Polski handel zagraniczny groszkiem mrożonym i konserwowym
Green peas is used in Poland in 70% for processing - mainly in production of frozen and tinned peas. The export of frozen peas in 2004-2006 increased comparing to 2001-2003 by 56%. The export of tinned peas grew by 32%. The green peas are being sold mainly to CIS countries (especially Russia), to new member of EU and Canada. Groch (Pisum sativum) wykorzystywany jest w Polsce w 70% do przetwó[...]
Polski handel zagraniczny przetworami pomidorowymi
Zbiory świeżych pomidorów w 2007 r. osiągnęły rekordowy poziom 277 tys. t. Produkcja keczupu i sosów pomidorowych wzrosła w stosunku do 2003 r. o ponad 60%; ten wzrost produkcji wynikał przede wszystkim ze zwiększenia importu koncentratu pomidorowego do produkcji keczupu. Produkcja soków była większa o 36%, a mrożonek o 79%. Produkcja koncentratu pomidorowego utrzymywała się w tym okresie na p[...]
Eksport produktów ogrodnictwa do Rosji
Rosja jest głównym pozaunijnym odbiorcą polskich produktów rolno-żywnościowych. W strukturze sprzedaży na ten rynek dominują produkty przetworzone (głównie przetwory owocowo-warzywne, mięsne, zbożowe i cukiernicze) oraz mięso, owoce, warzywa i cukier. Udział Rosji w wartości polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2007 r. wynosił 4,6% wobec 7,7% w 2004 r. W polskim eksporcie produktów ogrodnictwa udział Rosji w 2007 r. wynosił 6,6%, a w 2004 r. - 12,6%. Zmniejszenie znaczenia Rosji w sprzedaży wynikało głównie z wprowadzenia w listopadzie 2005 r. ograniczeń w przywozie z Polski świeżych owoców i warzyw oraz suszy owocowych i warzywnych. Ograniczenia te zniesiono w listopadzie 2008 r. Wprowadzone zostały natomiast nowe przepisy dotyczące eksportu owoców i warzyw do Federa[...]
Sytuacja na rynku przetworów warzywnych
Łączna produkcja przetworów warzywnych w 2010 r. (w firmach zatrudniających
powyżej 9 osób) wynosiła 970 tys. t i była o 3% mniejsza od notowanej w 3
poprzednich latach oraz o 36% większa w porównaniu ze średnią produkcją w okresie
2001-2003. Rekordowy poziom produkcji przetworów warzywnych (1028 tys.
t) notowano w 2008 r., głównie w wyniku znaczącego wzrostu produkcji mrożonek
po wysokich zbiorach warzyw gruntowych w 2007 r.
W ostatnich 10 latach dynamicznie wzrastała produkcja marynat warzywnych
(głównie ogórków, papryki i mieszanek warzywnych). W 2010 r. większa niż na
początku ubiegłej dekady była też produkcja keczupu i sosów pomidorowych
(wzrost o 80%) oraz warzyw mrożonych (o 46%). Zwiększyła się również produkcja
kiszonej kapusty w firmach przemysłowych (w mikrofirmach produkcja kiszonej
kapusty, w wyniku spadku spożycia, zdecydowanie się obniża). W 2010 r. w stosunku
do średniej z lat 2001-2003 mniejsza była produkcja suszy warzywnych i koncentratu
pomidorowego.
Struktura produkcji przetworów warzywnych nie zmieniała się znacznie.
Główną pozycję stanowią mrożone warzywa. Ich udział w produkcji przetworów
z warzyw w latach 2001-2003 stanowił 46%, a w ostatnich latach wahał się w granicach
49-51%. Nieznacznie wzrósł udział koncentratu pomidorowego i marynat
warzywnych. Mniejsze było natomiast znaczenie produkcji konserw warzywnych,
kwaszonek oraz warzyw tymczasowo zakonserwowanych.Wartość eksportu przetworów warzywnych (bez przetworzonych grzybów oraz
ziemniaków) wykazuje w ostatniej dekadzie wyraźną tendencję wzrostową. W 2010
r. osiągnęła rekordowy poziom 318 mln euro
i była o 9% wyższa od notowanej w 3 poprzednich
latach i ponad 2-krotnie wyższa
niż w latach 2001-2003. Wartość importu
przetworzonych warzyw w 2010 r. wynosiła
186 mln euro, wobec 152 mln w latach
2007-2009. W pierwszych trzech latach
ubiegłej dekady średnia wartość importu
była blisko 3-krotnie mniejsza i wyniosła 66 mln euro. Saldo handlu zagranicznego[...]
Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami
Polska jest największym w UE producentem i eksporterem mrożonek owocowych
(głównie mrożonych truskawek, wiśni, porzeczek, malin i agrestu) oraz
drugim (po Belgii) producentem i eksporterem mrożonych warzyw (zwłaszcza
mrożonej marchwi, cebuli, kalafiorów i pomidorów).
Eksport polskich mrożonek owocowych i warzywnych
Najważniejszym rynkiem zbytu polskich mrożonek owocowo-warzywnych
pozostają kraje Wspólnoty (głównie Niemcy, Holandia, Belgia, Wlk. Brytania Francja). Udział UE-27 w łącznej wartości eksportu mrożonych owoców
i warzyw w 2011 r. wyniósł 83%, wobec średnio 85% w latach 2004-2006. Udział
krajów WNP (przede wszystkim Rosji, Ukrainy i Białorusi) wzrósł z 10 do 11%,
Przystąpienie Polski do UE
nie wpłynęło znacząco na
zwiększenie wolumenu eksportu
większości mrożonek
owocowych i warzywnych,
przyczyniło się natomiast
do zdecydowanego zwiększenia
wolumenu i wartości
importu mrożonych owoców
i warzyw.
mgr Anna Bugała, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
* dane wstępne
Rys. 2. Struktura wartości eksportu mrożonych owoców i warzyw [...]
Polski handel zagraniczny przetworami owocowymi i warzywnymi
Eksport przetworów owocowo-warzywnych (bez przetworzonych
grzybów oraz ziemniaków) w 2011 r. stanowił 8,6% łącznej
wartości eksportu produktów rolno-spożywczych, wobec 8,5%
w 2010 r. i 9,3% w 2009 r. Udział importu wynosił odpowiednio
5,5; 5,8 oraz 5,3%.
W 2011 r. dodatnie saldo obrotów przetworami owocowymi
wzrosło o 28% w stosunku do 2010 r. i wyniosło 474 mln
euro. Saldo handlu przetworzonymi warzywami w latach
2009-2011 było stabilne i kształtowało się w granicach 140-
-143 mln euro.
W 2011 r. eksport przetworów owocowych
obniżył się o 15% do 631,1 tys. t,
a jego wartość wzrosła o 21% do 958,2
mln euro. Średnie ceny eksportowanych
przetworów były o ponad 40% wyższe niż w poprzednich
dwóch latach i wyniosły 1,51 euro/kg.
W 2011 r. niższy był eksport większości przetworów
owocowych (poza suszami), a najbardziej zmniejszyła się
sprzedaż soków owocowych oraz mrożonek (tabela 1).
Eksport soku jabłkowego (głównie zagęszczonego) obniżył
się o 15% do 200,4 tys. t. Wartość eksportu soku jabłkowego
zwiększyła się o 50% do 273,8 mln euro w wyniku
wzrostu cen tego produktu z 0,77 do 1,37 euro/kg. Podobnie
jak w latach poprzednich, głównym odbiorcą zagęszczonego
soku jabłkowego były Niemcy oraz Wielka
Brytania, Austria i Holandia. Eksport mrożonek owocowych
obniżył się o 15% do 263 tys. t. Niższa była sprzedaż
większości rodzajów mrożonek, a najbardziej zmniejszył
się eksport mrożonych truskawek. Wartość eksportu
mrożonych owoców wzrosła o 8%, a średnie ceny mrożonek
zwiększyły się o 27% do 1,35 euro/kg (niższe były
tylko ceny mrożonych m[...]
