Wpływ nadtlenku wodoru i odczynnika Fentona na eliminację bakterii Listeria monocytogenes z osadów ściekowych DOI:10.15199/62.2018.9.42
W Polsce dla małych i średnich oczyszczalni ścieków rolnicze
wykorzystanie osadów jest najbardziej korzystne1), zwłaszcza w tych
rejonach, w których w użytkowaniu rolniczym dominują gleby lekkie
i ubogie w warstwę próchnicy2). W osadach ściekowych występują
jednak liczne mikroorganizmy potencjalnie chorobotwórcze oraz
patogenne, przy czym do najczęściej identyfikowanych bakterii należą:
Salmonella spp., Shigella spp., Escherichia coli, Pseudomonas
aeruginosa, Clostridium perfringens, Proteus vulgaris oraz Listeria
monocytogenes2, 3). Analizy zachowania L. monocytogenes w ściekach
i osadach przeprowadzili Garrec i współpr.4). Największą liczbę tych
bakterii w osadzie stwierdzono w ilości 5,3·101-2,8·104 jtk/g suchej
masy (s.m.) w 93% pobranych próbek. Liczba bakterii Listeria
spp. kształtowała się na tym samym poziomie zarówno w zmieszanych,
jak i odwodnionych osadach (11-35 jtk/g s.m.). W przypadku
L. monocytogenes stwierdzono liczebność nie większą niż 4,3 jtk/g
i jej obecność w 70% osadów zmieszanych oraz 73% odwodnionych.
W niesprzyjających warunkach środowiska liczne bakterie patogenne,
dzięki wstrzymaniu wzrostu i syntezy ściany komórkowej oraz
poprzez spowolnienie przemian metabolicznych, uzyskują możliwość
przetrwania i uaktywnienia się w bardziej korzystnym środowisku5).
Szczególną oporność L. monocytogenes na warunki środowiska
w porównaniu z innymi bakteriami stwierdzili Pourcher i współpr.6).
Według niektórych autorów7, 8) u bakterii L. monocytogenes w niesprzyjających
warunkach środowiskowych (m.in. w stresie głodowym)
może występować zjawisko VBNC (viable but nonculturable). Istnieje
pogląd, że stan ten jest genetycznie zaprogramowaną odpowiedzią
bakterii na stresy środowiskowe, umożliwiającą przetrwanie w bardzo
trudnych warunkach. Mimo pewnych rozbieżności dotyczących traktowania
zjawiska VBNC przez różnych badaczy, pewne jest, że bakterie
znajdujące się w tym stanie są ewidentnym zagrożeniem, ponieważ
[...]
Effect of sewage sludge liming on inactivation of Ascaris suum eggs. Wpływ wapnowania osadów ściekowych na inaktywację jaj Ascaris suum
Eggs of intestinal parasites (Ascaris suum) were added
to dehydrated municipal sewage sludge and treated with
doses of CaO or Ca(OH)2 (20% or 26%). The treatment
resulted in increasing the pH values up to above 12 and
achieving the effective degree of the sludge sanitization
(near 100%). CaO was not more efficient than Ca(OH)2. W celu uzyskania osadów ściekowych bezpiecznych
z sanitarnego punktu widzenia przeprowadzono
badania, których zadaniem było
sprawdzenie skuteczności eliminacji żywych
jaj pasożytów jelitowych w procesie wapnowania.
Próby doświadczalne stanowiły odwodnione
komunalne osady ściekowe, do których
wprowadzano zawiesinę jaj Ascaris suum,
a następnie aplikowano odpowiednie dawki
wapna palonego (CaO) i hydratyzowanego
(Ca(OH)2) w ilości 20 i 26%. Uzyskane wyniki
wskazują, że zastosowane dawki wapna pozwalają
na osiągnięcie wysokiej wartości pH,
co z kolei przyczynia się do uzyskania efektywnego
stopnia higienizacji i uzyskania produktu,
który może zostać wykorzystany rolniczo.
Powstające w procesach biologicznego oczyszczania ścieków
osady ściekowe charakteryzują się znaczną zawartością materii
organicznej, makro- i mikroskładników, co sprawia, że mogą być wykorzystywane w nawożeniu terenów rolniczych i leśnych oraz
do rekultywacji terenów zielonych. Dla małych i średnich oczyszczalni
ścieków przyrodnicze zagospodarowanie osadów okazuje się
najbardziej korzystne. Pochodzące z takich obiektów osady cechują
się małą zawartością metali ciężkich, dzięki czemu po procesie
higienizacji mogą być wykorzystywane do celów nawozowych1).
