Przegląd przepisów prawnych dotyczących stosowania odpadów przemysłowych, budowlanych i komunalnych w budownictwie DOI:10.15199/62.2018.6.25
Wymagania dotyczące zapobiegania powstawaniu odpadów
i gospodarki odpadami, zgodne z zasadami dotyczącymi ochrony
środowiska, zrównoważonego rozwoju i zdrowia ludzi są ustanawiane
przez ustawodawstwo każdego kraju Unii Europejskiej. W Polsce
problem odpadów całościowo reguluje ustawa1), w tym również procesy
ich odzysku i unieszkodliwiania. Problem klasyfikacji odpadów
reguluje rozporządzenie w sprawie katalogu odpadów2).
Przez unieszkodliwianie odpadów rozumie się proces niebędący
odzyskiem, nawet jeżeli wtórnym skutkiem takiego procesu jest
odzysk substancji lub energii. Z kolei przez odzysk odpadów rozumie
się procesy, których głównym wynikiem jest użyteczne zastosowanie
odpadów przez zastąpienie nimi innych materiałów, które w przeciwnym
przypadku zostałyby użyte. Odzysk odpadów może odbywać
się w instalacjach i urządzeniach lub poza nimi. Warunki odzysku
odpadów w instalacjach i urządzeniach regulują przepisy ogólne
dotyczące wpływu instalacji i urządzeń na środowisko, stanowiące
treść rozporządzeń wykonawczych wynikających z ustawy3). Odzysk
odpadów poza instalacjami i urządzeniami odbywa się na podstawie
rozporządzenia4).
Klasyfikacja odpadów
Ogólne zasady klasyfikacji
Odpady klasyfikuje się przez zaliczenie ich do odpowiedniej
grupy, podgrupy i rodzaju odpadów, uwzględniając (i) źródło ich
powstawania, (ii) właściwości powodujące, że są one odpadami niebezpiecznymi,
określone w załączniku nr 3 do ustawy1) oraz (iii) składniki
odpadów, dla których przekroczenie wartości granicznych stężeń
substancji niebezpiecznych może powodować, że odpady są odpadami
niebezpiecznymi. Te składniki określa załącznik nr 4 do ustawy1), która
zawiera także definicję odpadów niebezpiecznych. Termin odpady
niebezpieczne oznacza odpady wykazujące co najmniej jedną spośród
właściwości niebezpiecznych. W załączniku nr 3 do ustawy1) wymienia
się 15 takich właściwości, oznaczonych symbolami H1-H15 (tabela 1).
Właściwości niebezpieczne odpadów H[...]
Occupational health risks associated with the use of pesticides Zawodowe zagrożenia zdrowotne związane ze stosowaniem pestycydów DOI:10.15199/62.2016.3.7
A review, with 66 refs.
Zidentyfikowano i zaprezentowano zagrożenia
zdrowotne związane ze stosowaniem i narażeniem
na pestycydy. Liczne badania wykazują
negatywne skutki zdrowotne wynikające
z oddziaływania pestycydów na osoby bezpośrednio
narażone na ich działanie w procesie
pracy. Celem artykułu było przedstawienie negatywnych
skutków zdrowotnych związanych
z narażeniem zawodowym na pestycydy.
Rozwój społeczny i gospodarczy zapoczątkowany w XIX w. spowodował
wzrost zapotrzebowania na żywność. Wiązało się to z koniecznością
wzrostu produkcji, jak również zapewnienie ochrony i jakości zbiorów.