Polski handel zagraniczny przetworami owocowymi i warzywnymi z krajami WNP
Wspólnota Niepodległych Państw (WNP) zaczęła funkcjonować w 1991 r.
Obejmuje obecnie 11 krajów: Armenię, Azerbejdżan, Białoruś, Kazachstan, Kirgistan,
Mołdawię, Rosję, Tadżykistan, Turkmenistan, Ukrainę1 i Uzbekistan. W latach 1993-
2009 do WNP należała również Gruzja. Na terenie ugrupowania zamieszkuje blisko
285 mln mieszkańców.
Kraje WNP są głównym pozaunijnym odbiorcą polskich owoców, warzyw i ich
przetworów. Udział tego ugrupowania w polskim eksporcie produktów ogrodnictwa
w latach 2011-2013 wynosił 29,4%, wobec średnio 14,3% w okresie 2005-2007.
Wzrost jego znaczenia był przede wszystkim efektem większego eksportu produktów
świeżych (zwłaszcza jabłek). W polskim imporcie owoców, warzyw i ich przetworów
udział krajów WNP był zdecydowanie mniejszy i wynosił odpowiednio: 2,9
oraz 3,2%.
Udział krajów WNP w łącznym eksporcie przetworzonych owoców i warzyw
w latach 2005-2013 był w miarę stabilny i wahał się w granicach 9-11% (w latach
2011-2013 wynosił średnio 9,8%, wobec 9,6% w okresie 2005-2007). W polskim
imporcie udział krajów WNP był bardziej zróżnicowany - od 2,7% w 2008 r. do [...]
Sytuacja na rynku mrożonek owocowych i warzywnych w 2014 r. DOI:10.15199/64.2015.3.1
Polska należy do największych w UE producentów i eksporterów mrożonek
owocowych i warzywnych (głównie mrożonych truskawek, malin, porzeczek, wiśni
oraz mrożonej marchwi, cebuli, pomidorów i kalafiorów).
W 2014 r. udział mrożonek owocowych w łącznej wielkości produkcji przetworów
owocowych i warzywnych utrzymał się na poziomie roku poprzedniego
i wynosił 19%, wobec 15% średnio w latach 2010-2012, a udział mrożonek warzywnych
zwiększył się z 25% w okresie 2010-2012 do ok. 28% w kolejnych dwu
latach. Produkcja mrożonek owocowych kształtowała się na poziomie 430 tys. t
i była o 2% mniejsza aniżeli w 2013 r. oraz o 23% większa od średniej z lat 2010-
2012. Spadek produkcji mrożonych owoców w 2014 r., przy wzroście zbiorów
malin i truskawek, wynikał przede wszystkim z mniejszej podaży wiśni i czarnych
porzeczek1. Produkcja mrożonych warzyw, w rezultacie większych zbiorów krajowych2,
osiągnęła rekordowy poziom 650 tys. t, tj. odpowiednio o 2% i 15% więcej
niż w poprzednich okresach. Udział eksportu w produkcji mrożonek owocowych
w 2014 r. wynosił 74%, zaś warzywnych blisko 60%.
Wartość eksportu mrożonych owoców i warzyw w 2014 r. stanowiła 54%
łącznej wartości sprzedaży przetworów owocowych i warzywnych, wobec 58%
w 2013 r. i średnio 49% w latach 2010-2012.Udział mrożonych owoców w wartości polskiego eksportu mrożonek wynosił
podobnie jak w latach 2010-2012 ok. 66% (zwiększył się udział mrożonych malin,
zmniejszył mrożonych truskawek, wiśni i porzeczek). W grupie mrożonek warzywnych
największy udział mają "pozostałe warzywa mrożone" ujęte łącznie w zestawieniach
statystycznych (m.in. marchew, cebula, kalafiory, brokuły i brukselka).
W strukturze eksportu stabilny, na poziomie 5%, był udział mrożonych mieszanek
warz[...]
Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami i warzywami DOI:10.15199/64.2015.10.4
Polska należy do największych światowych eksporterów mrożonych owoców
i warzyw. W eksporcie dominują truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest,
warzywa strączkowe, marchew, cebula, kalafiory, pomidory i mieszanki warzywne.