Oprócz wielu korzystnych aspektów charakteryzujących osady przemawiających
za ich rolniczym zagospodarowaniem, istnieją również
znaczne ograniczenia. Jednym z głównych zagrożeń dla środowiska
wynikających ze stosowania osadów jest obecność w ich składzie
chorobotwórczych drobnoustrojów i jaj pasożytów jelitowych. Jaja
Ascaris, Trichuris i [...]
Evaluation of some physical and chemical indicators of water from the carp-breeding ponds. Ocena wybranych wskaźników fizykochemicznych wód pochodzących z hodowli stawowej karpia
Water samples were collected from ponds for breeding
carp at the water inlet to the pond, in the pond and at the
outlet to the receiver. The concns. of Cl and Cl ions were
slightly higher than allowed under Polish conditions. Przedstawiono wyniki badania wód pochodzących
ze stawów przeznaczonych do hodowli
karpia. Próbki wody pobierano z dwóch stawów
hodowlanych, zlokalizowanych na terenie
województwa kujawsko-pomorskiego, przy
czym w każdym obiekcie wyznaczono punkty
kontrolne w miejscu dopływu wody do stawu
(1), w stawie (2) oraz na odpływie do odbieralnika
(3). Pobierane próbki wody wykazywały
nieznaczne zmiany jakościowe pod względem
chemicznym w stosunku do obowiązujących
rozporządzeń w sprawie stanu wód powierzchniowych
w Polsce.
Pogarszający się stan środowiska przyrodniczego, w tym również
niska jakość wód powierzchniowych, przyczyniają się do trudności
w zaspokajaniu wodnych potrzeb gospodarstw rybackich. Stan ten jest
wynikiem nie tylko niedoborów ilościowych wody, lecz występuje na
skutek silnej antropopresji związanej z rozwojem przemysłu, co prowadzi
do znacznego zanieczyszczenia wód powierzchniowych1). Potrzeby wodne
stawów rybnych obejmują ilość wody niezbędną do ich zalania, podtrzymywania
zalewu oraz stałej wymiany w okresie eksploatacji. Wielkość
zapotrzebowania wodnego zależy od powierzchni stawów, rodzaju i stanu
uwilgotnienia gruntu bezpośrednio przed zalewaniem oraz głębokości wód
gruntowych2). Stawy stanowią często ogniwo lokalnego systemu wodnogospodarczego,
przyczyniając się do zwiększenia retencji wody i regulacji poziomu wód gruntowych na terenach przyległych3). Do stawów hodowlanych
wprowadza się często w określonych przypadkach różne substancje
chemiczne w postaci środków odkażających oraz związków służących do
strącania zakwitów planktonu. Jednak związki te zastosowane zgodnie
z zaleceniami hodowców nie wyrządzają szkód w środowisku, są wypłukiwane
[...]
Effect of aluminum chloride and hydrogen peroxide on the elimination of filamentous bacteria in activated sludge Wpływ chlorku glinu i nadtlenku wodoru na eliminację bakterii nitkowatych w osadzie czynnym DOI:10.12916/przemchem.2014.555
Activated sludge was treated with AlCl3 and H2O2 to eliminate
filamentous bacteria. AlCl3 did not show any negative
impact on the biocenosis of activated sludge but reduced
the bacteria no. H2O2 neither influenced positively the
compn. of the biocenosis nor eliminated the bacteria.
Przedstawiono wpływ zastosowania zróżnicowanych
dawek chlorku glinu i nadtlenku wodoru
na eliminację bakterii nitkowatych występujących
w osadzie czynnym wykorzystywanym
do oczyszczania ścieków bytowo-gospodarczych.
Dowiedziono, że chlorek glinu nie wykazuje
negatywnego wpływu na biocenozę
osadu czynnego przy zadowalającym stopniu
obniżania liczby bakterii nitkowatych. Nadtlenek
wodoru nie wpływał korzystnie ani na
skład biocenozy osadu czynnego, ani na eliminację
bakterii nitkowatych.