W tym celu w 1892 r. wprowadzono do produkcji rolnej pierwszy
pestycyd syntetyczny. Był nim dinitroortokrezolan potasu. Jednak dopiero
odkrycie w 1939 r. przez szwajcara Paula Müllera właściwości szkodnikobójczych
DDT (dichlorodifenylotrichloroetan), zapoczątkowało rozwój
wytwarzania i stosowania pestycydów do celów ochrony roślin1). Od
tego czasu podstawowymi środkami produkcji rolnej są chemiczne
środki ochrony roślin (pestycydy). Pestycydy (łac. pestis - zaraza, pomór,
caedo - zabijam) to substancje syntetyczne lub naturalne, stosowane do
zwalczania szkodników i chorób roślin. Najczęściej spotykaną klasyfikacją
pestycydów jest ich podział w zależności od kierunku zastosowania
na: zoocydy (środki do zwalczania szkodników zwierzęcych), fungicydy
(środki grzybobójcze), herbicydy (środki chwastobójcze), regulatory
wzrostu (środki stymulujące lub hamujące procesy życiowe roślin) oraz
atraktanty i repelenty (odpowiednio środki zwabiające i odstraszające)2).Rozpowszechnienie używania pestycydów spowodowało poważne zanieczyszczenie
środowiska naturalnego i zagrożenia dla zdrowia ludzkiego3-
5), stając się istotnym problemem dla zdrowia środowiskowego.
Wpływ środowiska na jakość życia i zdrowia jest niewątpliwy.
W skali populacji generalnej wpływ czynników genetycznych na
zdrowie określa się na poziomie 17-20%, jednak choroby uwarunkowane
ge[...]
Legal aspects and determination of polychlorinated dioxins in environmental samples Aspekty prawne i oznaczanie polichlorowanych dioksyn w próbkach środowiskowych DOI:10.15199/62.2016.3.9
A review, with 35 refs., of global legislation acts on pollutant
emissions and instrumental methods for their anal.
by gas chromatog. coupled optionally with high-resolution
mass spectrometry.
Wraz z rozwojem cywilizacji nastąpił niekontrolowany
wzrost emisji dioksyn do środowiska,
związany z działalnością człowieka. Związki te
wykazują toksyczne właściwości w odniesieniu
do ludzi i zwierząt, dlatego też konieczny
jest monitoring rozprzestrzeniania się tych
zanieczyszczeń w środowisku. Przedstawiono
metody stosowane do oznaczania dioksyn
oraz obowiązujące wymogi prawne dotyczące
tej grupy zanieczyszczeń.
Polichlorowane dibenzo-p-dioksyny PCDD (polychlorinated
dibenzo-p-dioxins) i polichlorowane dibenzofurany PCDF (polychlorinated
dibenzofurans), zwane powszechnie dioksynami, zaliczane
są do trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO). Ze względu
na dużą liczbę możliwości podstawienia atomów chloru w cząsteczkach
dibenzodioksyny i dibenzofuranu istnieje 75 kongenerów
PCDD i 135 kongenerów PCDF. Wybiórcze działanie antyestrogenne
wykazują kongenery, w których atomy chloru w cząsteczce PCDD
lub PCDF znajdują się w pozycji 2,3,7 oraz 8. W sumie jest ich 17
i dla każdego z nich określono wskaźnik równoważny toksycznemu
działaniu 2,3,7,8-TCDD, oznaczany TEQ (toxic equivalent). Należy
jeszcze wspomnieć o grupie związków o podobnym do dioksyn
mechanizmie działania (dioxin-like), do której zalicza się 12 spośród
209 kongenerów polichlorowanych bifenyli (DL-PCB). Dioksyny
nigdy nie były produkowane celowo w żadnym procesie technologicznym,
pomimo to są dość rozpowszechnione w środowisku.
Powstają głównie w procesach niekontrolowanego spalania odpadów.
Mogą się również tworzyć jako zanieczyszczenia w niektórych procesach
przemysłowych, takich jak produkcja pestycydów, celulozy
i papieru, oraz w procesach metalurgicznych. Ich zawartość w powietrzu
na terenach zurbanizowanych wynosi 0,02-3 pg TEQ/m3,
w wodach ok. 3 ng TEQ/m3, w glebach[...]
Metal ion imprinted and moleculary imprinted polymers used in chemical analysis and examination of the environmental pollution Polimery z odwzorowanymi jonami metali oraz śladem molekularnym i ich wykorzystanie w analityce chemicznej oraz w badaniach zanieczyszczenia środowiska DOI:10.15199/62.2016.11.38
A review, with 27 refs., of uses of the title porous polymers
for detn. of heavy metals, plant protection agents, drugs,
toxic substances, and artificial fertilizers in the environmental
and food samples.