W artykule przedstawiono sytuację na rynku mrożonek owocowych i warzywnych
w 2014 r. w relacji do roku poprzedniego i średniej z lat 2010-2012.Wstęp
W 2014 r. Polska była największym światowym eksporterem mrożonek owocowych
(przed Chile, Serbią, Kanadą i USA) oraz szóstym (po Belgii, Chinach,
Hiszpanii, Meksyku i Holandii) eksporterem mrożonych warzyw. Dodatnie saldo
handlu zagranicznego mrożonkami owocowymi i warzywnymi w 2014 r. wynosiło
522 mln EUR, wobec 556 mln EUR w 2013 r. i średnio 471 mln EUR w 2010-2012.
W eksporcie mrożonych owoców dominowały truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki
i agrest, a mrożonych warzyw - warzywa strączkowe, marchew, cebula,
kalafiory, pomidory i mieszanki warzywne. W strukturze importu mrożonych owoców
do Polski największy udział miały jagody, maliny i truskawki, natomiast mrożonych
warzyw - szpinak, papryka i kukurydza.
Eksport
Najważniejszym rynkiem zbytu polskich mrożonek owocowo-warzywnych pozostają
kraje Wspólnoty (głównie Niemcy, Francja, Belgia, Wlk. Brytania i Holandia).
Udział UE-28 w łącznej wartości eksportu mrożonych owoców i warzyw w 2014 r.
wyniósł 84%, wobec średnio 82% w latach 2010-2012. Udział krajów WNP zmniejszył
się z 11 do 9%. Największym rynkiem zbytu mrożonek pozostała Rosja, choć
jej znaczenie w wyniku wprowadzonego w sierpniu 2014 r. embarga na wwóz produktów
ogrodniczych1 zmniejszyło się z 9 do 6%. Udział pozostałych krajów utrzymał
się na poziomie 7% (głównymi odbiorcami w tej grupie była Norwegia, Stany
Zjednoczone, Szwajcaria i Kanada).
Wartość eksportu mrożonek owocowych i warzywnych w 2014 r. stanowiła
41% łącznej wartości eksportu przetworów owocowych i warzywnych, wobec 40%
w 2013 r. i średnio 42% w latach 2010-2012.
Eksport mrożonych owoców[...]
Polski handel zagraniczny produktami ogrodnictwa z USA DOI:10.15199/64.2016.3.1
Stany Zjednoczone są największym odbiorcą polskich produktów ogrodniczych
spośród krajów nienależących do UE i WNP. W 2014 r. eksport owoców, warzyw
i ich przetworów do Stanów Zjednoczonych wynosił 41,6 mln USD, co stanowiło
1,5% łącznej wartości polskiego eksportu produktów ogrodniczych.
Negocjowane Transatlantyckie Partnerstwo w dziedzinie Handlu i Inwestycji (TTIP)
pomiędzy UE a USA może być dla Polski szansą na zwiększenie eksportu produktów
ogrodniczych, zwłaszcza w sytuacji utrzymania embarga w handlu z Rosją.Wstęp
Zgodnie z przepisami obowiązującymi w Stanach Zjednoczonych Polska może
eksportować na ten rynek jedynie owoce i warzywa świeże będące na listach FAVIR
(Fruit and Vegetables Import Requirements) oraz w systemie Animal and Plant Health
Inspection Service (APHIS). W wykazie zatwierdzonych produktów znajdują się
obecnie: czosnek, chrzan, papryka, pomidory1, marchew (import jedynie przez
porty północnoatlantyckie), truskawki i borówki. Wprowadzenie na rynek USA owoców
i warzyw, których nie ma na liście towarów zatwierdzonych, wymaga wszczęcia
procesu dopuszczenia do rynku2.
Od lipca 2013 r. negocjowane jest porozumienie pomiędzy Stanami Zjednoczonymi
a Unią Europejską - Transatlantyckie Partnerstwo w dziedzinie Handlu
i Inwestycji (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP). Ma ono na celu
utworzenie największej na świecie strefy wolnego handlu. Aby porozum[...]