Polyphenols, carboxylic hydroxyacids and carotenoids in berries of blue honeysuckle (Lonicera coerulea var. kamtschatica) Polifenole, hydroksykwasy karboksylowe i karotenoidy w owocach suchodrzewu jadalnego (Lonicera coerulea var. kamtschatica) DOI:10.12916/przemchem.2014.948
Two cultivars of blue honeysuckle (Lonicera coerulea
var. kamtschatica) were extd. with acidic MeOH to recover
chlorogenic, ferulic, salicyl, cinnamic, and caffeic
acids, catechin, quercetin, rutin, lutein, zeaxanthin and
β-carotene. The exts. were analyzed by high-performance
liq. chromatog. to identify the components. Antioxidant
potential of the exts. was detd. by electron paramagnetic
resonance spectroscopy and confirmed by
comparative measurements of other berry exts. (raspberry,
blackberry).
Aktywne biologicznie wtórne metabolity roślinne
oznaczano w ekstraktach owoców
dwóch odmian suchodrzewu jadalnego (jagody
kamczackiej, Lonicera coerulea var.
kamtschatica), wykorzystując metody wysokosprawnej
chromatografii cieczowej
HPLC-DAD (high performance liquid chromatography,
photodiode array detector)
oraz HPLC UV-Vis. Zidentyfikowano 5 kwasów
fenolowych (kwas chlorogenowy, ferulowy,
salicylowy, cynamonowy i kawowy)
oraz 3 związki z grupy flawonoidów (katechina,
kwercetyna i rutyna). Spośród karotenoidów
stwierdzono obecność luteiny, zeaksantyny
i β-karotenu. Obecność związków
fenolowych korelowała z potencjałem anty-oksydacyjnym ekstraktów, mierzonym jako
pojemność przeciwrodnikowa metodą elektronowego
rezonansu paramagnetycznego
(EPR, electron paramagnetic resonance).
Dużą aktywność przeciwutleniającą owoców
jagody kamczackiej potwierdzono w badaniach
porównawczych z wykorzystaniem
ekstraktów innych owoców jagodowych
(maliny i jeżyny) bogatych w antyoksydanty
z grupy związków fenolowych.
W ostatnich latach, w chemii i technologii żywności, znaczną
uwagę poświęca się gatunkom i odmianom roślin, mogącym stanowić
źródło cennych, prozdrowotnych i łatwo przyswajalnych metabolitów
wtórnych1), takich jak związki fenolowe i karotenoidy. Szczególnie
korzystnym źródłem aktywnych biologicznie czynników są niektóre
rośliny ogrodnicze i sadownicze, zdolne do zwiększonej syntezy
wymienionych związków i gromadzenia ic[...]
Recovery of chromium adsorbed by Saccharomyces cerevisiae biomass Odzysk chromu zaadsorbowanego przez biomasę Saccharomyces cerevisiae DOI:10.12916/przemchem.2014.954
Cr(III)-contg. biomass of Saccharomyces cerevisiae was
leached with aqueous solutions of complexing agents of
varying affinity to Cr(III). Na citrate, oxalate, tartrate and
glycinate, as well as glycine and water were used at pH
3.8-9. Diffusion of the complexing agents into the biomass
cells and chem. reaction the biomass-complexed Cr(III)
ion and eluent mols was found the main stages of the process.
Math. description of the process kinetics was given.
Biomasa drożdży Saccharomyces cerevisiae
zawierająca zaadsorbowany chrom(III) została
poddana procesowi elucji cytrynianem, szczawianem,
winianem i glicynianem sodu oraz glicyną
i wodą, wykazujących jako ligandy zróżnicowane
powinowactwo w stosunku do Cr(III).
Wartości pH procesów elucji wynosiły 3,8-9. Elucję
Cr(III) z biomasy drożdżowej opisano jako dyfuzję
cząsteczek reagentów do wnętrza komórek
biomasy oraz jako reakcję chemiczną przebiegająca
pomiędzy jonem Cr(III) skompleksowanym
przez białkowe struktury biomasy, a cząsteczkami
eluenta. Szybkość wymywania Cr(III) z biomasy
zależała od obydwu analizowanych procesów,
a kluczowe parametry wpływające na proces elucji
obejmowały zdolność kompleksowania, masę
cząsteczkową i stężenie eluentu oraz pH roztworu
stosowanego w procesie wymywania.Skażenie metalami ciężkimi jest poważnym problemem ekologicznym.
Zanieczyszczenie chromem pochodzącym z licznych procesów
przemysłowych, takich jak garbowanie skór, galwaniczne chromowanie
stali, barwienie tkanin i skór, eksploatacja elektrowni jądrowych,
kondycjonowanie wody chłodzącej, produkcja masy celulozowej
lub procesy rafinacji ropy naftowej powoduje pogorszenie jakości
wody1). Sześciowartościowy chrom jest czynnikiem bardzo toksycznym
i mutagennym dla większości organizmów2). Ścieki z zakładów
przemysłowych można oczyszczać biosorbentami w celu zmniejszenia
i/lub wyeliminowania emisji toksycznych związków chromu do
środowiska. Biosorbenty są szczególnie użyteczne w uzdatnianiu
[...]
Raspberry and blackberry leaves as a raw material for pharmaceutical industry Liście maliny i jeżyny jako surowiec dla przemysłu farmaceutycznego DOI:10.15199/62.2015.8.38
Leaves of 16 mostly Polish cultivars of red raspberry (Rubus
idaeus), black raspberry (Rubus occidentalis), and
blackberry (Rubus fruticosus), collected twice within two
seasons, were analyzed for the phenolics content (Folin
and Ciocalteu assay) and compn. (high performance liq.
chromatog.) as well as for their antioxidant activity (ferric
ion reducing antioxidant power assay and electron
paramagnetic resonance spectrometry). Significant differences
between cultivars and between terms of harvests in
all measured parameters were revealed. The leaves of red
raspberry ‘Polka’ and of blackberry were the richest ones
in phenolic and antioxidant compds.
W liściach 16, głównie polskich, odmian maliny
właściwej (Rubus idaeus), maliny zachodniej
(Rubus occidentalis) i jeżyny (Rubus fruticosus),
pochodzących z dwóch zbiorów w dwóch
sezonach wegetacyjnych, oznaczono sumaryczną
zawartość (metoda Folina i Ciocalteu)
oraz skład (HPLC) związków fenolowych. Dokonano
również analizy aktywności antyoksydacyjnej
liści (metoda FRAP i spektrometria
EPR). Analizowane parametry zależały od odmiany
rośliny i terminu zbioru liści. Badania
pozwoliły wskazać liście maliny właściwej od-miany ‘Polka’ oraz liście jeżyny jako najbogatsze
w związki fenolowe i antyoksydanty.
W ostatnich latach Polska stała się jednym ze światowych liderów
w produkcji malin. Rozwojowi uprawy sprzyjają dogodne warunki klimatyczne
i glebowe, doświadczenie hodowców oraz upowszechnienie
odmian jesiennych. Owoce maliny właściwej (Rubus idaeus) zawierają
liczne substancje o właściwościach prozdrowotnych, z których większość
stanowią związki fenolowe1, 2). Wchodzące w ich skład antocyjany
są inhibitorami cyklooksygenazy II (COX II), której aktywność
wzrasta u zwierząt w czasie stanu zapalnego, często współistniejącego
z nowotworem3-5). Udokumentowano także wpływ antocyjanów na
metabolizm węglowodanów i tłuszczów, m.in. poprzez stymulację
wydzielania insu[...]