Technologia osadu czynnego jest jedną z najbardziej popularnych
metod biologicznego oczyszczania ścieków. Ekosystem ten jest bardzo
wrażliwy na różne czynniki środowiskowe zmniejszające efektywność
usuwania zanieczyszczeń ze ścieków. Jedną z przyczyn niewłaściwej
pracy osadu czynnego jest nadmierny rozwój bakterii nitkowatych.
Zmniejszenie liczby tych bakterii usprawnia usuwanie zanieczyszczeń
ze ścieków, zapobiega ich kolejnemu namnażaniu, eliminuje zjawisko puchnięcia osadu oraz poprawia klarowność cieczy nadosadowej.
Efekty te osiąga się dzięki stosowaniu niektórych substancji chemicznych
w dawkach dostosowanych do parametrów prowadzonego procesu.
Nadmiernemu rozwojowi bakterii nitkowatych można zapobiegać,
stosując reagenty specyficznie działające na typ stanowiący przyczynę
problemów eksploatacyjnych lub dawkując substancje niespecyficznie
działające na całą mikrofaunę osadu czynnego. Istotnym czynnikiem
decydującym o skuteczności reagentów chemicznych jest ich
selektywne działanie, które nie powinno wpływać ujemnie na skład
mikrofauny osadu czynnego.
Nadmierną proliferację niektórych typów bakterii nitkowatych
w osadzie czynnym efektywnie ograniczają związki[...]
The disinfection efficiency of pulp industry wastewater with the use of chlorine dioxide and hydrogen peroxide Skuteczność dezynfekcji ścieków z przemysłu celulozowego z zastosowaniem ditlenku chloru i nadtlenku wodoru DOI:10.12916/przemchem.2014.2279
A mixt. of industrial and municipal sludges (after mech. and
biol. treatment) was treated with ClO2 or H2O2 to eliminate
Salmonella enteritidis bacteria. Both use of ClO2 324 mg/L
for 2 h and H2O2 2760 mg/L for 1 h resulted in a complete
inactivation of Salmonella rods in the wastewater. The
results were presented as regression equations.
W związku z częstym występowaniem mikroorganizmów
chorobotwórczych w ściekach po
klasycznych mechaniczno-biologicznych etapach
oczyszczania podjęto badania mające na
celu określenie skuteczności dezynfekcji ścieków
ditlenkiem chloru i nadtlenkiem wodoru.
Jako drobnoustrój wskaźnikowy wybrano bakterie
Salmonella enteritidis. Przeprowadzone
doświadczenie pozwoliło na ustalenie optymalnych
dawek zastosowanych dezynfektantów.
Stężenie ClO2 na poziomie 320 mg/dm3 po
2 h oraz 2660 mg/dm3 H2O2 po 1 h oddziaływania
przyczyniło się do całkowitej inaktywacji
pałeczek Salmonella ze ścieków.
Ścieki komunalne stanowią potencjalne źródło zagrożeń biologicznych,
które sprzyja rozprzestrzenianiu się organizmów patogennych.
Do najczęściej izolowanych ze ścieków bakterii należą
Salmonella spp., Shigella spp., Shigella flexneri, Yersinia enterocolitica,
Streptococcus faecalis, Leptospira spp., Mycobacterium
tuberculosis, Vibrio cholerae, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus cereus, Klebsiella spp., Serratia spp. oraz Proteus spp.1). Ścieki
z przemysłu celulozowo-papierniczego uważane są za istotne źródło
zanieczyszczenia odbiorników wodnych. Doniesienia literaturowe2, 3)
podają, że pałeczki z rodzaju Salmonella często występują
w ściekach surowych, do 70% analizowanych próbek. Koivunen
i współpr.4) donoszą, że proces mechaniczno-biologicznego oczyszczania
pozwala na zmniejszenie liczby mikroorganizmów o 2-3
rzędy wielkości. Pomimo znacznego zmniejszenia liczby bakterii
w ściekach w procesie mechaniczno-biologicznego oczyszczania
(99,99%), odpływy z oczyszczalni ścieków nadal zawierają znaczną
liczbę drobnoustr[...]
Hygienization of sewage sludge with burned and hydrated lime Higienizacja osadów ściekowych z wykorzystaniem wapna palonego i hydratyzowanego DOI:10.15199/62.2015.4.23
Sewage sludge was treated with CaO or Ca(OH)2 (doses
up to 350 g/kg of dry mass) for 96 h to eliminate Salmonella
enteritidis bacteria. Full hygienization of the sludge was
achieved after 1 h when CaO doses 250 g/kg or Ca(OH)2
doses 350 g/kg were used.
