Charakterystyka wymiarowa ziaren wybranych odmian pszenicy
Najbardziej typową i rozpowszechnioną metodą rozdzielania materiałów sypkich jest przesiewanie. Mieszanina frakcji umieszczana jest na sicie, przez którego otwory część materiału przesypuje się, a część jest na sicie zatrzymywana. Sprawność sita uzależniona jest od szeregu czynników, do których między innymi należą: kształt i wielkość otworów sita, kształt cząstek materiału, grubość warstwy materiału na sicie, wilgotność materiału, charakter i szybkość ruchu cząstek na sicie [3]. Skład granulometryczny odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesach technologicznych, jest szczególnie istotny w procesach czyszczenia, rozdrabniania czy obłuskiwania. Najprostszą, a jednocześnie dokładną metodą obliczania składu granulometrycznego jest analiza sitow[...]
Modification of rheological properties of vegetable oils Modyfikacja reologicznych właściwości olejów roślinnych DOI:10.15199/62.2015.10.15
Raw rapeseed and soybean oils were modified by diesel
oil addn. to change their rheol. properties at low shear
rate. The flow and viscosity curves, dynamic and kinematic
viscosity and activation energy were detd. The diln. of the
vegetable oils resulted in changing their nature from Bingham
fluid to Newtonian one and in viscosity decrease.
Przedstawiono wyniki badań wpływu dodatku
oleju napędowego na właściwości reologiczne
surowych olejów rzepakowego i sojowego.
Badania przeprowadzono w zakresie niskich
prędkości ścinania (1,23-12,23 s-1). Wyznaczono
krzywe płynięcia, krzywe lepkości, lepkość
dynamiczną i kinematyczną oraz energię aktywacji.
Rozcieńczenie surowych olejów roślinnych
20-proc. dodatkiem oleju napędowego
spowodowało zmianę ich charakteru reologicznego
z cieczy binghamowskiej na ciecz
newtonowską oraz znaczny spadek lepkości.
Rosnące zapotrzebowanie na paliwa silnikowe powoduje wzrost
zainteresowania alternatywnymi źródłami energii1). Najbardziej obiecującym
rodzajem paliw alternatywnych mogących zastąpić benzynę
lub olej napędowy są biopaliwa. Są to substancje pochodzenia
roślinnego lub zwierzęcego, które ulegają biodegradacji, częściowo
przetworzone chemiczne w celu nadania właściwości zbliżonych do właściwości paliw konwencjonalnych2). W wyniku przetworzenia
odpowiednich surowców otrzymuje się alkohol etylowy, alkohol
metylowy, oleje roślinne oraz estry wyższych kwasów tłuszczowych3).
Z uwagi na to, że silniki wysokoprężne zostały zaprojektowane
do zasilania olejem napędowym zastosowanie tych paliw w stanie
czystym wymagałoby złożonych modyfikacji w konstrukcji tych silników4).
Inną możliwością efektywnego wykorzystania tych paliw jest
modyfikacja ich właściwości fizyczno-chemicznych w celu zbliżenia
ich do właściwości oleju napędowego4, 5).
W Polsce najlepsze perspektywy do produkcji biopaliw ma rzepak
oraz soja. Wytwarzany z nich olej znacznie różni się od oleju napędowego
właściwościami fizycznymi. Dotyc[...]
Wpływ obróbki ultradźwiękowej na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu galusowego DOI:10.15199/62.2018.5.13
Ekstrakcja ultradźwiękowa jest nową i wydajną metodą pozyskiwania
wielu substancji chemicznych z matrycy ciała stałego. Do głównych
jej zalet należą niskie koszty, krótki czas obróbki, przyjazność dla środowiska
oraz duża efektywność w porównaniu z tradycyjnymi metodami
ekstrakcji. Z tego powodu technika ta jest skutecznie wykorzystywana
do pozyskiwania substancji naturalnych, takich jak polisacharydy, polifenole,
flawonoidy, wanilina, karotenoidy1-4) oraz inne substancje czynne5).
Pole akustyczne indukuje wiele zjawisk fizycznych, które niszczą ściany
komórkowe, zmniejszają wymiary cząsteczek oraz intensyfikują transfer
masy. Najważniejsze efekty wywoływane przez ultradźwięki to kawitacja,
efekty cieplne oraz mikroprzepływy6). Szczególnie istotne znaczenie
w procesie ekstrakcji ultradźwiękowej ma kawitacja. Polega ona na
tworzeniu się, a następnie zapadaniu tzw. pęcherzyków kawitacyjnych
pod wpływem gwałtownych zmian ciśnienia spowodowanych oddziaływaniem
pola ultradźwiękowego. Towarzyszy temu powstawanie fali
uderzeniowej, która z kolei intensyfikuje przebieg reakcji chemicznych
oraz wywołuje wtórne efekty fizyczne. Dodatkowo kawitacja może
prowadzić do powstawania silnych strumieni akustycznych, dużych
naprężeń ścinających przy ścianach pęcherzyków kawitacyjnych, do
tworzenia się mikroprzepływów wokół powierzchni cząstek ciała stałego
oraz generowania bardzo aktywnych wolnych rodników7). Substancje
organiczne zawarte w ekstrahowanym roztworze mogą reagować z wolnymi
rodnikami i w wyniku tego oddziaływania ulegać degradacji.
Z tego względu zjawisko kawitacji akustycznej niekiedy wykorzystuje
się do rozkładu wybranych substancji chemicznych8-10).
