Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Krzysztof Krosowiak"

Zastosowanie ozonu w przemyśle spożywczym

Czytaj za darmo! »

Ozon został odkryty przez C. F. Schönbeina w 1839 r. [8]. Niemieckie Cesarskie Ministerstwo Zdrowia w 1917 r. przeprowadziło badania nad oddziaływaniem ozonu na mikroorganizmy (w stężeniu 3 ppm, co 3-4 h, skutecznie niszczył ponad 95% zarodników znajdujących się na powierzchni pożywek hodowlanych) i dopuściło stosowanie go w chłodniach do przechowywania mięsa [7]. Obecnie jest powszechnie s[...]

Ozon w wyjaławianiu i oczyszczaniu podłoży fermentacyjnych

Czytaj za darmo! »

The aim of these research was the examination of possibility of using the ozone in the process of purification and sterilization of fermentative medium used in bioethanol production. The results of these research showed that ozone doesn't have a negative effect on fermentation. The method of cold sterilization with using ozone seems to be more economic and suitable in bioethanol production. T[...]

 Strona 1