Zbadano wpływ zróżnicowanych dawek wapna
palonego i hydratyzowanego na higienizację
osadów ściekowych zawierających bakterie
Salmonella enteritidis. Dawką CaO zapewniającą
całkowitą eliminację tych bakterii było
220 g/kg s.m. po 24 h kontaktu, a w przypadku
Ca(OH)2 300 g/kg s.m. po 48 h. Stosując
Ca(OH)2, oczekiwane efekty higienizacyjne
można uzyskać przy niższych dawkach po wydłużeniu
czasu oddziaływania.
Osady ściekowe pochodzące z mechaniczno-biologicznych
oczyszczalni ścieków o małej równoważnej liczbie mieszkańców
(RLM) mają korzystne właściwości nawozowe, przy czym zawartość
metali ciężkich nie przekracza w nich wymagań określonych
w Rozporządzeniu1). Duża zawartość substancji organicznej, związków
azotu i fosforu, a także makro- i mikroskładników sprawia, że
odpady te coraz częściej są wykorzystywane w nawożeniu terenów
rolniczych i leśnych oraz do rekultywacji terenów zielonych2-4).
Oprócz wielu aspektów przemawiających za ich rolniczym zagospodarowaniem,
istnieją również znaczące ograniczenia, m.in. wynikające
z obecności w ich składzie chorobotwórczych drobnoustrojów.
Do najczęściej identyfikowanych mikroorganizmów patogennych
w osadach ściekowych należą bakterie Salmonella spp., Shigella
spp., Escherichia coli O157, Vibrio cholerae, Mycobacterium
tuberculosis, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfringens,
Bacillus anthracis, Streptococcus faecalis i Proteus vulgaris5-7).
Zgodnie z obecnym stanem prawnym w osadach ściekowych
przeznaczonych do nieprzemysłowego wykorzystywania niedopuszczalne
jest występowanie pałeczek z rodzaju Salmonella.
Jednak skażenie surowych osadów ściekowych tymi bakteriami
stwierdziło wielu autorów2, 8-10). Liczba pałeczek Salmonella w [...]
Effect of ferrous sulfate and peracetic acid on the properties of activated sludge Wpływ siarczanu żelaza(III) i kwasu nadoctowego na właściwości osadu czynnego DOI:10.15199/62.2015.10.41
An activated sludge was treated with Fe2(SO4)3 (5-7 g/kg
dry mass) and AcOOH (0.15-0.75 mg/kg dry mass) to
change the suspension content, sediment index and d. index
of the sludge. The addn. resulted in decrease of the
biotic sediment index but did not result in any substantial
decrease in the filamentous bacteria no.
Zbadano wpływ siarczanu żelaza(III) i kwasu
nadoctowego na właściwości osadu czynnego,
opierając się na wskaźnikach fizykochemicznych
i mikrobiologicznych (indeks osadowy,
indeks gęstości, zawiesiny ogólne, indeks biotyczny
osadu, bakterie nitkowate). Zastosowane
w doświadczeniu reagenty chemiczne wpływały
na skład ilościowy i gatunkowy biocenozy osadu
czynnego. Siarczan żelaza stanowił czynnik limitujący
proliferację bakterii nitkowatych, jednak
ograniczał w znacznym stopniu rozwój pozostałych
elementów mikrofauny. Dozując siarczan
żelaza(III) w dawce powyżej 6 g/kg s.m. zawiesin
ogólnych (ZO), stwierdzono tendencję zmniejszenia
ilości bakterii nitkowatych oraz obniżenie
wartości indeksu biotycznego osadu. Kwas nadoctowy
jako reagent nieselektywnie utleniający
niekorzystnie wpływał na właściwości osadu
czynnego, gdyż powodował znaczny wzrost proliferacji
morfotypów bakterii nitkowatych już przy
najniższej dawce. Jednocześnie kwas ten negatywnie
wpływał na biocenozę osadu czynnego,
co powodowało obniżenie indeksu biotycznego
osadu o 8 jednostek w 10-stopniowej skali.Oczyszczanie ścieków komunalnych metodą osadu czynnego należy
do najbardziej popularnych i wydajnych technologii. Podstawowy
proces oczyszczania składa się z 2 głównych etapów obejmujących
rozkład zanieczyszczeń zawartych w ściekach przez mikroorganizmy
w wyniku przemian biochemicznych oraz oddzielenie ścieków
oczyszczonych od biomasy osadowej przez sedymentację i dekantację.
