Zakwas piekarski w nowoczesnym ujęciu. II Międzynarodowe Sympozjum nt. Zakwasów Piekarskich, Bruksela 2003
W dniach 8-11 października 2003 odbyta się w Brukseli międzynarodowa konferencja poświęcona tematyce zakwasów piekarskich "Second International Symposium on Sourdough". Konferencja ta, organizowana pr[...]
Biokonserwacja pieczywa dzięki zastosowaniu zakwasu
Potencjalne zagrożenie w produkcji piekarskiej stanojwią drobnoustroje powodujące psucie się wyrobów i ograniczające ich przydatność do spożycia. Problem mikrobiologicznego psucia się pieczywa jest po[...]
Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne
Wdniach 21-22 września 2004 roku Wydziat Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej gościł u siebie uczestników y^XXM Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. Sesja [...]
Błonnik pokarmowy - wielofunkcyjny kompleks składników
Błonnik pokarmowy, czyli ta część żywności pochodzenia roślinnego, która jest oporna na hydrolizę przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym człowieka, jest wciąż przedmiotem intensywnych badań. P[...]
Pieczywo hipoalergiczne - poszukiwanie nowych rozwiązań dla szybko rosnącego rynku produktów dietetycznych
Zmiany stylu życia będące skutkiem upowszechnienia osiągnięć postępu technicznego przyniosły ze sobą także zmiany nie zawsze korzystne zdrowotnie. Pojawiło się nowe pojęcie, określane mianem chorób cy[...]
Pieczywo na zakwasie kluczem do zdrowia
Pierwsze udokumentowane wzmianki o produkcji pieczywa na zakwasach pochodzą ze starożytnego Egiptu i datowane są na ok. 2600 lat przed naszą erą. Zachowane z tego czasu ryciny i płaskorzeźby ewidentni[...]
Zakwas piekarski - od tradycji do innowacji
Zakwas piekarski ma silnie zakorzenioną tradycję w produkcji pieczywa, jako że przez długie stulecia był jedynym znanym czynnikiem spulchniającym ciasto chlebowe. Wzrost zainteresowania pieczywem na zakwasie, obserwowany w ciągu ostatnich lat, wynika głównie z docenienia przez konsumentów jego szczególnych walorów organoleptycznych, utrzymującej się długo świeżości, ale także z faktu, że je[...]
Chleb źródłem zdrowia
Na przełomie XX i XXI wieku uległa zmianie koncepcja definicji zdrowia. Zdrowie to już nie tylko brak choroby, ale także zachowanie dobrej kondycji psychofizycznej. W tym kontekście żywność postrzegana jest nie tylko jako niezbędny element rozwoju, wzrostu i zachowania dobrej kondycji organizmu ludzkiego - dieta staje się teraz kluczem do uzyskania właściwej jakości życia.W pierwszej poł[...]
Nasz chleb powszedni źródłem zdrowia
Lata badań w dziedzinie żywienia, nad rolą składników odżywczych i zapotrzebowaniem organizmu człowieka na poszczególne komponenty, nie pozostawiają wątpliwości co do fundamentalnego znaczenia prawidłowo skomponowanej diety w zachowaniu zdrowia. W pierwszej połowie XX wieku żywieniowcy zidentyfi - kowali podstawowe składniki pokarmowe stwierdzając, że metabolizm człowieka funkcjonuje dzięki[...]
Krajowe Forum Piekarstwa i Cukiernictwa - platformą porozumienia
Troska o kondycję polskiego piekarstwa, wspólne bolączki, z którymi borykają się na co dzień piekarze oraz poszukiwanie płaszczyzn wymiany poglądów owocują dążeniem producentów pieczywa do zrzeszania się w stowarzyszenia. Jest w tym dużo racji, gdyż rozdrobniona struktura branży piekarskiej stawia piekarzy na straconej pozycji w walce ze spadkiem spożycia chleba, wynikającym z niekorzystnych t[...]