Materiały porowate oparte na polimerach imprintowanych
jonami metali (IIP) oraz polimery
ze śladem molekularnym (MIP) znalazły szerokie
zastosowanie w badaniu i monitorowaniu
zanieczyszczenia środowiska zarówno metalami
ciężkimi, środkami ochrony roślin, substancjami
toksycznymi, jak i nawozami sztucznymi.
Zaprezentowano praktyczne aspekty wykorzystania
tych polimerów w różnych dziedzinach
chemii analitycznej i chemii środowiska.
Najważniejszą właściwością polimerów z odwzorowanymi jonami
metali IIP (ion imprinted polimer) oraz polimerów ze śladem molekularnym
MIP (moleculary imprinted polimer) jest zdolność selektywnego
rozpoznawania i absorpcji wybranego jonu lub cząsteczki. To
właśnie ta cecha zaważyła na wykorzystaniu polimerów porowatych
do usuwania zanieczyszczeń, a także do określania zawartości metali
ciężkich w żywności i wodzie. Polimery IIP i MIP charakteryzują
się selektywnością i specyficznością oraz odpornością mechaniczną,
dlatego są tak powszechnie używane w wielu dziedzinach chemii.
Technika ich otrzymywania jest prosta i tania, a powstałe polimery są
stabilne chemicznie i fizycznie, dlatego mogą być wielokrotnie używane
i przechowywane przez długi czas bez utraty swoich właściwości.
Jedną z nauk wykorzystujących polimery porowate jest bromatologia.
Ocenia ona m.in. zawartość substancji leczniczych i toksycznych
w produktach spożywczych oraz prowadzi monitoring skażenia środowiska
naturalnego. Najczęściej wykorzystywaną metodą wyodrębniania
substancji leczniczych oraz toksycznych zarówno z pożywienia,
jak i z próbek środowiskowych jest ekstrakcja do fazy stałej SPE (solid
phase extraction). Metoda ta charakteryzuje się wieloma zaletami,
np. selektywną i ilościową adsorpcją, możliwością analizy su[...]
Ciemnienie bulw ziemniaka możliwości jego ograniczania DOI:10.15199/65.2017.11.6
Grupa cech, które decydują o przydatności konkretnej odmiany do
sprecyzowanego wykorzystania, jest określona jako odpowiednia
jakość surowca (konsumpcyjna, technologiczna). Jakość ta charakteryzowana
jest przez cechy zewnętrzne (m.in. kształt, regularność,
choroby skórki) oraz wewnętrzne (m.in. barwa miąższu,
typ kulinarny, smakowitość, skłonność do ciemnienia, zawartość
suchej substancji i skrobi) [17].
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 29 października
2003 r. (DzU 2003 nr 194 poz.1900 z późn. zm.) określa wymagania
co do jakości handlowej ziemniaków wprowadzanych do obrotu,
wg którego widoczne zaciemnienie miąższu na przekroju jest jedną
z cech dyskwalifikujących. Również w ocenie konsumentów ziemniaki
powinny charakteryzować się przede wszystkim miąższem
bez wad, nieciemniejącym zarówno przed, jak i po ugotowaniu [6].
Barwa miąższu to cecha jakościowa bulw, która
w znacznym stopniu decyduje o ich pozytywnym
lub negatywnym postrzeganiu przez konsumenta
[4, 9]. Dla konsumentów wygląd, a przede wszystkim
barwa miąższu, jest podstawowym kryterium jego wyboru.
Po zbiorze, wskutek procesów starzenia się, zawsze
ma miejsce zmiana barwy miąższu. Wynika to z procesów
biosyntezy i degradacji składników chemicznych, które
decydują o jakości produktu. Ma to ogromne znaczenie
zwłaszcza na rynku produktów świeżych, gdzie konsument
nabywa produkty roślinne do bezpośredniego spożycia (po
obróbce termicznej). Jakość ziemniaków nabywanych do
celów konsumpcyjnych oceniana jest przez konsumentów
głównie wizualnie - wygląd stanowi podstawową funkcję
klasyfikacji handlowych i decyzji o zakupie [5].
Proces ciemnienia miąższu bulw surowych jest spowodowany
enzymatycznym utlenianiem fenoli (głównie tyrozyny
i kwasów fenolowych: chlorogenowego i kawowego)
w obecności enzymu fenolazy, do ciemno zabarwionych
produktów - melanin [6, 8, 10].