Efektywność poszczególnych składowych w znacznym stopniu zależy
od składu biocenozy osadu czynnego oraz parametrów ścieków
surowych dostarczanych do układu1-3). Dla odpowi[...]
Content of nitrogen and phosphorous forms in reclaimed waters of the Mogileńskie Lake Zawartość azotu i fosforu w wodach rekultywowanego Jeziora Mogileńskiego DOI:10.15199/62.2015.11.9
Water from Mogileńskie Lake was studied for content of PO4
3-
ions, total P as well as nitrate(V), nitrate(III) and N-NH4. The total
P content was 0.029-0.798 mg/dm3, PO4
3- 0.07-0.34 mg/dm3,
total N 10.4-11.9 mg/dm3, NO-
3 8.1-11.9 mg/dm3, NO-
2
0.16-0.35 mg/dm3 and NH4
+ 0.09-0.21 mg/dm3.
Zawartości pierwiastków biogennych i ich
związków w wodzie Jeziora Mogileńskiego
były wyższe od wyników uzyskanych w 2001 r.
(zaraz po rekultywacji), co mogło świadczyć
o niewłaściwej gospodarce ściekowej i rolnej
w zlewni jeziora. Ponadnormatywna zawartość
substancji biogennych wskazywała na ponowny
wzrost trofii jeziora.
Położenie jezior w zagłębieniu terenu sprawia, że są one z natury
rzeczy osadnikiem, w którym sedymentują zawiesiny i do którego
dopływają związki rozpuszczone ze zlewni (materia allochtoniczna),
jak również powstające w jeziorze z "produkcji własnej" (materia autochtoniczna).
Proces ten zachodzi we wszystkich jeziorach w tempie
uzależnionym od wieku i indywidualnych cech (typu morfometrycznego,
charakteru otoczenia-zlewni, tempa wymiany wody) i doprowadza
w efekcie do zaniku zbiornika na skutek wypełnienia misy osadami
okruchowymi i organogenicznymi1). Eutrofizacja w warunkach naturalnych
następuje na przestrzeni tysięcy lat. Wywołuje masowy rozwój
glonów i sinic, co w konsekwencji prowadzi do zmętnienia wody
i zaniku życia biologicznego2). Najszybciej ulegają jej małe jeziora
wytopiskowe, największy opór stawiają duże jeziora rynnowe. Ten
naturalny proces uległ znacznemu przyspieszeniu (od połowy XVIII w.) w wyniku zmian zagospodarowania zlewni, wycinania i wypalania
lasów oraz zwiększenia terenów uprawnych. Kolejne przyspieszenie
(XX w.) znajduje swoje źródła w stosowaniu nawozów sztucznych,
przejściu z hodowli na chów wielkotowarowy oraz w melioracji
terenów rolnych. Intensyfikację spowodowała również urbanizacja,
w wyniku której do jezior zaczęły spływać ścieki. Wszystko to wiąże
się z przemieszczaniem biogenó[...]
Effect of chlorine dioxide and hydrogen peroxide on elimination of Salmonella Enteritidis in wastewater from fruit and vegetable-processing industry Wpływ ditlenku chloru i nadtlenku wodoru na eliminację Salmonella Enteritidis w ściekach z przemysłu owocowo-warzywnego DOI:10.15199/62.2016.7.18
Survival times of the title bacteria at 4°C and 20°C as well as
effectiveness of their removal by treatment of the wastewater
with ClO2 or H2O2were detd. Total disinfection of wastewater
was reached after application ClO2or H2O2 doses of
3.0 g/dm3 or 1.67 g/dm3 of wastewater, resp.
