Wpływ sposobu suszenia odpadów owocowych na zmiany ich właściwości fizykochemicznych DOI:10.15199/62.2018.5.15
Jak podaje Daniel i współpr.1) rolnictwo, chów zwierząt oraz
przemysł przetwórczy płodów rolnych wytwarzają ogromne ilości
odpadów organicznych w formie płynnej i półpłynnej. Przetwarzanie
ich jest dużym wyzwaniem dla przemysłu, władz lokalnych, naukowców
i inżynierów.
Ilości odpadów, które powstają podczas przerobu owoców i warzyw
wynoszą 20-25% przerabianego surowca2). Według Kumider3) ilość odpa-dów wytwarzanych z przerobu owoców i warzyw to nawet 35% ich masy.
Największy udział w powstających odpadach mają wytłoki. Są one tanim
oraz łatwo dostępnym materiałem do przetwarzania, który dodatkowo
może zostać wykorzystany do różnych celów4). Z drugiej strony wytłoki
owocowo-warzywne są materiałem bardzo nietrwałym i niestabilnym, ze
względu na dużą zawartość wody, która może prowadzić do szybkiego
wzrostu zanieczyszczeń mikrobiologicznych na terenie zakładu oraz
w jego otoczeniu. Dlatego większość tego typu odpadów trafia na wysypiska
z dużą szkodą zarówno dla gospodarki, jak i środowiska4).
Krajewska i Miłek5) oraz Wichrowska i Żary-Sikorska6) stwierdzili,
że skład chemiczny wytłoków jabłkowych zależy od takich czynników,
jak odmiana jabłek, okres ich przerobu, ilość otrzymanego soku surowego
oraz sposób przetwarzania na soki. Mimo problemów niestabilności
biologicznej zawierają one ponad 20% suchej masy, w tym ok.
7% cukrów, 0,6-0,9% kwasów organicznych, a ponadto 2% substancji
pektynowych, 5-6% błonnika, duże ilości polifenoli oraz śladowe ilości
białka, mikro- i makroelementów (wapń, magnez, żelazo i potas)7).
Ze względu na dużą ilość składników odżywczych wytłoki jabłkowe
najczęściej wykorzystywane są jako pasza, co powoduje zmniejszenie
kosztów żywienia zwierząt2, 8-10). Duża zawartość błonnika i jego frakcji
pozwala na wiązanie metali i skuteczne usuwanie ich z organizmu,
a dodatkowo znacznie poprawia perystaltykę jelit, zapobiega nie tylko
cukrzycy, ale także otyłości, miażdżycy i chorobom serca2, 11). W swoich
badaniach[...]
Wpływ dodatku wycierki ziemniaczanej na proces zagęszczania mieszanek perzu DOI:10.15199/62.2018.5.16
Karmienie zwierząt paszą wysokiej jakości w pełni pokrywającą
zapotrzebowanie na składniki odżywcze powinno być priorytetowym
zadaniem hodowcy. Od tego bowiem zależy prawidłowy rozwój
i wysoka produkcyjność. Na jakość paszy ma wpływ przede wszystkim
dobór komponentów zapewniających zbilansowaną dietę oraz
odpowiednio dobrane funkcjonalne dodatki paszowe, które uzupełniają
zapotrzebowanie na składniki bioaktywne. Żywienie zwierząt powinno
być oparte na zdrowych zasadach i na paszy możliwie jak najbardziej
zbliżonej do tej, którą spożywają zwierzęta wolno żyjące w przyrodzie.
W celu urozmaicenia monodiety zwierząt hodowlanych, np. bydła lub
trzody chlewnej, poszukiwane są możliwości wykorzystania różnych
roślin zielarskich i przyprawowych, w tym i leczniczych jako dodatków
do pasz.
Po wprowadzeniu w Polsce zakazu stosowania antybiotyków jako
stymulatorów wzrostu1) zintensyfikowano prace badawcze nad poszukiwaniem
różnych alternatywnych dodatków paszowych, które mogłyby
zastępować tego typu preparaty lub przyczynić się do osiągania
podobnych efektów zdrowotnych w produkcji zwierzęcej2). Spośród
różnych dodatków na uwagę zasługują rośliny lub części roślin, np.
kłącza perzu lub uzyskiwane z nich preparaty.
Perz jako roślina lecznicza jest stosowany wyłącznie w medycynie
ludowej oraz wspomagająco w leczeniu różnego rodzaju schorzeń.
Częścią leczniczą perzu są najczęściej kłącza. Najlepsze pod względem
zawartości związków biologicznie aktywnych korzenie perzu są pozyskiwane
wiosną lub jesienią, latem natomiast najbogatsze w składniki
odżywcze są części nadziemne. Kłącza stanowią białawe lub żółtawe
podziemne pędy o średnicy 1,5-4 mm z twardymi, spiczastymi końcami.
Zawierają dużo węglowodanów i służą jako rezerwy pokarmowe
dla rośliny3-6).
Producenci pasz poszukują produktów pochodzenia naturalnego,
które mogą być alternatywą syntetycznych analogów stosowanych
jako funkcjonalne dodatki do pasz o właściwościach prozdrowotnych.
738 [...]
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH KWASU P-KUMAROWEGO I JEGO SOLI
W pracy przedstawiono wpływ kwasu p-kumarowego (4-hydroksycynamonowego) i jego soli z litem, sodem,
potasem, rubidem i cezem na rozwój wybranych bakterii i grzybów. Badania przeprowadzono w stosunku do
następujących mikroorganizmów: Escherichia coli (EC), Bacillus subtilis (BS), Pseudomonas aeruginosa (PA),
Proteus vulgaris (PV), Staphylococcus aureus (SA), Candida albicans (CA). Aktywność mikrobiologiczna
określona była na podstawie wartości gęstości optycznej hodowli bulionowych testowanych drobnoustrojów
z roztworami badanych związków po 24 i 48 godzinach inkubacji.
Słowa kluczowe: kwas p-kumarowy, p-kumaryniany metali alkalicznych, właściwości przeciwbakteryjne
Investigations of antimicrobial properties of p-coumaric acid and its salts
Abstract:
The effect of p-coumaric acid (4-hydrokxycinnamic) and its salts with lithium, sodium, potassium, rubidium and
cesium in the growth of selected bacteria and fungi. The research was carried for the following microorganisms:
Escherichia coli (EC), Bacillus subtilis (BC), Candida albicans (CA), Pseudomonas aeruginosa (PA), Proteus
vulgaris (PV), Staphylococcus aureus (SA). Microbial activity was determined by comparing the optical density
bouillon cultures of microorganisms tested with solutions of compounds 24 and 48 hours of incubation.
Keywords: p-coumaric acid, alkali metal p-coumarates, antimicrobial activity
1. Wstęp
Pojawienie się reakcji alergicznych na różne dotychczas stosowane preparaty z grupy
dezynfekantów, leków, konserwantów, a także wzrost odporności drobnoustrojów zmusza do
poszukiwania nowych, bezpiecznych dla człowieka i środowiska naturalnego związków o potencjalnych
właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Kwas benzoesowy to od wielu lat znany i stosowany środek
o właściwościach bakteriobójczych. Działanie jego jest jednak ograniczone co do zakresu pH i gatunków
drobnoustrojów, których hamuje rozwój [1,2]. Dlatego też w ostatnich czasach duże zainteresowanie
b[...]