Polska gospodarka mięsna po wejściu do UE
Wejście do UE zmieniło warunki prowadzenia działalności wszystkich podmiotów sektora mięsnego. Wymusiło ono przede wszystkim dostosowanie warunków produkcji, obrotu i przetwórstwa mięsnego do standard[...]
Sektor napojów alkoholowych po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej
W artykule przedstawiono: popyt na napoje alkoholowe, zmiany cen napojów alkoholowych, handel zagraniczny napojami alkoholowymi w 2004 r. oraz wyniki produkcyjne sektora napojów alkoholowych: kierunki[...]
Polska gospodarka mięsna w przeddzień integracji z Unią Europejską
15 lat transformacji zmieniło zasady funkcjonowania i struktury polskiego sektora mięsnego, dostosowując je nie tylko do gospodarki rynkowej, lecz także do działania na wspólnym rynku europejskim. W w[...]
Gospodarcze skutki integracji z UE w sektorze mięsnym w Polsce
Autor w sposób udokumentowany opisuje wpływ na sytuację gospodarczą sektora mięsnego w Polsce w związku z integracją z UE. Obok wydatków inwestycyjnych wynikających z dostosowania do prawa europejskie[...]
Stan ekonomiczny przetwórstważ w przeddzień integracji z UE
Zbliżająca się integracja z Unią Europejską następować będzie w trudnych warunkach ekonomicznych prowadzenia działalności w zakresie pierwotnego i wtórnego przetwórstwa zbóż. Te utrudnienia wynikająz [...]
Rynek, produkcja i przetwórstwo zbóż po wejściu do UE
Wejście Polski do UE zasadniczo zmieniło warunki prowadzenia działalności gospodarczej w całym łańcuchu produkcyjno-handlowym sektora zbożowego. Dla tego sektora najważniejsze było: ? wprowadzenie dop[...]
Sektor napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz przetworów owocowych i warzywnych w Polsce po akcesji*)
Wpływ integracji z UE na sektor produkcji napojów i przetwórstwa owocowo-warzywnego był mniejszy niż w innych działach polskiej gospodarki żywnościowej. W tych sektorach nastąpiło również ożywienie produkcyjne, wzrost eksportu i popytu krajowego oraz poprawa stanu ekonomicznego przedsiębiorstw. Skala tego ożywienia była jednak mniejsza, co spowodowało niewielkie osłabienie pozycji ocenianych[...]
Developmental tendencies of Polish food industry
Accession of Poland to the European Union caused a distinct economic animation in the whole agricultural sector, and especially in food industry. The scale of production and export growth became large. The conditions and financial condition of the whole sector was visibly improved. The mentioned phenomena have a solid background as Polish food producers are competitive on the European market[...]
Tendencje rozwojowe polskiego przemysłu spożywczego
Przystąpienie Polski do UE wywołało wyraźne ożywienie gospodarcze w całym sektorze rolnym, a zwłaszcza w przemyśle spożywczym. Skala wzrostu produkcji i eksportu była duża. Wyraźnie poprawiły się wyniki i stan finansowy całego sektora. Zjawiska te mają trwałe podstawy, gdyż polscy producenci żywności są konkurencyjni na rynku europejskim, a przyspieszenie rozwoju gospodarczego Polski skutku[...]
Polski rynek żywności i napojów
Orozwoju każdego rynku krajowego, w tym także rynku żywności i napojów, decyduje dynamika wzrostu gospodarczego danego kraju i cykle koniunkturalne mierzone tempem wzrostu produktu krajowego brutto (PKB). Pod tym względem Polska należy do szybko rozwijających się krajów i jest w fazie szczytowej obecnego cyklu koniunkturalnego. Tempo wzrostu PKB wynosi obecnie ponad 6%. Po kilkuletnim zasto[...]