W ściekach po mechaniczno-biologicznych etapach
oczyszczania często występują bakterie
patogenne, które mogą w środowisku wodnym
przeżywać przez długi czas, stwarzając zagrożenie
dla zdrowia ludzi. Podjęte badania miały na
celu oznaczenie czasu przeżywalności bakterii
Salmonella Enteritidis w ściekach z przemysłu
owocowo-warzywnego oraz określenie skuteczności
dezynfekcji ścieków ditlenkiem chloru
i nadtlenkiem wodoru. Ustalono optymalne dawki
zastosowanych dezynfektantów. Pełną eliminację
szczepów wzorcowych bakterii uzyskano
przy stężeniu ditlenku chloru 3,0 g/dm3. W przypadku
stosowania nadtlenku wodoru całkowitą
inaktywację badanych drobnoustrojów uzyskano
przy stężeniu 1,67 g/dm3.
W zależności od rodzaju produkcji i przerabianego surowca zakłady
przetwórstwa owoców i warzyw zużywają duże ilości wody, produkując
przy tym sezonowo znaczną ilość ścieków, które charakteryzują się
dużą zawartością węglowodanów, związków mineralnych, zmiennym
pH, dużą wartością parametrów BZT5 (biochemiczne zapotrzebowanie
na tlen), ChZT (chemiczne zapotrzebowanie na tlen) oraz wysokim
stężeniem zawiesin. Wskaźnik BZT5 tych ścieków waha się najczęściej
w przedziale 500-5000 mg/dm3, a w małych przetwórniach owoców
osiąga średnio wartość ok. 10-krotnie większą niż dla typowych ścieków
komunalnych1). Ścieki pochodzące z zakładów przerobu owoców
i warzyw mogą być również skażone mikrobiologicznie. Wśród tych
zanieczyszczeń znajdują się bakterie, wirusy, pasożyty oraz grzyby. Za
najczęściej występujące w żywności bakterie, które mogą przedostawać
się do ścieków uważa się: Salmonella spp., Brucella spp., Aeromonas
hydrophila, Escherichia coli, Vibrio spp., Yersinia sp[...]
Effect of chlorine dioxide and hydrogen peroxide on elimination of Listeria monocytogenes in wastewater from fruit and vegetable industry Wpływ ditlenku chloru i nadtlenku wodoru na eliminację Listeria monocytogenes w ściekach z przemysłu owocowo-warzywnego DOI:10.15199/62.2017.2.36
Survival times of the title bacteria at 4°C and 20°C as well
as effectiveness of their removal by treatment of the wastewater
with ClO2 or H2O2 were detd. Total disinfection of
wastewater was reached after application of ClO2 or H2O2
doses of 7.39 g/L or 10.34 g/L of wastewater, resp.
W ściekach z przemysłu owocowo-warzywnego
często występują bakterie patogenne,
w tym Listeria monocytogenes. Drobnoustroje
te wykazują zdolność do długiego przeżywania
w środowisku wodnym, co stwarza zagrożenie
sanitarno-epidemiologiczne. Przeprowadzone
badania dotyczyły ustalenia czasu przeżycia
L. monocytogenes w ściekach z przemysłu
owocowo-warzywnego, a także określenia
efektywności działania ditlenku chloru i nadtlenku
wodoru na te bakterie. Wyniki badań
dowiodły, że w celu całkowitej inaktywacji
bakterii L. monocytogenes w ściekach należy
zastosować duże dawki ClO2 i H2O2. Obliczone z równań regresji optymalne dawki gwarantujące
pełną eliminację tych patogenów ze
ścieków wynoszą dla ClO2 7,39 g/L, a dla H2O2
10,34 g/L.
W zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego obowiązują
wysokie standardy sanitarne, co wiąże się z dużą ilością powstających
ścieków, które pochodzą głównie z mycia surowców, aparatury i urządzeń
produkcyjnych. Ścieki te charakteryzują się zróżnicowanym składem
fizykochemicznym i mikrobiologicznym wynikającym z sezonowości
procesów produkcyjnych. Z uwagi na fakt, że zawierają one
dużo zawiesin, mają wysokie wskaźniki BZT5 i ChZT oraz charakteryzują
się wysoką kontaminacją drobnoustrojami chorobotwórczymi, nie
mogą być bezpośrednio odprowadzane do środowiska bez uprzedniego
oczyszczenia i dezynfekcji1). Na owocach i warzywach identyfikuje
się liczne mikroorganizmy chorobotwórcze, w tym bakterie Listeria
monocytogenes2), które należą do drobnoustrojów psychrofilnych,
dobrze rozwijających się w żywności przechowywanej w niskich
temperaturach, co wydłuża ich czas generacji. Bakterie te często są
główną mikroflorą w żywności[...]