Związkami mającymi bezpośredni wpływ na ciemnienie
miąższu bulw są składniki bioaktywne, tak[...]
Liofilizowane owoce jagodowe właściwości antyoksydacyjne DOI:10.15199/65.2017.12.4
Wzrost zainteresowania żywnością przetworzoną, wygodną,
z której łatwo i szybko można przygotować posiłek, skłania technologów
żywności, biotechnologów oraz przedsiębiorców do
opracowania nowych technologii. To dzięki temu wytwarzane
są produkty zachowujące właściwości chemiczne, biologiczne
i fizyczne naturalnych surowców. Surowce pochodzenia roślinnego
i zwierzęcego, zawierające duże ilości wody, są narażone
na niekorzystne zmiany fizyczne, chemiczne i biologiczne. Woda
ma bowiem ogromny wpływ na trwałość żywności i decyduje
o szybkości reakcji enzymatycznych, mikrobiologicznych czy
hydrolizy. Jednym ze sposobów utrwalania żywności jest obniżenie
zawartości wody w surowcu przez suszenie, które hamuje
procesy enzymatyczne oraz procesy życiowe drobnoustrojów.
W celu ochrony produktów o krótkim terminie przydatności do
spożycia przed utlenianiem (np. witaminy C) konieczne jest stosowanie
odpowiednich, hermetycznych opakowań, które chronią
produkt przed dostępem tlenu. Jedną z najnowocześniejszych
metod suszenia produktów termolabilnych oraz osiągnięć nauki
jest liofilizacja. Jest ona uznawana za najbardziej zachowawczą
metodę suszenia, w której jakość otrzymanego produktu - suszu
liofilizacyjnego - jest znacznie lepsza niż w przypadku innych
metod suszenia [19].
Proces liofilizacji odkryli kilkaset lat temu Indianie
Quechua. Zaobserwowali oni, że ziemniaki
pozostawione w wysokich partiach Andów, które
poddane zostały działaniu niskiego ciśnienia
i obniżonej temperatury, najpierw zamarzają, a następnie
odparowuje z nich lód. To dzięki temu procesowi pozostają
wysuszone i przez długi czas nadają się do spożycia. Kolebką
liofilizacji żywności są Stany Zjednoczone, gdzie po
raz pierwszy liofilizaty zastosowano w czasie zimnej wojny,
w latach pięćdziesiątych XX w., na zlecenie rządu USA
w celu wyprodukowania dla wojska bogatych we wszystkie
niezbędne składniki odżywcze racji żywności o małej
masie. Liofilizowaną żywność zabierał[...]
Nicienie jako wskaźnik zanieczyszczenia gleb ołowiem na terenach uprzemysłowionych DOI:10.15199/62.2019.6.24
Gleba jest biologicznie czynną warstwą powierzchniową skorupy
ziemskiej, powstałą w procesie glebotwórczym ze skały macierzystej.
Jest najcenniejszym odnawialnym bogactwem ziemi i stanowi podstawę funkcjonowania wszystkich ekosystemów lądowych. Gleba jest naturalnym
siedliskiem rozwoju wielu organizmów warunkującym rozkład
i produkcję biomasy. Środowisko glebowe zapewnia obieg materii
i przepływ energii w ekosystemie, a także filtruje wody podziemne.
Gleba jest również miejscem buforującym, filtrującym i akumulującym
szkodliwe substancje. Na wzrost zanieczyszczenia gleb wpływa wiele
czynników, takich jak rozwój przemysłu, transport czy niewłaściwa
gospodarka ściekowo-odpadowa1). Dotychczasowe badania dotyczące
możliwości utylizacji ścieków wykazały, że z osadów ściekowych
można uzyskać czysty biometan, a z odcieków przefermentowanych osadów
substancje humusowe do nawożenia gleb2). W przypadku odpadów
poważnym problemem są materiały z tworzyw sztucznych, gdyż zajmują
dużą powierzchnię składowisk oraz mają długi proces rozkładu3, 4).
Jednym z rozwiązań wykorzystania odpadowych tworzyw sztucznych
typu PET jest produkcja materiałów termoizolacyjnych5).
