Krajowy rynek soków pomarańczowych - ocena autentyczności i tożsamości
Soki, nektary, napoje owocowe i warzywne oraz owocowo-warzywne,
tj. produkty wytwarzane na bazie zagęszczonych soków
owocowych i warzywnych oraz ich przecierów, stanowią ponad
20% łącznej wielkości produkcji i ponad 30% wartości produkcji
napojów bezalkoholowych [4]. Pomimo tak dużego udziału
w całym sektorze, w ostatnich latach branża sokownicza odnotowuje
niewielkie lecz regularne spadki sprzedaży zarówno na
rynku krajowym, jak i na rynkach europejskich. Sytuacja ta jest
niewątpliwie spowodowana rosnącymi kosztami wytwarzania,
zróżnicowaną jakością powodującą utratę zaufania dla całego
sektora oraz niższymi przychodami potencjalnych nabywców niż
w latach ubiegłych [12].
Soki pomarańczowe są najczęściej spożywanym pod
względem smaku produktem branży sokowniczej
zarówno w Polsce, jak i całej Unii Europejskiej.
W 2012 r. ich udział w rynku krajowym wynosił
24,6%, a wspólnotowym 38,5% [12]. Tak duże spożycie soków
pomarańczowych prawdopodobnie jest efektem rosnącej
świadomości konsumentów nt. korzyści wynikających
z jego spożywania, a mianowicie: może być on stosowany
w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, korzystnie wpływa
na poprawę profilu lipidowego krwi oraz wspomaga leczenie chorób nowotworowych [1, 2, 13]. Pomimo zaostrzania
wymagań wynikających z bardzo niskiej jakości soków
(zwłaszcza z owoców południowych) oraz wdrażania działań
prowadzących do samokontroli rynku i prowadzących do
eliminacji produktów niespełniających wymagań, jak chociażby
wdrożenie przez Krajową Unię Producentów Soków
programu DSK (Dobrowolnego Systemu Kontroli Jakości),
w ostatnich kilku latach doszło ponownie do zauważalnego
wzrostu ilości produktów zafałszowanych (niespełniających
wymagań dyrektywy sokowej) [14].
Celem pracy było porównanie wybranych cech jakości
decydujących o tożsamości autentyczności soków
Grzegorz
Suwała Krajowy rynek
soków pomarańczowych
- ocena autentyczności i tożsamości
STRESZCZENIE:
Sok pomarańczowy jest najczęśc[...]
Odpowiedź na sprostowanie "Krajowy rynek soków pomarańczowych "ocena autentyczności i tożsamości", autor dr inż. Grzegorz Suwała, "Przemysł Spożywczy" nr 6/2014
W sprostowaniu do artykułu "Krajowy rynek soków pomarańczowych - ocena autentyczności i tożsamości" zamieszczonym w "Przemyśle Spożywczym" nr 9/2014 podano w wątpliwość interpretację zamieszczonych w przedmiotowym artykule wyników. Poniżej przedstawiono podstawy przyjętej interpretacji. 1. Zgodnie z wytycznymi Kodeksu Praktyki AIJN zawartość karotenoidów ogółem powinna wynosić maks.. 15 mg/l, jednak zamieszczono tam również komentarz: "Zwykle soki zawierają 2-5 mg/l karotenoidów ogółem. (…) Stężenia poniżej 2 mg/l wskazują na rozcieńczenie wodą". W związku z powyższym uzyskany wynik 1,7 mg/l tak właśnie został [...]