Ostatnio dużo uwagi poświęca się wykorzystaniu ekstrakcji ultradźwiękowej
do pozyskiwania substancji biologicznie czynnych, w tym
zwłaszcza polifenoli. Większość badań prowadzi się w kierunku optymalizacji
parametrów operacyjnych, takich jak czas ekstrakcji, częstotliwość
i natężenie [...]
Wpływ sonikacji na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu kawowego DOI:10.15199/62.2019.6.17
Kwas kawowy (kwas 3,4-dihydroksycynamonowy) należy do kwasów
fenolowych. Jego cząsteczka zawiera dwie grupy hydroksylowe i jedną
grupę karboksylową. Jest on krystalicznym proszkiem o barwie żółtej do
żółtobrązowej. Kwas ten i jego pochodne są szeroko rozpowszechnione
i obecne w wielu owocach, warzywach i ziarnach zbóż1, 2). Bogatym źródłem
kwasu kawowego są cynamon, tymianek, szałwia, słonecznik oraz
czarne oliwki3, 4). Substancja ta ma silne właściwości antyoksydacyjne5),
chelatujące6), antybakteryjne7) oraz zapobiega chorobom układu krążeniowego8).
Właściwości przeciwutleniające kwasu kawowego wynikają
z obecności grup hydroksylowych w cząsteczce. W reakcjach z wolnymi
rodnikami grupy OH działają jako donory wodoru, co prowadzi do
utworzenia rodnika fenoksylowego6). Chelatowanie jonów metali przejściowych
przez kwas kawowy polega na tworzeniu kompleksów z jonami
Cu2+, Fe2+ i Fe3+, co chroni błonę komórkową przed uszkodzeniami9).
Antybakteryjne właściwości kwasu kawowego wynikają albo z hamowania
wzrostu mikroorganizmów10), albo wzrostu przepuszczalności błony
komórkowej patogenu, co prowadzi do osłabienia jego odporności na
działanie czynników zewnętrznych11). Z kolei pozytywne oddziaływanie
kwasu kawowego na system krążeniowy polega na zmniejszaniu odkładania
blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych12).
Przeciwutleniające właściwości kwasu kawowego i jego pochodnych
sprawiają, że zawierające go surowce i produkty stają się
istotnym elementem diety człowieka. Jednak podczas wielu procesów
przetwórczych dochodzi do degradacji naturalnych przeciwutleniaczy
i zmniejszenia ich aktywności antyoksydacyjnej13). Do czynników
wpływających na rozpad kwasu kawowego należą temperatura, światło
oraz promieniowanie14). Nebesny i Budryn15) wykazali spadek
aktywności przeciwutleniającej kwasu kawowego i innych związków
fenolowych podczas konwekcyjnego i mikrofalowego suszenia ziarna
kawy. Patil i współpr.16) stwierdzili spadek aktywnoś[...]
Quality of biomass briquettes as stock for thermochemical conversion and syngas production Jakość brykietów z biomasy jako surowca do termochemicznego przetwarzania i produkcji gazu syntezowego DOI:10.12916/przemchem.2014.1986
Com. straw briquettes from 6 Polish plants from their
prodn. lines were studied for d., humidity, ash, S, K and N
contents and calorific values by std. methods. They met
both the std. quality requirements and emission limits and
can be used as solid fuel.
Zbadano wybrane wyróżniki jakości brykietów
wytworzonych za pomocą linii technologicznej
do brykietowania słomy znajdującej się
w przedsiębiorstwie Ursus S.A. Skład chemiczny
brykietów ze słomy był typowy dla innych
brykietów z biomasy. Jakość badanych
brykietów odpowiada standardom i umożliwia
ich zastosowanie do termochemicznej konwersji
lub produkcji gazu syntezowego.
Produkcja roślinna może być niewyczerpanym źródłem odnawialnych
surowców dla różnych gałęzi przemysłu. Ostatnie lata przyniosły wzrost
zainteresowania energetyki biomasą pochodzącą z leśnictwa, rolnictwa
i przemysłu przetwarzającego ich produkty. Zwiększenie wykorzystania
biomasy w procesach energetycznych leży w interesie wszystkich
obywateli, ponieważ oszczędza surowce kopalne oraz zmniejsza emisję
ditlenku węgla wydzielanego w procesach spalania oraz przerobu węgla
kamiennego i brunatnego lub ropy naftowej. Użytkowanie surowców
roślinnych poszerza rynki zbytu i daje pracę licznej rzeszy rolników,
może również stanowić niewyczerpalne źródło surowców stosowanych
w przemyśle chemicznym, uzyskanych metodą konwersji chemicznej
(zgazowanie i synteza z gazu syntezowego) lub biochemicznej (procesy
fermentacyjne)1). Dlatego też uprawa roślin na cele energetyczne zyskała
w wielu krajach specjalne preferencje prawne i finansowe.
W warunkach Unii Europejskiej przykładem takich preferencji był
system dopłat do roślin energetycznych, który obowiązywał w latach
2007-2009, na mocy Rozporządzenia Rady (WE) Nr 2012 z 19 grudnia
2006 r. Energetyczne wykorzystanie biomasy wspierane jest
przez wiele wspólnotowych przepisów, które są transponowane do
ustawodawstwa krajów członkowskich. W polskim prawie znajduje
to odzwierci[...]