Potencjalnym źródłem zanieczyszczeń antropogenicznych są
metale ciężkie6). Trafiają one do środowiska z różnych źródeł7).
Zanieczyszczenia te są bardzo szkodliwe dla biologicznie czynnej
warstwy gleby, gdyż metale są mało podatne na wymywanie, długo
utrzymują się w środowisku glebowym, ograniczając przydatność
rolniczą gleb. Nadmierne nagromadzenie się metali ciężkich w glebie
niekorzystnie wpływa na zdolności adaptacyjne organizmów. W wielu
przypadkach związki te kumulują się w organizmach, doprowadzając
do zaburzeń w metabolizmie oraz zmian w budowie i funkcjonowaniu
komórek i tkanek8-10). Toksyczność metali ciężkich oraz ich
biologiczna przyswajalność zależą od wielu czynników, takich jak
ilość zanieczyszczenia i forma chemiczna, a także od właściwości środowiska
glebowego: temper[...]
Rola edukacji ekologicznej na rzecz poprawy jakości powietrza DOI:10.15199/62.2017.11.2
Na podstawie przeglądu literatury pokazano
rolę edukacji ekologicznej w działaniach
podejmowanych na rzecz poprawy jakości
powietrza. Liczne badania wskazują na małą
świadomość społeczną negatywnego wpływu
pyłów zawieszonych na zdrowie człowieka.
Jest ona konsekwencją nieodpowiedniej edukacji
ekologicznej. Działania na rzecz czystego
powietrza są podejmowane przez ludzi
tym chętniej, im wyższe jest ich wykształcenie.
Celem artykułu było przedstawienie roli
edukacji ekologicznej (formalnej i nieformalnej)
w kształtowaniu postaw koniecznych
do podejmowania działań prowadzących do
zmniejszenia emisji pyłów oraz ograniczenia
ich wpływu na zdrowie i życie człowieka.
Rozwój społeczno-gospodarczy na przełomie
XX i XXI w. obfitował w zdarzenia
potwierdzające, że edukacja ekologiczna społeczeństwa
stanowi jeden z najważniejszych
czynników wpływających na świadomość
ekologiczną społeczeństwa dotyczącą jakości
powietrza, którym oddychamy. Człowiek jako
jednostka społeczna w ciągu swego rozwoju
przejawia określoną aktywność oraz podlega
wpływom oddziaływania środowiska,
w którym żyje. Jedną z form jego działalności
jest edukacja, której wynikiem jest
określony poziom i charakter świadomości
jednostki ludzkiej oraz jej kultury1). Edukacja
ekologiczna rozumiana jest jako koncepcja
kształcenia i wychowywania społeczeństwa
na rzecz kształtowania i ochrony środowiska
przyrodniczego. Skuteczna i właściwa
ochrona powietrza atmosferycznego uzależniona
jest od poziomu wiedzy społeczeństwa
i od preferowanych przez nie stylów
życia. Edukacja ekologiczna umożliwia
łączenie wiedzy przyrodniczej z postawami
humanistycznymi. Edukacja jest to system
kształcenia, nabywania postaw, umiejętności
i wiedzy. Definicję edukacji ekologicznej
podano w deklaracji z Tbilisi jako proces
mający na celu rozwijanie ludzkiej populacji.
Rozwój powinien obejmować wiedzę,
postawy, umiejętności, motywacje, a także
obowiązek pracy indywidualnej i grupowej
sk[...]
Postępowanie służb ratunkowych w przypadku skażenia chemicznego DOI:10.15199/62.2017.12.15
Rozwój współczesnego przemysłu chemicznego ma olbrzymie
znaczenie dla obecnego postępu cywilizacyjnego. Produkcja różnego rodzaju substancji chemicznych pozwala na zaopatrzenie poszczególnych
gałęzi gospodarki w produkty wykorzystywane przez współczesnego
konsumenta w każdej sferze jego życia, co narzuca opracowywanie
coraz bardziej zaawansowanych technologii chemicznych.
Dynamiczny postęp przemysłowy i rozwój technologii produkcyjnych
wiąże się z ryzykiem niekontrolowanego bądź kontrolowanego
wydostania się związków toksycznych do środowiska naturalnego,
powodując tym samym skażenie chemiczne.
