna pszenicy i mąki pszennej
Jednym z najlepszych sposobów kontroli pracy laboratorium oceny jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych jest uczestnictwo w badaniach międzylaboratoryjnych, określanych często mianem "Analizy Okręż[...]
XXIII Konferencja w Krynicy Morskiej
"Kierunki rozwoju przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego umożliwiające spełnienie zmieniających się wymagań konsumenta"W dniach 12-15 października 2005 r. odbyła się w Krynicy Morskiej organizo[...]