Skażenie chemiczne środowiska (zamierzone bądź niezamierzone)
wiąże się z ryzykiem ekspozycji organizmu człowieka na środki toksyczne
z jednoczesnym wywołaniem u niego objawów chorobowych.
W takich przypadkach niezbędne jest podjęcie przez właściwe służby
ratunkowe odpowiednich działań w zakresie ewakuacji i właściwego
leczenia osób poszkodowanych oraz minimalizowanie niekorzystnego
wpływu powstałego skażenia na środowisko naturalne.
Celem artykułu jest przedstawienie zasad postępowania służb ratunkowych
na miejscu wypadku masowego lub katastrofy w przypadku
wystąpienia skażenia chemicznego. Analizie poddane zostały kwestie
dotyczące procedur związanych z segregacją medyczną poszkodowanych,
z jednoczesnym uwzględnieniem możliwości narażenia na
szkodliwe substancje chemiczne. Ponadto autorzy przedstawili zasady
podejmowania właściwej dekontaminacji poszkodowanych jako
kluczowego elementu działania na miejscu skażenia oraz standardy
postępowania ratunkowego na etapie przedszpitalnym.
Istota skażenia chemicznego
Według jednej z najbardziej powszechnych definicji przez skażenie
chemiczne należy rozumieć każde zanieczyszczenie powietrza,
wody, gleby, ciała ludzkiego oraz przedmiotów substancjami
szkodliwymi dla ludzi i zwierząt1).
Skażenia mogą powstawać m.in. w wyniku awarii w zakładach
przemysłowych czy też podczas wypadków drogowych z ud[...]
Zagrożenia zdrowotne związane z zanieczyszczeniami wody pitnej. Zalety i wady doczyszczania DOI:10.15199/62.2018.7.17
Woda jest najcenniejszym bogactwem naturalnym, czynnikiem
niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest
środowiskiem, w którym przebiegają wszystkie procesy życiowe,
służy do transportu składników odżywczych i metabolitów, jest
nośnikiem i rozpuszczalnikiem składników mineralnych, bierze
udział w procesach termoregulacji. Dorosły człowiek może przeżyć
bez wody zaledwie od 3 do 5 dni, bowiem dla zapewnienia
prawidłowego przebiegu procesów życiowych niezbędne jest stałe
dostarczanie płynów do organizmu na poziomie co najmniej 1,5 L
dziennie. Szczególną wartością żywieniową charakteryzują się
naturalne wody mineralne, stanowiąc cenne źródło makro- i mikroskładników
mineralnych. Coraz więcej konsumentów wybiera wody
butelkowane, w przekonaniu, że zawierają niezbędne dla organizmu
związki mineralne, oraz że ich jakość i walory smakowe nie
budzą tylu wątpliwości co woda wodociągowa. Intensywny rozwój
cywilizacji, postępująca degradacja środowiska naturalnego, w tym
ekosystemów wodnych, oraz wzrost zanieczyszczeń fizycznych,
chemicznych i mikrobiologicznych, przyczyniają się do obniżenia
walorów użytkowych wody w codziennym życiu człowieka, w tym
również wody pitnej. Następstwem zanieczyszczenia wody jest
obecność w jej składzie różnych związków chemicznych (metali
ciężkich i związków organicznych) jak również wirusów, zarodników
patogennych grzybów, zjadliwych bakterii i form inwazyjnych
pasożytniczych pierwotniaków. Pogorszenie walorów użytkowych
wody wodociągowej, czyli jej smaku, zapachu, barwy i stopnia
twardości może być spowodowane wieloma czynnikami i często
Ewa Ochwanowskaa,*, Małgorzata Czarny-Działaka, Edyta Laurman-Jarząbekc, Magdalena Florek-
-Łuszczkid, Barbara Gworekb, Jarosław Chmielewskib
1124 97/7(2018)
Dr hab. n. o zdr. Magdalena FLOREK-ŁUSZCZKI
ukończyła studia z zakresu socjologii na Uniwersytecie
Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie,
tam też uzyskała stopień doktora nauk humanistycznych.
W 2016 r. [...]